Τουρκία: Το καθεστώς Ερντογάν συνέλαβε τον εμπνευστή της “Γαλάζιας Πατρίδας”
"Χειροπέδες" στον Τζεμ Γκιουρντενίζ. Ήταν μεταξύ των 104 απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν κοινή δήλωση ζητώντας από την κυβέρνηση να μην αγγίξει την συνθήκη του Μοντρέ.
- 05 Απριλίου 2021 08:46
Συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές νωρίς το πρωί της Δευτέρας (05/4) ο εμπνευστής του δόγματος “Γαλάζια Πατρίδα”, ο απόστρατος ναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, που επικαλείται τουρκικό μέσο ενημέρωσης αλλά και μία ανάρτηση της συζύγου του στο Twitter, η αστυνομία έκανε έφοδο στο σπίτι τους περί τις 06:30 και τον συνέλαβαν.
Ο Γκιουρντενίζ θεωρείται ο εμπνευστής του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει υιοθετήσει κατά μεγάλο βαθμό.
Η ανακοίνωση των 104 ναυάρχων
Ο ίδιος ήταν ανάμεσα στους 104 ναυάρχους που υπέγραψαν κοινή δήλωση προς την κυβέρνηση, ζητώντας να μην αγγίξει την συνθήκη του Μοντρέ.
Στην ανακοίνωσή τους οι 104 απόστρατοι ναύαρχοι κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση για προσπάθεια “Ισλαμοποίησης των ενόπλων δυνάμεων και για την προσπάθεια αλλαγής της Συνθήκης του Μοντρέ.
Συγκεκριμένα, οι απόστρατοι αναφέρονται στην σημασία της Συνθήκης του Μοντρέ, με αφορμή τηλεοπτική δήλωση του προέδρου του τουρκικού κοινοβουλίου ότι η Τουρκία θα μπορούσε να αποχωρήσει και από άλλες συνθήκες, όπως έκανε με εκείνη της Κωνσταντινούπολης, φέρνοντας το Μοντρέ ως παράδειγμα.
Σημειώνεται ότι με την Συνθήκη του Μοντρέ ρυθμιζόταν το καθεστώς των Στενών του Βοσπόρου.
Σύσκεψη Ερντογάν για τους απόστρατους
Σύσκεψη συγκαλεί σήμερα το μεσημέρι, Δευτέρα (05/04), ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να συζητηθεί το θέμα που ανέκυψε με την ανοιχτή επιστολή των 100 και πλέον απόστρατων ναυάρχων, οι οποίοι κάλεσαν την κυβέρνηση να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι καταδίκασαν την Κυριακή (04/04) με τον εντονότερο τρόπο, αυτήν την κοινή δήλωση των 104 απόστρατων στρατιωτικών, οι οποίοι προειδοποιούν για την απειλή, που όπως υποστηρίζουν συνιστά το σχέδιο της «Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης» για τη Συνθήκη του Μοντρέ, που εγγυάται την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά του Βοσπόρου, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει εκείνη των ναυάρχων “απόπειρα πραξικοπήματος” τονίζοντας ότι θα πρέπει “να προσέχουν τα όριά τους.
Ο αντιπρόεδρός της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, με ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για “υποστηρικτές του πραξικοπήματος” ενώ η εισαγγελία της Άγκυρας, όπως αναφέρει η Sabah, ξεκίνησε έρευνα για την ανακοίνωση.
Η έγκριση, τον περασμένο μήνα, του σχεδίου κατασκευής μιας πλωτής διώρυγας, παρόμοιας με εκείνη του Παναμά ή του Σουέζ, στάθηκε αφορμή να ξεκινήσει στην Τουρκία μια έντονη αντιπαράθεση για τη Συνθήκη του Μοντρέ.
Η «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης» είναι το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αεροδρόμια, γέφυρες, οδικοί άξονες και σήραγγες) τα τελευταία 18 χρόνια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη Διώρυγα αυτή η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει έναν νέο «πόλο έλξης», ενώ θα χαλαρώσει και η πίεση στον Βόσπορο. Περισσότερα από 41.000 πλοία διέπλευσαν τα Στενά το 2018, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.
Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι, εκτός από τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, το άνοιγμα αυτής της Διώρυγας θα υπονόμευε τη Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις