Τουρκία: Συνελήφθη η επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου για “τρομοκρατική προπαγάνδα”

Τουρκία: Συνελήφθη η επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου για “τρομοκρατική προπαγάνδα”
Sebnem Korur Fincanci AP

Με την κατηγορία της διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας και προσβολής της Τουρκίας, συνελήφθη η επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της χώρας.

Η επικεφαλής του ιατρικού συλλόγου της Τουρκίας συνελήφθη επειδή ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον Κούρδων μαχητών.

Το αίτημά της αυτό, σύμφωνα με Τούρκους εισαγγελείς, έφερε την Sebnem Korur Fincanci αντιμέτωπη με την κατηγορία της διάδοσης τρομοκρατικής προπαγάνδας και προσβολής της Τουρκίας.

Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες ακτιβίστριες στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Fincanci ζήτησε σε φιλοκουρδικά μέσα ενημέρωσης να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι ο στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον Κούρδων μαχητών.

Από την πλευρά της, η Τουρκία αρνείται ότι χρησιμοποιεί χημικά όπλα κατά του PKK, με την ΕΕ και τις ΗΠΑ να καταγγέλλουν τρομοκρατική οργάνωση.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν βίντεο που φέρεται να δείχνουν τουρκικά στρατεύματα να ρίχουν μια ουσία εναντίον ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Σύμφωνα με το BBC, το PKK αναγνώρισε 17 από τα μέλη του που είπε ότι σκοτώθηκαν πρόσφατα από τέτοια όπλα στο βόρειο Ιράκ.

Η Fincanci, η οποία είναι επίσης ιατροδικαστής, είπε στο Medya Haber TV ότι είχε δει τα βίντεο και πίστευε ότι είχαν χρησιμοποιηθεί τοξικά αέρια που επηρεάζουν το νευρικό σύστημα. Ο φυλακισμένος επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP της Τουρκίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμφώνησε μαζί της ότι πρέπει να γίνει έρευνα.

Το υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας δεν χρησιμοποίησαν πυρομαχικά που απαγορεύονται από το διεθνές δίκαιο και υποστηρικτές του Ερντογάν την επέκριναν για επανάληψη του “προπαγανδιστικού” ισχυρισμού.

Το εν λόγω περιστατικό έρχεται μερικές ώρες μετά τη σύλληψη 11 δημοσιογράφων που εργάζονται για το φιλοκουρδικό πρακτορείο Ειδήσεων Mezopotamya και τον ιστότοπο JIN News.

Την εντολή γι’ αυτές τις συλλήψεις έδωσε η εισαγγελία της Άγκυρας με βάση το νέο νόμο για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων τον οποίο οι δημοσιογραφικές ενώσεις της Τουρκίας έχουν χαρακτηρίσει νόμο λογοκρισίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα