Τοξικές ουσίες σε απίστευτα επίπεδα εντοπίστηκαν σε παιδικά προϊόντα Shein

Διαβάζεται σε 3'
Shein
Shein ISTOCK

Παγκόσμια αναστάτωση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας για τον εντοπισμό τοξικών ουσιών σε προϊόντα Shein κατά τη διάρκεια ελέγχων.

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της κυβέρνησης της Σεούλ την Τρίτη (28/5) ότι παιδικά προϊόντα που πωλούνται από την κινεζική διαδικτυακή πλατφόρμα Shein περιείχαν τοξικές ουσίες σε ποσότητες εκατοντάδες φορές πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα.

Η Shein, με έδρα τη Σιγκαπούρη, έχει εκτοξεύσει τη δημοτικότητά της σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τη Le Monde, προσφέροντας μια τεράστια ποικιλία από μοντέρνα ρούχα και αξεσουάρ σε εντυπωσιακά χαμηλές τιμές.

H εκρηκτική ανάπτυξη της εταιρείας έχει επίσης οδηγήσει σε αυξημένο έλεγχο των επιχειρηματικών πρακτικών και των προτύπων ασφαλείας, μεταξύ άλλων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νότια Κορέα – όπου οι αρχές της Σεούλ διεξάγουν εβδομαδιαίες επιθεωρήσεις των αντικειμένων που πωλούνται από πλατφόρμες όπως η Shein, η Temu και η AliExpress.

Στην τελευταία από αυτές, επέλεξαν οκτώ προϊόντα που πωλούνται από τη Shein, συμπεριλαμβανομένων παιδικών παπουτσιών, δερμάτινων τσαντών και μιας ζώνης, και διαπίστωσαν ότι αρκετά από αυτά περιείχαν υψηλές ποσότητες φθαλικών ενώσεων – χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν τα πλαστικά.

Μάλιστα, ένα ζευγάρι παπούτσια περιείχε 428 φορές τα επιτρεπόμενα επίπεδα φθαλικών ενώσεων – τα υψηλότερα που έχουν παρατηρηθεί μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια των ελέγχων στη Σεούλ – και τρεις τσάντες είχαν ποσότητες που έφτασαν τις 153 φορές το όριο, δήλωσε η κυβέρνηση της πόλης.

Οι κίνδυνοι για την υγεία

Οι φθαλικές ενώσεις χρησιμοποιούνται ευρέως για να μαλακώσουν το πλαστικό και βρίσκονται σε χιλιάδες προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων δοχείων, προϊόντων ομορφιάς και παιχνιδιών.

Ωστόσο, είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι προκαλούν ορμονικές διαταραχές και έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία, τις καρδιακές παθήσεις, ορισμένες μορφές καρκίνου και προβλήματα γονιμότητας.

Τι εντοπίστηκε στους ελέγχους – Η απάντηση της Shein

Ο αξιωματούχος της πόλης της Σεούλ Παρκ Σανγκ Τζιν δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP ότι είχαν ζητήσει την απομάκρυνση αυτών των προϊόντων από την πώληση και δήλωσε ότι από τότε που η πόλη άρχισε τους ελέγχους τον Απρίλιο, οι περισσότερες πλατφόρμες έχουν συμμορφωθεί με τέτοια αιτήματα.

Εκπρόσωπος της Shein δήλωσε στο AFP ότι η εταιρεία «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των προϊόντων». Η εταιρεία απαιτεί από τους προμηθευτές της να συμμορφώνονται με τους ελέγχους και τα πρότυπά της και συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς δοκιμών τρίτων για να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με τα πρότυπα ασφαλείας των προϊόντων, ανέφερε. «Μόλις μάθουμε για οποιονδήποτε ισχυρισμό κατά των προϊόντων μας, απομακρύνουμε αμέσως το προϊόν (ή τα προϊόντα) από την ιστοσελίδα μας για λόγους προσοχής, ενώ διεξάγουμε τις έρευνές μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι λαμβάνει τα κατάλληλα επακόλουθα μέτρα «εάν επαληθευτεί η μη συμμόρφωση».

Μέχρι στιγμής, οι αρχές της Σεούλ δήλωσαν ότι έχουν επιθεωρήσει 93 προϊόντα και διαπίστωσαν ότι σχεδόν τα μισά από αυτά περιείχαν τοξικές ουσίες. Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται παιδικά ρολόγια και μολύβια ζωγραφικής.

Τι ισχύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τον περασμένο μήνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε τη Shein στον κατάλογο των ψηφιακών εταιρειών που είναι αρκετά μεγάλες ώστε να υπόκεινται σε αυστηρότερους κανόνες ασφαλείας – συμπεριλαμβανομένων μέτρων για την προστασία των πελατών από μη ασφαλή προϊόντα, ιδίως αυτά που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τους ανηλίκους.

Η Shein και η Temu ακολούθησαν τον κινεζικό τιτάνα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba στην αμφισβήτηση της Amazon, ιδίως με την είσοδό τους στην αγορά των ΗΠΑ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα