Τουρκία: Ζητά “συγκεκριμένα μέτρα” για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Τουρκία: Ζητά “συγκεκριμένα μέτρα” για την ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Συνάντηση εκπροσώπων της τουρκικής προεδρίας με διπλωμάτες από Σουηδία και Φινλανδία Turkish Presidency / AP IMAGES

Εκπρόσωπος του Ερντογάν συναντήθηκε με αντιπροσωπείες διπλωματων της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ χωρίς να ικανοποιηθούν τα αιτήματά της.

Η Τουρκία δεν θα δώσει τη συγκατάθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας χωρίς να έχει αποσπάσει “συγκεκριμένα μέτρα” από τις χώρες αυτές σε σχέση με τις ανησυχίες για την ασφάλειά της, προειδοποίησε την Τετάρτη (25/05) ανώτερος αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και στενός συνεργάτης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχθηκε τις αντιπροσωπείες των διπλωματών των δύο χωρών που εστάλησαν στην Τουρκία για να προσπαθήσουν να πείσουν την Άγκυρα, η οποία αντιτίθεται στην ένταξή τους στην Ατλαντική Συμμαχία.

“Είπαμε ξεκάθαρα στους συνομιλητές μας ότι η διαδικασία (της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ) δεν μπορεί να προχωρήσει μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας, με συγκεκριμένα μέτρα και μέσα σε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα”, δήλωσε στο τέλος των συζητήσεων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συνάντηση διήρκησε πέντε ώρες.

“Οι συνομιλητές μας έλαβαν γνώση και πλέον θα διαβιβάσουν (την έκθεσή τους) στις κυβερνήσεις τους. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες όταν θα λάβουμε τις απαντήσεις τους στα αιτήματά μας”, δήλωσε ο Καλίν.

Η Τουρκία κατηγορεί τις σκανδιναβικές χώρες, ιδιαίτερα τη Σουηδία, η οποία έχει μεγάλη κοινότητα Τούρκων εξόριστων, ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές του PKK, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το οποίο θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

Καταγγέλλει επίσης την παρουσία υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο θεωρεί ύποπτο ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Η Άγκυρα ζητεί σήμερα από τις δύο χώρες να “κάνουν συγκεκριμένα βήματα” όσον αφορά “την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων σε επίπεδο οργανωτικό, οικονομικό και μέσων ενημέρωσης”, πρόσθεσε ο Καλίν.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε επίσης τα αιτήματα της Άγκυρας για την έκδοση προσώπων που συνδέονται, κατά την άποψή της, με το PKK ή το κίνημα του Γκιουλέν.

Ο Καλίν δήλωσε επίσης “αισιόδοξος” σε σχέση με την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν από τη Στοκχόλμη στις εξαγωγές όπλων προς την Άγκυρα, που υιοθετήθηκαν τον Οκτώβριο του 2019 μετά μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.

“Παρατηρήσαμε μια θετική στάση” στο θέμα αυτό, δήλωσε, κρίνοντας ότι “δεν ενδείκνυται να επιβάλλονται κυρώσεις μεταξύ συμμάχων”.

“Δεν μας πιέζει ο χρόνος. Είναι απαράδεκτο για εμάς να βλέπουμε ορισμένες διαδικασίες να αγνοούνται και να βιαζόμαστε”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα