Τουρκία: Φόβοι για ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη – Τι συμβαίνει με την αντοχή των κτιρίων

Τουρκία: Φόβοι για ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη – Τι συμβαίνει με την αντοχή των κτιρίων
Συντρίμμια μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία AP Photo/Bernat Armangue

Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή ισχυρή σεισμική δόνηση στην Κωνσταντινούπολη κρούουν επιστήμονες, την ώρα που οι κάτοικοι ανησυχούν για την αντοχή των κτιρίων.

Καθώς η Τουρκία βιώνει μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες εδώ και δεκαετίες, με ανυπολόγιστες προς το παρόν συνέπειες για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ορισμένοι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης έχουν ήδη στρέψει την ανησυχία τους αλλού – προς τον επόμενο μεγάλο σεισμό, αλλά στη δική τους πόλη.

“Ζούμε με μια διαρκή ανησυχία” λέει στο Al Jazzera η Aysegul Rahvanci, μόνιμη κάτοικος της Κωνσταντινούπολης, εκφράζοντας φόβο για πιθανό μεγάλο σεισμό.

Πολλοί συμπολίτες της συμμερίζονται τα συναισθήματά της, ιδιαίτερα μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις μεγέθους 7,8 και 7,6 βαθμών της περασμένης Δευτέρας που έχουν κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 34.000 ανθρώπους, ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και αυτοί που έχουν μείνει άστεγοι.

Σεισμός στην Τουρκία AP PHOTO/BERNAT ARMANGUE


Το ερώτημα είναι “πότε” θα γίνει ο επόμενος σεισμός

Η χώρας είναι ούτως ή άλλως επιρρεπής σε ισχυρές σεισμικές δονήσεις, καθώς βρίσκεται σε μια περιοχή όπου συναντώνται πολλές τεκτονικές πλάκες. Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας ωστόσο, που χωρίζει την Ευρασιατική και την πλάκα της Ανατολίας, βρίσκεται κοντά στην Κωνσταντινούπολη.

Οπως σημειώνει ο Sukru Ersoy, καθηγητής Γεωολογίας στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο Yildiz, το ερώτημα δεν είναι αν θα ξεσπάσει ο Εγκέλαδος, αλλά πότε.

“Σύμφωνα με τα δεδομένα από παλαιότερους σεισμούς και με βάση διάφορα σεισμικά μοντέλα, δεν θα με εξέπληττε αν γινόταν ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ακόμη και σήμερα” λέει στο AlJazeera, προσθέτοντας πως είναι αδύνατο να γνωρίζουμε την ακριβή χρονική στιγμή που θα συμβεί.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του, είπε πως περίπου 90.000 κτίρια έχουν κριθεί ευάλωτα στο ενδεχόμενο σεισμικών δονήσεων, ενώ άλλα 170.000 κινδυνεύουν να μην αντέξουν μια πολλή ισχυρή δόνηση, σύμφωνα με σχετικές έρευνες που διεξήγαγε ο δήμος.

Ολα αυτά σε μια μεγαλούπολη όπου κατοικούν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι.

Συντρίμμια του φονικού σεισμού στην Τουρκία AP

“Το να ζεις σε νέα κτίρια είναι ακριβό”

Οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης παρακολουθούσαν σοκαρισμένοι τις εικόνες καταστροφής και οδύνης που έβλεπαν στις τηλεοράσεις τους, γνωρίζοντας μάλιστα για τις αυξημένες πιθανότητες ενός νέου σεισμού στην πόλη τους.

Η Rahvanci, η οποία μένει στη συνοικία Καντικόι και εργάζεται ως πωλήτρια, ζει σε ένα κτίριο κτισμένο προ 25ετίας. “Δεν έχω τη δυνατότητα να μείνω σε κάποιο νεόκτιστο διαμέρισμα, καθώς τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά” λέει η 41χρονη στο Al Jazeera.

Η Zeynep Urs, της οποίας το διαμέρισμα βρίσκεται σε ένα κτίριο κτισμένο πριν από 50 ή και περισσότερα χρόνια, συμφωνεί. “Θα το σκεφτόμουν να μετακομίσω σε ένα νεότερο διαμέρισμα, εφόσον έβρισκα κάποιο σε λογική τιμή – κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο. Σε γενικές γραμμές έχω εμπιστοσύνη στην αντοχή του κτιρίου όπου μένω, αλλά όχι στην περίπτωση ενός πολύ δυνατού σεισμού”.

Η τουρκική κυβέρνηση βελτίωσε τους κατασκευαστικούς κανονισμούς μετά από σεισμό 7,6 βαθμών που έπληξε το ανατολικό τμήμα της περιοχής του Μαρμαρά της Τουρκίας, όπου βρίσκεται η Κωνταντινούπολη, το 1999 και σκότωσε περίπου 17.500 ανθρώπους.

Μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας του 2000 ανέπτυξε ένα φιλόδοξο σχέδιο αστικής αναμόρφωσης ώστε να αντικατασταθούν τα μη ασφαλή κτίρια με καινούργια, αντισεισμικώς βελτιωμένα, με τα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο υλοποιήθηκε αυτό το σχέδιο να χρήζουν απάντησης από τον Ερντογάν και την κυβέρνησή του.

Ωστόσο, εκείνα όπου διαμένουν η Rahvanci και η Urs δεν πληρούσαν τις σχετικές προϋποθέσεις. Ενας άλλος κάτοικος του Καντικόι, ο Ugur Kumtas, αναφέρει πως το κτίριο στο οποίο διαμένουν ο ίδιος και η οικογένειά του του εμπνέει μεν ασφάλεια, αλλά όχι απόλυτη.

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε προς το τέλος του 2020 και κτίστηκε σύμφωνα με τις νέες αντισεισμικές προδιαγραφές “Αισθάνομαι ασφαλής σε ποσοστό 80%” εξηγεί ο Κουμτάς, που εργάζεται ως μηχανικός. “Το κτίριο μπορεί να υποστεί ζημιές σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, αλλά πιστεύω πως δεν θα καταρρεύσει”.

Κατέρρευσαν νέα κτίρια

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 817.000 κτίρια στην Κωνσταντινούπολη, δηλαδή το 70.2%, κτίστηκαν πριν το 2000. Μετά τις σεισμικές δονήσεις της περασμένης εβδομάδας στη νοτιοανατολική Τουρκία, ορισμένα κτίρια κτισμένα μετά το 2000 κατέρρευσαν, ωστόσο τα περισσότερα από όσα κατέρρευσαν είχαν κτιστεί πριν το 2000.

Η ανησυχία της μεγάλης μερίδας πολιτών έχει να κάνει με το γεγονός της κατάρρευσης των νεόδμητων κτιρίων, την οποία και αποδίδουν στην εκτεταμένη διαφθορά που επικρατεί στον κατασκευαστικό τομέα της χώρας του και κατ΄ επέκταση σε αβλεψίες από την πλευρά των εργολάβων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα