Τραγωδία στην Ιταλία: 12 παιδιά μεταξύ των 59 νεκρών από το ναυάγιο
Περίπου 120 άτομα μετέφερε το σκάφος που ναυάγησε στην ανατολική ακτή της Καλαβρίας, με 59 εξ αυτών να χάνουν τη ζωή τους. Φόβοι των αρχών ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Σοκαριστικές περιγραφές.
- 26 Φεβρουαρίου 2023 19:36
Τραγωδία δίχως τέλος μετά το ναυάγιο στην Καλαβρία, από το οποίο -σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό της ιταλικής κυβέρνησης- τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Μεταξύ τους, ανασύρθηκαν νεκρά και 12 παιδιά ενώ, σύμφωνα με την υφυπουργό Εσωτερικών, Βάντα Φέρο, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.
Νωρίτερα, ο προσωρινός απολογισμός έκανε λόγο για 60 νεκρούς, αριθμός που αναθεωρήθηκε αργότερα στους 59.
Το ναυάγιο έλαβε χώρα κοντά στο Στεκάτο ντι Κάτρο, ένα παραθαλάσσιο θέρετρο στην ανατολική ακτή της Καλαβρίας, της περιοχής που αποτελεί την άκρη της “μπότας” της Ιταλίας.
Το σκάφος μετέφερε περίπου 120 άτομα και προσέκρουσε σε βράχια “λίγα μέτρα από την ακτή”, ανέφερε η ακτοφυλακή, προσθέτοντας ότι η έρευνα για άλλους πιθανούς επιζώντες συνεχίζεται.
Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Κάτρο, Αντόνιο Σεράσο, δήλωσε στο ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24 ότι μεταξύ των νεκρών ήταν γυναίκες και παιδιά.
Είπε ότι η ξύλινη βάρκα των μεταναστών είχε “διαλυθεί” εν μέσω θαλασσοταραχής, με τμήματα των συντριμμιών να έχουν διασκορπιστεί σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από την ακτή.
‘Όπως διηγήθηκαν οι διασωθέντες στους άνδρες της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας, το πλεούμενο (μήκους είκοσι μέτρων) προσέκρουσε σε βράχια και αμέσως μετά κόπηκε στα δυο. Οι γιατροί που, κοντά στον Κρότωνα, παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, δήλωσαν ότι μέρος των διασωθέντων φέρει εγκαύματα σε πολλά σημεία του σώματος.
Το πλεούμενο είχε αναχωρήσει από την Σμύρνη πριν τέσσερις ημέρες. Είκοσι δυο διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο (έντεκα είναι ανήλικα) και τουλάχιστον ένας είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση.
“Φρικιαστικό θέαμα”
Από τους πρώτους σορούς μεταναστών που εντοπίστηκαν στην παραλία ήταν ενός μωρού λίγων μηνών, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA. Ο δήμαρχος του Κούτρο, Αντόνιο Τσεράζο, είπε ότι γυναίκες και παιδιά είναι μεταξύ των νεκρών, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πόσοι.
Με την φωνή του τρεμάμενη, ο δήμαρχος είπε στο ειδησεογραφικό κανάλι SkyTG24 ότι αντίκρισε «ένα θέαμα που δεν θα θέλει κανείς να δει ποτέ στη ζωή σου… ένα φρικιαστικό θέαμα … που σου μένει για όλη σου τη ζωή».
Συντρίμμια από το ξύλινο καΐκι, ένα τουρκικό ιστιοφόρο, ήταν σκορπισμένα σε ένα μεγάλο τμήμα της ακτής. Ένας επιζών συνελήφθη με την κατηγορία της διακίνησης μεταναστών, δήλωσε η τελωνειακή αστυνομία Guardia di Finanza.
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για τους θανάτους και κατηγόρησε τους απάνθρωπους διακινητές ανθρώπων που επωφελούνται δίνοντας σε μετανάστες «την ψευδή προοπτική ενός ασφαλούς ταξιδιού».
«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αποτρέψει τις αναχωρήσεις, και μαζί με τραγωδίες σαν και αυτές, και θα συνεχίσει να το κάνει, πρώτα απ’ όλα καλώντας για μέγιστη συνεργασία από τις χώρες αναχώρησης και προέλευσης», είπε.
Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα εξέφρασε τη λύπη του το ναυάγιο ζητώντας παράλληλα να καταβληθεί προσπάθεια με στόχο να απαλειφθούν οι αιτίες των μεταναστευτικών ρευμάτων, όπως οι πόλεμοι, η φτώχεια, οι διωγμοί, η τρομοκρατία και οι συνέπειες των κλιματικών αλλαγών.
Για τον υπουργό Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι, αυτή η «τραγωδία (…) καταδεικνύει πώς είναι απολύτως απαραίτητο να αγωνιστούμε σθεναρά ενάντια στα δίκτυα της παράνομης μετανάστευσης». «Η τραγωδία αυτή πρέπει να οδηγήσει σε συμφωνίες όλης της ΕΕ με τις χώρες αναχώρησης των μεταναστών. Πρέπει να αυξηθούν οι βοήθειες, με την επίγνωση ότι τα χρήματα δεν πρέπει να δίνονται σε δικτάτορες ή σε όποιον δεν τα χρησιμοποιεί υπέρ της ανάπτυξης», είπε από την μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταϊάνι.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε την επιτάχυνση της μεταρρύθμισης του δικαιώματος ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από τον θάνατο τουλάχιστον 45 μεταναστών σε ναυάγιο ανοικτά των ιταλικών ακτών. Στο tweet της, η πρόεδρος της Κομισιόν κάνει λόγο για «τραγωδία» και εκφράζει την βαθιά της θλίψη απευθύνοντας έκκληση για την επιτάχυνση των προσπαθειών σχετικά με το Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Δικαίωμα του Ασύλου και για το Σχέδιο Δράσης για την κεντρική Μεσόγειο.
Η κυβέρνηση Μελόνι κατηγορεί φιλανθρωπικές οργανώσεις διάσωσης μεταναστών ότι ενθαρρύνουν μετανάστες να πραγματοποιήσουν το επικίνδυνο θαλάσσιο ταξίδι στην Ιταλία και ορισμένες φορές συνεργάζονται με διακινητές ανθρώπων.
Φιλανθρωπικές οργανώσεις απορρίπτουν σθεναρά και τις δύο κατηγορίες.
«Η διακοπή και η παρεμπόδιση του έργου μη κυβερνητικών οργανώσεων θα έχει μόνο ένα αποτέλεσμα: τον θάνατο ευάλωτων ανθρώπων που μένουν χωρίς βοήθεια», έγραψε στο twitter η ισπανική φιλανθρωπική οργάνωση διάσωσης μεταναστών Open Arms ως αντίδραση στο σημερινό ναυάγιο.
Ωστόσο, οι ακτές στα ανοιχτά της Καλαβρίας δεν περιπολείται τακτικά από πλοία που διαχειρίζονται ΜΚΟ, τα οποία επιχειρούν ανοιχτά νότια της Σικελίας. Αυτό υποδηλώνει ότι θα ήταν απίθανο να σώσουν ναυαγούς μετανάστες ανεξάρτητα από τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ πάνω από 17.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή δεν βρέθηκαν ποτέ στην κεντρική Μεσόγειο από το 2014.
Σύμφωνα με το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών, σχεδόν 14.000 μετανάστες έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία από την αρχή του έτους, σε σύγκριση με περίπου 5.200 την ίδια περίοδο πέρυσι και 4.200 το 2021.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις