Τραμπ: “Οργισμένος με τον Πούτιν”- Απειλές για νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Διαβάζεται σε 6'
Τραμπ: “Οργισμένος με τον Πούτιν”- Απειλές για νέες κυρώσεις στη Ρωσία
Pool Photo via AP Jorge Silva

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι εξοργισμένος με την πρόταση του Πούτιν να αντικατασταθεί ο Ζελένσκι από μια προσωρινή διοίκηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είναι «πολύ θυμωμένος» και «έξαλλος» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την πρότασή του να αντικατασταθεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από μια προσωρινή διοίκηση, σύμφωνα με το NBC News.

Ο Τραμπ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο ότι είναι εξοργισμένος επειδή ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Είπε επίσης ότι μπορεί να επιβάλει νέα εμπορικά μέτρα μέσα σε ένα μήνα, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δυσφορία του επειδή δεν υπάρχει κάποια πρόοδος προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός.

Ο ίδιος ανέφερε πως τα σχόλια του Πούτιν «δεν πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση» και απείλησε να επιβάλει δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο εάν δεν επιτευχθεί εκεχειρία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

«Εάν η Ρωσία και εγώ δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία, και εάν θεωρήσω ότι ήταν λάθος της Ρωσίας — κάτι που μπορεί και να μην είναι — τότε θα επιβάλω δευτερογενείς δασμούς σε όλο το πετρέλαιο που προέρχεται από τη Ρωσία», προειδοποίησε.

 «Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράζετε πετρέλαιο από τη Ρωσία, δεν μπορείτε να συνεργάζεστε με τις ΗΠΑ. Θα υπάρξουν δασμοί 25-50% σε όλο το πετρέλαιο», επέμεινε.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τη Μόσχα. Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές «παράνομες» τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της που, όπως ισχυρίζεται, έχουν ως στόχο να επωφεληθεί οικονομικά η Δύση.

Μιλώντας από τη ρωσική πόλη Μούρμανσκ, στον αρκτικό βορρά, την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν πρότεινε αυτή την ιδέα ως έναν τρόπο που θα επέτρεπε στην Ουκρανία να «διεξαγάγει δημοκρατικές εκλογές».

Ο Ζελένσκι έχει παραμείνει στην εξουσία πέρα από τη θητεία του, καθώς οι εκλογές ανεστάλησαν λόγω του στρατιωτικού νόμου που επιβλήθηκε μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «δικτάτορα», πριν τον επιπλήξει δημόσια από το Οβάλ Γραφείο επειδή, όπως είπε, δεν ήταν αρκετά ευγνώμων για τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του NBC Κρίστεν Γουέλκερ, ο Αμερικανός πρόεδρος της τηλεφώνησε για να εκφράσει τον θυμό του για τα σχόλια του Πούτιν για το μέλλον του Ζελένσκι στην ηγεσία της Ουκρανίας.

«Εκνευρίστηκα, οργίστηκα πολύ» με τον Πούτιν, είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, προσθέτοντας ότι θα συνομιλήσει μαζί του εντός της εβδομάδας.

Πρόεδρος Φινλανδίας: Ο Τραμπ χάνει την υπομονή του με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, επιβεβαίωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ χάνει την υπομονή του με τις τακτικές καθυστέρησης του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την εκεχειρία στην Ουκρανία.

Ο Στουμπ, ο οποίος πέρασε επίσης δύο ημέρες με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την περασμένη εβδομάδα στο Ελσίνκι, πρότεινε σε συνέντευξή του στον Guardian ένα σχέδιο με προθεσμία την 20ή Απριλίου, μέχρι την οποία ο Πούτιν θα πρέπει να έχει συμμορφωθεί με μια πλήρη εκεχειρία.

Ερωτηθείς πώς πιστεύει ότι ο Τραμπ θα εκφράσει την ανυπομονησία του προς τον Πούτιν, ο Στουμπ είπε ότι τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν σε λίγες μέρες. «Όταν περνάς επτά ώρες με κάποιον, αποκτάς τουλάχιστον μια αίσθηση για την κατεύθυνση προς την οποία κινούμαστε», δήλωσε.

Αλεξάντερ Στουμπ AP

«Νομίζω ότι κινούμαστε προς την κατεύθυνση όπου οι Αμερικανοί βλέπουν τη Ρωσία για αυτό που πραγματικά είναι», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος. «Με άλλα λόγια, η γενική εκεχειρία έχει συμφωνηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ουκρανία και την Ευρώπη, αλλά όχι από τη Ρωσία. Η μερική εκεχειρία έχει παραβιαστεί από τη Ρωσία και πιστεύω ότι η Αμερική –και η αίσθησή μου είναι ότι το ίδιο ισχύει και για τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών– χάνει την υπομονή της με τη Ρωσία. Νομίζω ότι αυτό είναι καλό για τη διαπραγμάτευση».

Ο Στουμπ εξήγησε: «Το μήνυμά μου στις συνομιλίες μου με τον Αμερικανό πρόεδρο είναι ότι χρειαζόμαστε μια εκεχειρία και μια προθεσμία για αυτήν. Και μετά, πρέπει να υπάρχει τίμημα για την παραβίαση της εκεχειρίας. Δηλαδή, πρώτον, πρέπει να έχουμε μια ημερομηνία για την εκεχειρία, και θα προτιμούσα αυτή να είναι το Πάσχα, ας πούμε η 20ή Απριλίου, όταν ο Πρόεδρος Τραμπ θα έχει συμπληρώσει τρεις μήνες στην εξουσία. Εάν μέχρι τότε δεν γίνει αποδεκτή ή παραβιαστεί από τη Ρωσία, πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Και αυτές οι συνέπειες θα πρέπει να είναι κυρώσεις, οι αυστηρότερες δυνατές κυρώσεις».

Ο Στουμπ τόνισε ότι δεν είναι δική του δουλειά να δώσει συμβουλές στις ΗΠΑ για το είδος των κυρώσεων που θα επιβάλουν, αλλά ο Τραμπ δήλωσε την Κυριακή, μετά τη συνάντησή του με τον Στουμπ, ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δευτερευουσών κυρώσεων σε οποιαδήποτε χώρα αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο.

«Στη Φινλανδία ξέρουμε ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τον Πούτιν», είπε ο Στουμπ. «Μην υποτιμάτε την ικανότητά του να καθυστερεί. Αλλά πρέπει να αποκαλύψουμε τη μπλόφα του».

Ο Φινλανδός πρόεδρος προειδοποίησε επίσης ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να χαλαρώσει τις κυρώσεις της προς τη Ρωσία, όπως απαιτεί ο Πούτιν ως αντάλλαγμα για μια συμφωνία στη Μαύρη Θάλασσα, λέγοντας ότι οποιαδήποτε χαλάρωση πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά σε αυστηρές προϋποθέσεις.

Οι δευτερογενείς δασμοί του Τραμπ

Η ιδέα των δευτερογενών δασμών είναι σχετικά νέα. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ επέβαλαν 25% δασμό σε χώρες που αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, με τον Τραμπ να κατηγορεί το Καράκας ότι στέλνει εγκληματίες στις ΗΠΑ μέσω της μεταναστευτικής ροής.

Οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου ήδη υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την ΕΕ και άλλες χώρες της G7, με την Κίνα και την Ινδία να είναι οι κύριοι αγοραστές, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας. Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα νέα μέτρα του Τραμπ θα είναι αποτελεσματικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα