Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά ΕΕ για τη “Στρατηγική Πυξίδα” – “Καθοδηγήθηκε από Ελλάδα και Κύπρο”

Τουρκικό ΥΠΕΞ κατά ΕΕ για τη “Στρατηγική Πυξίδα” – “Καθοδηγήθηκε από Ελλάδα και Κύπρο”
Τουρκικές σημαίες και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης AP

Έντονη αντίδραση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη "Στρατηγική Πυξίδα" της ΕΕ. Στρέφει τα βέλη του κατά Ελλάδας και Κύπρου και θέτει την ΕΕ στο κάδρο του προβλήματος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τη “Στρατηγική Πυξίδα” της ΕΕ που υιοθετήθηκε τη Δευτέρα σήμερα από το Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωσή του το Τουρκικό ΥΠΕΞ σημειώνει: «Η Στρατηγική Πυξίδα για την Ανατολική Μεσόγειο και η αναφορά στη χώρα μας φαίνεται ότι καθοδηγήθηκε από δύο μέλη της Ε.Ε. που έχουν μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις στα θαλάσσια σύνορά τους, εις βάρος και με την επίμονη άρνηση των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

Όπως σημειώνει στη συνέχεια, το κεφάλαιο για την Ανατολική Μεσόγειο «αντιβαίνει ολοκληρωτικά στο Διεθνές Δίκαιο, στη διεθνή πρακτική και στους ίδιους τους νόμους της Ε.Ε. και έτσι είναι αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα» και συνεχίζει λέγοντας ότι «καθώς το σχέδιο αποτυγχάνει να δείξει προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν μπορεί να λειτουργήσει ως πυξίδα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως στρατηγικό».

Παράλληλα, αναφέρει πως η ΕΕ με αυτόν τον τρόπο «γίνεται μέρος του προβλήματος αντί για μέρος της λύσης στην Ανατολική Μεσόγειο» και χαρακτηρίζει «λυπηρό ότι η ΕΕ χάνει την αλήθεια και την πραγματικότητα και βλέπει μια υποψήφια προς ένταξη χώρα και έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ υπό μια τέτοια ρηχή προοπτική».

Η απάντηση Ευρωπαίου αξιωματούχου

Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα για την ΕΕ και θα προσπαθήσουμε να έχουμε όσο πιο θετική σχέση γίνεται, αλλά «την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή γι’ αυτό είναι στην Στρατηγική Πυξίδα» ανέφερε ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ερωτηθείς για την αντίδραση της ‘Αγκυρας σχετικά με την παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι «προσπαθήσαμε να βρούμε κάτι το οποίο είναι κοντά, μία ήδη συμφωνημένη γλώσσα από Συνόδους Κορυφής ή Συμβούλια Υπουργών.

Αυτό που υπάρχει στην παράγραφο που αφορά στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι το οποίο ήδη έχει ειπωθεί από το Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες και τα τελευταία χρόνια».

Τόνισε επίσης ότι «είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε μία ισχυρή σχέση με την Τουρκία, η οποία είναι πολύ σημαντική χώρα για εμάς και να προσπαθήσουμε να έχουμε εποικοδομητική, όσο πιο θετική σχέση γίνεται με αυτή τη χώρα. Αλλά την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλήσεις στην περιοχή και γι’αυτό είναι στην Πυξίδα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα