Τουρκία: Προφυλακίστηκαν 20 άτομα για “προκλητικές αναρτήσεις” σχετικά με τον σεισμό

Τουρκία: Προφυλακίστηκαν 20 άτομα για “προκλητικές αναρτήσεις” σχετικά με τον σεισμό
Hatay, Τουρκία AP Photo/Can Ozer

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε πως 20 από τους 78 συλληφθέντες για "διαμοιρασμό προκλητικών αναρτήσεων" στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προφυλακίστηκαν ενώ 46 ιστοσελίδες έκλεισαν επειδή επιχείρησαν να υποκλέψουν δωρεές για τα θύματα του φονικού σεισμού.

Η τουρκική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 78 ανθρώπους για πρόκληση φόβου και πανικού με τον “διαμοιρασμό προκλητικών αναρτήσεων” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την χώρα, ενώ πρόσθεσε, πως 20 από τους συλληφθέντες προφυλακίστηκαν.

Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας της Τουρκίας δήλωσε ότι ταυτοποίησε 613 ανθρώπους, τους οποίους κατηγορεί ότι έκαναν προκλητικές αναρτήσεις ενώ νομικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει σε βάρος 293 ατόμων, από τους οποίους ο επικεφαλής εισαγγελέας διέταξε τη σύλληψη των 78.

Η διεύθυνση πρόσθεσε πως 46 ιστότοποι έκλεισαν επειδή διαχειρίζονταν “σπαμ ηλεκτρονικού ψαρέματος” στην προσπάθεια να υποκλέψουν δωρεές για τα θύματα του σεισμού και πως έκλεισαν 15 λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εμφανίζονταν ως επίσημοι θεσμοί.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το Κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε νόμο βάσει του οποίου δημοσιογράφοι και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσαν να φυλακιστούν μέχρι και τρία χρόνια για διάδοση “παραπληροφόρησης”, αυξάνοντας τις ανησυχίες οργανώσεων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρωπαϊκών χωρών για την ελευθερία της έκφρασης, ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν το καλοκαίρι.

Το κυβερνών κόμμα του Ερντογάν έχει δηλώσει άλλωστε πως ο νόμος ήταν απαραίτητος προκειμένου να αντιμετωπιστούν ψευδείς κατηγορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Υπενθυμίζεται πως τις ημέρες του φονικού σεισμού, η κυβέρνηση “μπλόκαρε” την πρόσβαση στο Twitter ορισμένων λογαριασμών για περίπου 12 ώρες, επικαλούμενη τη διάδοση παραπληροφόρησης, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση πολιτικών της αντιπολίτευσης και ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα για να βρουν αγαπημένα τους πρόσωπα και να μοιραστούν πληροφορίες για τις προσπάθειες διάσωσης.

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα (13/2) πως η Τουρκία βιώνει μια “σοβαρή πληροφοριακή ρύπανση” και πως οι αρχές θα εκδίδουν ένα ημερήσιο δελτίο διόρθωσης των ψευδών πληροφοριών.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα