Τουρκία: Στη φυλακή 18 δικηγόροι για “τρομοκρατία”
Όλοι τους κατηγορήθηκαν πως ήταν μέλη ή ηγετικά στελέχη του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP), οργάνωση που η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τρομοκρατική.
- 21 Μαρτίου 2019 11:42
Τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε χθες, Τετάρτη, σε βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης 18 δικηγόρους που έκρινε ενόχους για «τρομοκρατία», ανέφεραν ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Diken και η Διεθνής Αμνηστία.
Ο Σελτσούκ Κοζαατσλί, επικεφαλής της Ένωσης Προοδευτικών Δικηγόρων (CHD), που πλέον έχει πάψει να υπάρχει, καταδικάστηκε να εκτίσει 11 χρόνια και τρεις μήνες κάθειρξη, διευκρίνισε το Diken. Είχε συλληφθεί το 2017 και σε βάρος του είχε σχηματιστεί δικογραφία διότι φερόταν να ανήκει και να διευθύνει μια «τρομοκρατική» οργάνωση.
Η CHD ήταν μια ένωση ποινικολόγων που αγωνιζόταν εναντίον των βασανιστηρίων και εργαζόταν για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των φυλακισμένων. Έκλεισε τον Νοέμβριο του 2016, με διάταγμα της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω του κύματος καταστολής που ακολούθησε την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς.
Τα μέτρα, το κύμα συλλήψεων δημοσιογράφων και πανεπιστημιακών κι εκκαθαρίσεων στη δημόσια διοίκηση, στα σώματα ασφαλείας και στις ένοπλες δυνάμεις, εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα και κράτησε δύο χρόνια.
Το δικαστήριο της Σηλυβρίας (Σιλιβρί), δυτικά της Κωνσταντινούπολης, καταδίκασε εξάλλου άλλους 17 δικηγόρους σε ποινές από τρία χρόνια και έναν μήνα φυλάκιση ως 18 χρόνια και τρεις μήνες κάθειρξη, σύμφωνα με το Diken.
Όλοι τους κατηγορήθηκαν πως ήταν μέλη ή ηγετικά στελέχη μιας μικρής οργάνωσης της άκρας αριστεράς, του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP), που η τουρκική κυβέρνηση χαρακτηρίζει τρομοκρατική.
Στέλεχος της Διεθνούς Αμνηστίας που παρακολούθησε τη δίκη, η Μιλένα Μπουγιούμ, σχολίασε: «οι καταδίκες αυτές αποτελούν παρωδία δικαιοσύνης και επιδεικνύουν για άλλη μια φορά την ανικανότητα των δικαστηρίων, που υφίστανται ασφυκτική πολιτική πίεση, να διεξαγάγουν δίκαιες δίκες».
Η Μπουγιούμ πρόσθεσε ότι «δεν αποτελεί έκπληξη το να βλέπουμε δικηγόρους που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των κατηγορούμενων να υφίστανται οι ίδιοι μια βαθύτατα άδικη μεταχείριση», σε μια δίκη με «πολιτικά κίνητρα», έκρινε.