Τουρκία: Η αντιπολίτευση ζητά ακύρωση του δημοψηφίσματος
Το CHP θα προσφύγει σε δημοτικές εκλογικές αρχές και στη YSK και, ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των προσφυγών, θα καταφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε οποιαδήποτε σχετική αρχή. Θα συζητηθεί η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης
- 17 Απριλίου 2017 13:55
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κυριότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος στην Τουρκία ζήτησε σήμερα την ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου και είπε πως το κόμμα θα προσφύγει αν χρειαστεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο Μπουλέντ Τεζτσάν, αναπληρωτής πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), είπε πως το κόμμα έχει λάβει παράπονα από πολλές περιοχές πως δεν τηρήθηκε η μυστικότητα της ψηφοφορίας και είπε πως ορισμένα ψηφοδέλτια καταμετρήθηκαν μυστικά.
Είπε επίσης πως η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής (YSK) να δεχθεί ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδα αποτελεί σαφή παραβίαση του νόμου.
«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να προσδιοριστεί πόσες τέτοιες ψήφοι υπάρχουν και πόσες σφραγίστηκαν αργότερα. Αυτός είναι ο λόγος που η μόνη απόφαση που θα θέσει τέρμα στη συζήτηση για τη νομιμότητα (της ψηφοφορίας) και θα καθησυχάσει τις νόμιμες ανησυχίες του κόσμου είναι η ακύρωση αυτής της ψηφοφορίας από τη YSK», δήλωσε ο Τεζτσάν σε συνέντευξη Τύπου.
Είπε πως το CHP θα προσφύγει σε δημοτικές εκλογικές αρχές και στη YSK και, ανάλογα με το αποτέλεσμα αυτών των προσφυγών, θα καταφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο της Τουρκίας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε οποιαδήποτε σχετική αρχή.
Θα συζητηθεί η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσανικλί
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε στην Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου Ιουλίου, μπορεί να παραταθεί περαιτέρω αν το υπουργικό συμβούλιο το αποφασίσει, δήλωσε σήμερα ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί είπε πως η παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα συζητηθεί στο συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, το οποίο θα παρουσιάσει τη σύστασή του σε μια σύνοδο του υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα αργότερα σήμερα.
Ο Τσανικλί είπε επίσης πως οι νομικές αλλαγές που εισάγει το δημοψήφισμα, το οποίο διενεργήθηκε χθες για τη μετατροπή του συστήματος στην Τουρκία από κοινοβουλευτικό σε προεδρικό, θα ολοκληρωθούν μέσα σε έναν χρόνο. Η μείωση του ορίου του 10% των ψήφων που απαιτείται να συγκεντρώσει ένα κόμμα για να εισέλθει στη Βουλή θα συζητηθεί επίσης, είπε.
Οι οικονομικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Τουρκία φιλοδοξεί να ενταχθεί, θα βελτιωθούν, είπε ακόμη ο Τσανικλί, ο οποίος πρόσθεσε πως η παρούσα ρητορική ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ένωση είναι προσωρινή και δεν πρέπει να της δίνεται υπερβολική σημασία.
Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis