Τουρκία: Καταδικάζει τις δηλώσεις Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων – “Έκανε το ίδιο λάθος με πέρυσι”

Τουρκία: Καταδικάζει τις δηλώσεις Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων – “Έκανε το ίδιο λάθος με πέρυσι”
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν @Murat Cetinmuhurdar/Pool Photo via AP

Ασύμβατες με τα ιστορικά γεγονότα και με πολιτικά κίνητρα χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων η Άγκυρα. Η οργισμένη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη Γενοκτονία των Αρμενίων και “τα γεγονότα του 1915” όπως αναφέρονται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, απέρριψε και καταδίκασε η Τουρκία, χαρακτηρίζοντάς τες “ατυχείς“.

Δηλώσεις που είναι ασύμβατες με τα ιστορικά γεγονότα και το διεθνές δίκαιο σχετικά με τα γεγονότα του 1915 δεν ισχύουν. Αυτό περιλαμβάνει την ατυχή δήλωση που έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν σήμερα, η οποία είναι η επανάληψη του λάθους που είχε κάνει το 2021. Απορρίπτουμε τέτοιες δηλώσεις και αποφάσεις, που διαστρεβλώνουν ιστορικά δεδομένα με πολιτικά κίνητρα και καταδικάζουμε όσους επιμένουν σε αυτό το λάθος”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: “Οι μονομερείς και επιλεκτικές προσεγγίσεις που δεν εξυπηρετούν άλλο σκοπό από το να αντλήσουν εχθρότητα από την ιστορία είναι ηθικά προβληματικές και πολιτικά κακοπροαίρετες. Μια ανθρωπιστική και ευσυνείδητη στάση απαιτεί να θυμόμαστε όλα τα δεινά που συνέβησαν εκείνη την περίοδο, χωρίς εθνοτικές ή θρησκευτικές διακρίσεις. Η Τουρκία τιμά με σεβασμό τα βάσανα όλου του οθωμανικού πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των Αρμενίων. Απορρίπτουμε τις προσπάθειες εκμετάλλευσης αυτού του πόνου για πολιτικούς σκοπούς”.

Επικαλούμενη την πρόταση της Τουρκίας για τη σύσταση μίας Μικτής Επιτροπής Ιστορίας και να ανοίξει τα αρχεία και των δύο χωρών, η Άγκυρα επανέλαβε την έκκλησή της να μελετήσει “αμφιλεγόμενα επεισόδια της ιστορίας”, όπως τα γεγονότα του 1915, “χωρίς προκατάληψη, σεβόμενη τις επιστημονικές και νομικές αρχές προκειμένου να επιτευχθεί μια δίκαιη μνήμη”.

“Η Τουρκία αγωνίζεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της και στον κόσμο και να επικρατήσει το πνεύμα συνεργασίας. Η πρωτοβουλία εξομάλυνσης με την Αρμενία είναι άλλη μια εκδήλωση αυτής της κατανόησης”, ανέφερε το υπουργείο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα