Τουρκία: Τρεις εβδομάδες μετά τους φονικούς σεισμούς οι επιζώντες αγωνίζονται να βρουν καταφύγιο

Τουρκία: Τρεις εβδομάδες μετά τους φονικούς σεισμούς οι επιζώντες αγωνίζονται να βρουν καταφύγιο
Επιζώντες των φονικών σεισμών σε πρόχειρα καταλύματα AP

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία. Οι συνθήκες ωστόσο, όσων επιβίωσαν, παραμένουν τραγικές, τρεις εβδομάδες μετά τα φονικά "χτυπήματα".

Οι δραματικές προβλέψεις για δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από τους σεισμούς που “χτύπησαν” την Τουρκία και τη Συρία, επιβεβαιώθηκαν.

Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων πέρασε πλέον το ορόσημο των 50.000 νεκρών. Παράλληλα, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός αυτός μπορεί να διπλασιαστεί.

Η τραγωδία όμως, δεν τελειώνει εκεί. Έχοντας χάσει δικούς τους ανθρώπους, τις περιουσίες τους και τη ζωή τους όπως την ήξεραν, οι επιζώντες των σεισμών παλεύουν να βρουν ένα καταφύγιο.

Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι που έμειναν άστεγοι στεγάζονται σε σκηνές, σπίτια με κοντέινερ και άλλες εγκαταστάσεις εντός και εκτός της περιοχής, σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές.

Ο 25χρονος Omran Alswed και η οικογένειά του εξακολουθούν να ζουν σε αυτοσχέδια καταφύγια, αφού δεν κατάφεραν να βρουν θέση σε επίσημο στρατόπεδο.

“Τα σπίτια μας έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, επομένως έχουμε καταφύγει εδώ, σε έναν κήπο στη γειτονιά μας, είπε στο Reuters ο Alswed.

Φονικός σεισμός στην Τουρκία (Φωτογραφία αρχείου) AP


“Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι σκηνές. Έχουν περάσει 19 ημέρες και δεν έχουμε λάβει ακόμη ούτε μία σκηνή. Κάναμε επίσης αίτηση για να μετακομίσουμε σε καμπ με σκηνές, αλλά μας είπαν ότι οι κοντινές είναι γεμάτες”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος ήρθε σε επικοινωνία με την AFAD και άλλες ομάδες βοήθειας, προκειμένου να τους μιλήσει για την κατάσταση διαβίωσης του ίδιου, αλλά και της οικογένειάς του.

Οι προσπάθειές τους όμως, απεδείχθησαν άκαρπες, με εκείνον και εκατομμύρια ακόμη ανθρώπους που έμειναν άστεγοι, να συνεχίζουν να παλεύουν.

Σεισμός στην Τουρκία: Μπαράζ συλλήψεων για την κατάρρευση κτιρίων

Η Τουρκία έχει προχωρήσει στη σύλληψη 184 ατόμων στο πλαίσιο των ερευνών για την κατάρρευση κτιρίων στους σεισμούς αυτού του μήνα.

Περισσότερα από 160.000 κτίρια με συνολικά 520.000 διαμερίσματα κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην Τουρκία από την καταστροφή, η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν ερευνηθεί σε σχέση με τα κτίρια που κατέρρευσαν, μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη νοτιοανατολική πόλη Ντιγιάρμπακιρ, η οποία ήταν μεταξύ των 10 επαρχιών που επλήγησαν από την καταστροφή.

Στη λίστα με τους συλληφθέντες και προφυλακισθέντες περιλαμβάνονται 79 εργολάβοι οικοδομών, 74 άτομα που φέρουν νόμιμη ευθύνη για τα κτίρια, 13 ιδιοκτήτες ακινήτων και 18 άτομα που είχαν προβεί σε μετατροπές σε κτίρια.

Επιζώντες του φονικού σεισμού στη Συρία AP

Ο Ερντογάν, ο οποίος αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πολιτική πρόκληση κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του που διαρκεί δύο δεκαετίες, στις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Ιούνιο, έχει υποσχεθεί δικαίωση.

Στην επαρχία Γκαζιαντέπ, ο δήμαρχος της πόλης Νουρντάγκι, ο οποίος προέρχεται από το κυβερνών κόμμα ΑΚ του Ερντογάν, ήταν μεταξύ όσων συνελήφθησαν στο πλαίσιο των ερευνών για την κατάρρευση του κτιρίων, μετέδωσαν ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας TRT Haber και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα