Τουρκία: Η κατρακύλα της λίρας συνεχίζεται

Τουρκία: Η κατρακύλα της λίρας συνεχίζεται
Άνδρας με μάσκα σε δρόμο της Τουρκιας AP

Ο τουρκικός λαός γίνεται ολοένα και πιο φτωχός. Πτώση της τουρκικής λίρας μετά την υποχώρηση του ετήσιου πληθωρισμού στο 16,59% τον Μάιο από 17,14% τον Απρίλιο.

Η τουρκική λίρα σημειώνει πτώση σήμερα καθώς ο πληθωρισμός τον Μάιο υποχώρησε, αντίθετα με ό,τι αναμενόταν, με τους επενδυτές να κάνουν εικασίες σχετικά με την επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας.

Η λίρα σημείωνε απώλειες έως 0,6%, πριν τις περιορίσει κάπως, αλλά η ισοτιμία της διαμορφώνεται αρκετά μακριά από το χθεσινό χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ. Πριν από λίγο, διαμορφωνόταν στις 8,6195 λίρες ανά δολάριο.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία υποχώρησε τον Μάιο στο 16,59% από 17,14% τον Απρίλιο και έναντι πρόβλεψης για 17,25% σε έρευνα του Reuters.

Ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, Jakob Christensen, εκτίμησε ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Ιουνίου για να πείσει τις αγορές για τη σύνεσή της, μεταθέτοντας τις πιθανές μειώσεις τους τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, όπως ζήτησε ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου, το οποίο εισάγει η Τουρκία, ενισχύονται περαιτέρω από τον πληθωρισμό και οι πρόσφατες συζητήσεις για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να κάνουν τους επενδυτές να παραμείνουν επιφυλακτικοί όσον αφορά τη λίρα, πρόσθεσε ο αναλυτής.

Η μείωση του πληθωρισμού τον Μάιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις περιορισμένες αυξήσεις τιμών κατά τη διάρκεια του γενικού lockdown στην Τουρκία το πρώτο 15ήμερο του μήνα. Ο πληθωρισμός είχε επιταχυνθεί τον Απρίλιο στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2019, λόγω της μεγάλης πτώσης της λίρας μετά την απόλυση του κεντρικού τραπεζίτη, που ήταν υπέρμαχος της αυστηρής νομισματικής πολιτικής, από τον Ερντογάν τον Μάρτιο. Η λίρα εξασθένησε περαιτέρω τον Μάιο, προκαλώντας προσδοκίες αύξησης του πληθωρισμού καθώς τα εισαγόμενα προϊόντα τιμολογούνται σε σκληρά νομίσματα.

Σε σύγκριση με τον Απρίλιο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,89%, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 1,46% σε έρευνα του Reuters.

Το lockdown στο πρώτο μισό του Μαΐου επιβλήθηκε για την επιβράδυνση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Οικονομολόγοι ανέφεραν ότι η απαγόρευση στις πωλήσεις ορισμένων ειδών κατά τη διάρκεια του lockdown περιόρισε τις αυξήσεις των τιμών, αλλά σημείωσαν ότι θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις τον Ιούνιο.

«Οι περιορισμένες αυξήσεις των τιμών σε ομάδες ειδών εκτός της διατροφής λόγω της περιορισμένης ζήτησης την περίοδο του lockdown είχε μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση του ετήσιου πληθωρισμού», δήλωσε ο Haluk Burumcekci της Burumcekci Consulting. Η αύξηση των ειδών ρουχισμού ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με το περυσινό επίπεδο, πρόσθεσε.

Η μηνιαία αύξηση του πληθωρισμού καθοδηγήθηκε από τις αυξήσεις τιμών στις μεταφορές και τα είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ η ετήσια αύξησή του είχε στην αιχμή τις υπηρεσίες υγείας, τον εξοπλισμό των νοικοκυριών και τις μεταφορές.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 3,92% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε 38,33%. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αυξήσει τον πληθωρισμό τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές παραγωγού θα μετακυλίονται στις τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα