Τουρκία: Οι θέσεις των ”6” απέναντι στον Ερντογάν – Τι λένε για ελληνοτουρκικά, Αιγαίο, ΕΕ και ΝΑΤΟ

Τουρκία: Οι θέσεις των ”6” απέναντι στον Ερντογάν – Τι λένε για ελληνοτουρκικά, Αιγαίο, ΕΕ και ΝΑΤΟ
Τουρκική κομματική εκδήλωση (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Khalil Hamra

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, στο δρόμο προς τις εκλογές, αποκάλυψε το «Κείμενο Συμφωνίας Κοινής Πολιτικής».

Με τις εκλογές στην Τουρκία να μετρούν αντίστροφα, τον συνασπισμό της αντιπολίτευσης όμως να μην έχει ανακοινώσει ακόμη τον κοινό υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν –κάτι που αναμένεται να κάνει στις 13 Φεβρουαρίου– το φως της δημοσιότητας βλέπει το ”Κείμενο Συμφωνίας Κοινής Πολιτικής” της συμμαχίας των ”έξι”.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα κείμενο που αναφέρει πώς θα κινηθεί ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας, ασφάλειας και μετανάστευσης σε περίπτωση που αναλάβει την εξουσία.

Σε αυτό, όπως μεταδίδει η τουρκική έκδοση του Euronews, υπάρχουν σαφείς αναφορές στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τι προβλέπεται

Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά επισημαίνεται πως θα επιλυθούν άλυτα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών ”με διπλωματία, διάλογο και διαπραγματεύσεις προσανατολισμένες στο αποτέλεσμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και την ευθυδικία, χωρίς να διακυβεύονται τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας”.

Η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει το Αιγαίο ”χώρο ειρήνης, συνεργασίας και καλής γειτονίας” και δηλώνει πως ”θα εργαστούμε για την επίτευξη αυτού του στόχου και δεν θα επιτρέψουμε καμία εξέλιξη που μπορεί να βλάψει τα πεδία κυριαρχίας μας στο Αιγαίο Πέλαγος”.

Κάνοντας αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύει πως ”θα αποτρέψουμε την απομόνωση της Τουρκίας και θα δώσουμε προτεραιότητα στην επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω πολλαπλών διαπραγματευτικών διαδικασιών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και τη δίκαιη κατανομή των πόρων υδρογονανθράκων”.

Σε άλλο σημείο, οι «6» αναφερόμενοι στην Κύπρο κάνουν λόγο για εθνική υπόθεση. ”Προκειμένου να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, θα επιδιώξουμε ως στόχους την προστασία των κεκτημένων δικαιωμάτων της ”ΤΔΒΚ” και των ”Τουρκοκυπρίων” και τη διασφάλιση της κυρίαρχης πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων”.

Σε ό,τι αφορά στο ΝΑΤΟ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεσμεύονται να αποκαταστήσουν τις σχέσεις με τους γείτονές τους και τις χώρες άμεσης γειτνίασης ”σε ορθολογική βάση και λαμβάνοντας υπόψη τα εθνικά μας συμφέροντα”, ενώ δηλώνουν πως ”στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα εργαστούμε για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πλήρους ένταξης στο πλαίσιο του διαλόγου, της δικαιοσύνης και της ισότητας”.

Κατώτερη των προσδοκιών η αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή, πάντως, η αντιπολίτευση φαίνεται να αντιμετωπίζει μια σειρά ζητημάτων στο εσωτερικό της στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Με τη δυναμική που απέκτησε στις αρχές του 2022, γεννήθηκαν ελπίδες για ευρεία νίκη κατά του Ερντογάν, ωστόσο, στη διάρκεια ενός έτους, διάφορα προβλήματα, όπως η καθυστέρηση στην επιλογή του υποψήφιου προέδρου και οι εσωτερικές διαμάχες, δημιούργησαν ερωτήματα σχετικά με τη δυναμική της συμμαχίας.

Η τελευταία συνάντηση, αυτή της 26ης Ιανουαρίου, δεν διέφερε πολύ από τις προηγούμενες.

Σε μια δισέλιδη δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά από μια συνάντηση που διήρκεσε σχεδόν εννέα ώρες, οι έξι ηγέτες αναφέρθηκαν για πρώτη φορά κάνοντας λόγο για ”Συμμαχία του Έθνους”.

Αυτό σημαίνει ότι τα τρία κόμματα DEVA, το Κόμμα του Μέλλοντος (Gelecek Partisi) και το Κόμμα της Ευτυχίας (Saadet Partisi) αποφάσισαν να ενταχθούν στην εκλογική συμμαχία που είχαν σχηματίσει στις προηγούμενες εκλογές το CHP, το İYİ και το Δημοκρατικό Κόμμα για να αποκτήσουν κοινοβουλευτικό πλεονέκτημα έναντι της συμμαχίας AKP-MHP.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα