Τουρκία: “Ανέτοιμη” να αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO – Νέο βέτο Ερντογάν

Τουρκία: “Ανέτοιμη” να αποφασίσει για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO – Νέο βέτο Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 2023 Nedim Enginsoy, File/AP Photo

Συνεχίζονται οι συνομιλίες Τουρκίας και Σουηδίας για την ένταξη της τελευταίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ωστόσο σύμφωνα με τον επικεφαλής των Σουηδών διαπραγματευτών η Άγκυρα δεν είναι έτοιμη να λάβει ακόμα απόφαση.

Η Τουρκία και η Σουηδία θα συνεχίσουν τις συνομιλίες τους με στόχο να αρθούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των Σουηδών διαπραγματευτών.

«Δική μου δουλειά είναι να πείσω τους ομολόγους μου ότι κάναμε αρκετά. Πιστεύω ότι τα κάναμε», είπε ο Όσκαρ Στένστρομ.

«Όμως η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να λάβει ακόμη μια απόφαση και πιστεύει ότι χρειάζεται και άλλες απαντήσεις στα ερωτήματα που έχει», πρόσθεσε.

Ο Στένστρομ είπε ότι δεν έχει οριστεί κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για τη συνέχιση των συνομιλιών.

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι στη σημερινή συνάντηση, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι της Τουρκίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και του ΝΑΤΟ, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η μεταξύ τους συνεργασία με την προοπτική της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ξανά “γιοκ” στην ένταξη της Σουηδίας, προειδοποιώντας πως η Τουρκία δεν “θα ικανοποιήσει” απαραίτητα τις “προσδοκίες” της Σουηδίας, κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βίλνιους (Λιθουανία) στις 11 και 12 Ιουλίου.

“Θεού θέλοντος, θα συμμετάσχω (στη σύνοδο κορυφής). Η Σουηδία έχει προσδοκίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τις ικανοποιήσουμε“, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, που μπλοκάρει εδώ και 13 μήνες την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντάς την κυρίως για ήπια στάση απέναντι στους Κούρδους μαχητές που έχουν καταφύγει στο έδαφός της.

“Για να μπορέσουμε να συμμορφωθούμε με αυτές τις προσδοκίες, πρέπει κατ΄αρχάς η Σουηδία να κάνει αυτό που της αναλογεί“, πρόσθεσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι πρωτίστως θα πρέπει να εξαλείψει ό,τι κάνει η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση, αναφερόμενος φυσικά στην υποστήριξη της Σουηδίας σε κουρδικές ομάδες που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές οντότητες -συμπεριλαμβανομένου και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Τουρκία να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία “το ταχύτερο δυνατό“, εκτιμώντας ότι έχει “εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της“.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα