Τουρκία: Θέτει όρους για να πει το “ναι” στην ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Ανταλλάγματα ζητά η Άγκυρα για να δώσει τη δική της συγκατάθεση στην ένταξη των δύο χωρών. "Αυτή είναι η γνώμη μας", είπε ο Τσαβούσογλου που όμως τάχθηκε υπέρ της επέκτασης της Συμμαχίας.
- 15 Μαΐου 2022 16:28
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε σήμερα πως η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τρομοκράτες στις χώρες τους, να παράσχουν ξεκάθαρες εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν απαγορεύσεις εξαγωγών προς την Τουρκία, εφόσον επιδιώκουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο, δήλωσε πως η Τουρκία δεν απειλεί κανέναν ούτε επιδιώκει να ασκήσει επιρροή, όμως διατυπώνει τη γνώμη της, ιδιαίτερα σχετικά με την υποστήριξη της Σουηδίας προς την κουρδική μαχητική οργάνωση PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν).
Η Άγκυρα θεωρεί το PKK τρομοκρατική οργάνωση.
“Η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να διακόψουν την υποστήριξη των κουρδικών τρομοκρατικών οργανώσεων, να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας και να άρουν την απαγόρευση εξαγωγών προς την Άγκυρα”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως “η Τουρκία επαναλαμβάνει την υποστήριξη της πολιτικής των ανοικτών θυρών για το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντική”.
Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ, αντιθέτως, “είναι υπέρ των ανοιχτών θυρών”, όχι όμως για κράτη που “υποστηρίζουν την τρομοκρατία”.
Φινλανδία: Επίσημη η απόφασή της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ
Η Φινλανδία επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και η Σουηδία αναμένεται ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά της, ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Ρόιτερς, οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο, καθώς οποιαδήποτε απόφαση για διεύρυνση του ΝΑΤΟ απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 30 κράτη μέλη.
«Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν. είπε ότι η πρόταση θα σταλεί στο κοινοβούλιο για επικύρωση. «Η απόφασή μας είναι ιστορική», είπε. «Ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα είμαστε επίσης υπεύθυνοι για την ασφάλεια της συμμαχίας στο σύνολό της».
Το φινλανδικό κοινοβούλιο πρόκειται να εξετάσει τη Δευτέρα (16/5), το σχέδιο ένταξης και στη συνέχεια θα διεξαχθεί ψηφοφορία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σώματος.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το ποσοστό των Φινλανδών που θέλουν να ενταχθεί η χώρα τους στη συμμαχία ξεπέρασε τα τρία τέταρτα, δηλαδή τριπλασιάσθηκε σε σχέση με πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Με το κυβερνών κόμμα της γειτονικής Σουηδίας να πραγματοποιεί επίσης μια αποφασιστική συνάντηση για το αν θα ενταχθεί στην Συμμαχία την επόμενη εβδομάδα, η επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία μοιάζει έτοιμη να οδηγήσει στην επέκταση του ΝΑΤΟ, όπως αναφέρει ο Guardian.
Υπενθυμίζεται οτι χθες Σάββατο ο Φινλανδός πρόεδρος επικοινώνησε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν ενημέρωνοντας τον σχετικά με την επικείμενη υποψηφιότητα της σκανδιναβικής χώρας για να ενταχθεί στη Συμμαχία με τον Ρώσο Πρόεδρο να του απαντά, κατα το Κρεμλίνο, οτι “το τέλος της στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας θα ήταν ένα λάθος”.
Υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας – Μόνη παραφωνία η Τουρκία
Κατά το χθεσινό άτυπο δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών τάχθηκε υπέρ της άμεσης ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε «ανταγωνισμός» ποια χώρα θα επικυρώσει πιο γρήγορα τα σχετικά πρωτόκολλα προσχώρησης, υπονοώντας ότι το θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι προκαθορισμένο.
Μόνη παραφωνία η Τουρκία, η οποία αναφέρθηκε σε φερόμενες σχέσεις των δύο χωρών με «τρομοκρατικές» οργανώσεις.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εν λόγω κατηγορίες απορρίφθηκαν από ενδιαφερόμενες χώρες, ενώ ορισμένοι σύμμαχοι, επεσήμαναν ότι ενώπιον μιας ιστορικής στιγμής, όπου απαιτείται ενότητα απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα, δεν θα πρέπει να εμφανίζονται αποκλίσεις.
Η ελληνική θέση, όπως εκφράστηκε από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είναι ότι η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα ενισχύσει το μέτωπο των αρχών της Δημοκρατίας και του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αρχές και αξίες, οι οποίες οφείλει να πρεσβεύει το ΝΑΤΟ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις