Tommy Robinson: Στην Ελλάδα ξανά ο ακροδεξιός “εγκέφαλος” των ταραχών στη Βρετανία;

Διαβάζεται σε 4'
Συλλήψεις για τα βίαια επεισόδια στη Βρετανία
Συλλήψεις για τα βίαια επεισόδια στη Βρετανία PA via AP Jacob King

Φωτογραφίες και βίντεο φαίνεται να “μαρτυρούν” ότι ο Tommy Robinson, ο ακροδεξιός υποκινητής των ταραχών στη Βρετανία, βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα.

Ανεξέλεγκτο μαίνεται το κύμα ακροδεξιάς βίας στη Μεγάλη Βρετανία, που έχει προκαλέσει “παγωμάρα” στη νεοσύστατη κυβέρνηση, τραυματίες, ανυπολόγιστες ζημιές και μια αίσθηση μίσους να διαχέεται χωρίς τέλος.

Οι ταραχές ξεκίνησαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα, μετά από μια εκστρατεία παραπληροφόρησης κατά των μεταναστών για επίθεση με μαχαίρι που άφησε πίσω της τρία παιδιά νεκρά στο Σάουθπορτ, στη βόρεια Αγγλία.

Οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν φαινομενικά ως αντι-μεταναστευτικές πορείες, οργανωμένες σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, όπως το X, και σε ομάδες WhatsApp και Telegram. Γρήγορα μετατράπηκαν σε αταξία και βία.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ένα πρόσωπο ως υποκινητής των ανεξέλεγκτων αυτών επεισοδίων. Ο λόγος για τον ακροδεξιό Tommy Robinson.

Η “φήμη” του έφτασε γρήγορα και στη χώρα μας, αφού ρεπορτάζ ξένων μέσων ανέφεραν ότι παραθέριζε στη νότια Ευρώπη με την οικογένειά του και μεταξύ των χωρών που βρέθηκε ήταν και η Ελλάδα. Κι όλα αυτά, ενώ πυροδοτούσε συνεχώς τις ταραχές των ακροδεξιών στη Βρετανία.

Το “πλούσιο” ιστορικό και τα δρομολόγια του Tommy Robinson

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Robinson προέβαλε τον ψευδή ισχυρισμό ότι ο φερόμενος ως δολοφόνος στο Southport ήταν μουσουλμάνος, παρόλο που η αστυνομία είχε διευκρινίσει ότι ήταν Βρετανός, γεννημένος στο Κάρντιφ. “Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι δεν τους λένε καμία πληροφορία. Ξέρουν ότι ο τύπος δεν είναι Βρετανός. Ξέρουν ότι είναι διαφορετικής εθνικότητας. Λέγεται ότι είναι και μουσουλμάνος,” έγραψε ο Robinson στο X (πρώην Twitter).

Σε άλλη ανάρτηση, δημοσιεύοντας στιγμιότυπα από τα επεισόδια στο Σάουθπορτ, ήδη τις πρώτες μέρες των αντιμεταναστευτικών διαδηλώσεων, έγραψε, “οι Βρετανοί έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Μόλις αρχίσεις να παίζεις με τα παιδιά τους, να τους αφαιρείς την ασφάλειά τους. Τι περιμένετε να συμβεί;”.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα των Times, η ανάλυση των αναρτήσεων του Robinson στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποκάλυπτε ότι την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στην Ισπανία. Από εκεί, ενθάρρυνε τους ακροδεξιούς της Βρετανίας να συγκρουστούν με την αστυνομία και να επιτεθούν σε τζαμί στην παραθαλάσσια πόλη του Merseyside.

Αργότερα, φέρεται να ταξίδεψε στην Ελλάδα για να απολαύσει τις διακοπές του με τα παιδιά του, ενώ συνέχισε να προωθεί περαιτέρω τις διαδηλώσεις στη Βρετανία.

Ο Tommy Robinson, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Stephen Yaxley-Lennon, είναι ένας αμφιλεγόμενος ακροδεξιός ακτιβιστής από το Ηνωμένο Βασίλειο. Γεννημένος το 1982, έγινε γνωστός ως ιδρυτής και πρώην ηγέτης της English Defence League (EDL), μιας οργάνωσης που κατηγορείται για την προώθηση ισλαμοφοβικών απόψεων και για τη διοργάνωση βίαιων διαδηλώσεων.

Ο Robinson έχει πλούσιο ιστορικό σε δικαστικές περιπέτειες, συμπεριλαμβανομένων καταδικών για βιαιοπραγίες, χρηματικές απάτες και περιφρόνηση του δικαστηρίου. Το 2018, φυλακίστηκε για περιφρόνηση του δικαστηρίου, αφού παραβίασε περιορισμούς δημοσιότητας σε υπόθεση παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης στο Λιντς, μεταδίδοντας ζωντανά έξω από το δικαστήριο και θέτοντας σε κίνδυνο τη δικαστική διαδικασία.

Παρά τη φυλάκισή του, ο Robinson διατηρεί σημαντική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, – χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο Twitter διατηρεί πάνω από 875 χιλιάδες ακόλουθους- όπου συνεχίζει να προωθεί ακραίες απόψεις και να καλεί σε διαδηλώσεις. Οι υποστηρικτές του βλέπουν σε αυτόν έναν υπερασπιστή της ελευθερίας του λόγου και της εθνικής ταυτότητας, ενώ οι επικριτές του τον κατηγορούν για την υποδαύλιση μίσους και βίας κατά των μουσουλμάνων και των μεταναστών.

Η αστυνομία του Merseyside πιστεύει ότι υποστηρικτές της English Defence League, της οποίας προηγουμένως ηγείτο ο Robinson, ευθύνονται για τον τραυματισμό περισσοτέρων από 50 αστυνομικών και την τρομοκράτηση μουσουλμάνων πιστών στο Σάουθπορτ.

Επέστρεψε στην Ελλάδα;

Ο καταζητούμενος, πλέον, από τις βρετανικές αρχές για φυγοδικία, φαίνεται να ταξίδεψε ξανά από την Κύπρο στην Ελλάδα. Αυτό τουλάχιστον “μαρτυρούν” οι τελευταίες αναρτήσεις του στα social media.

Συγκεκριμένα, δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter βίντεο και πίσω του φαίνεται να περνά ένα κίτρινο ταξί με μπλε ρίγα, χαρακτηριστικό των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Αθήνα.

Το βίντεο του Robinson εξέτασε κι ένας συγκεκριμένος λογαριασμός και άφησε να εννοηθεί ότι το βίντεο τραβήχτηκε στο Παγκράτι, έξω από γνωστό εστιατόριο της περιοχής.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΛ.ΑΣ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις εν λόγω φήμες αν δεν υπάρξει σχετικό ένταλμα ή σήμα από τις βρετανικές αρχές.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα