Τραμπ, Γάζα και εποικισμοί: Το “θεϊκό σχέδιο” της ακροδεξιάς συμμαχίας ΗΠΑ – Ισραήλ

Διαβάζεται σε 4'
Τραμπ, Γάζα και εποικισμοί: Το “θεϊκό σχέδιο” της ακροδεξιάς συμμαχίας ΗΠΑ – Ισραήλ
Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας AP Photo Abdel Kareem Hana)

Η συμμαχία υπέρ-εποικιστών σε Ισραήλ και ΗΠΑ κερδίζει έδαφος, με τον Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετεί ακραίες θέσεις για τη Γάζα.

Η πρόταση Τραμπ για κατάληψη της Γάζας από τις ΗΠΑ και την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από την πατρίδα τους, προκάλεσε αντιδράσεις. Υπάρχει και η αντίπερα “όχθη”, όσων χαιρέτησαν την εν λόγω πρόταση, που βρήκε ισχυρή υποστήριξη από ακροδεξιούς υπέρ-εποικιστικούς κύκλους, τόσο στο Ισραήλ, όσο και στις ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, πρότεινε την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στη Γάζα. Πρόκειται για μια ιδέα που μέχρι στιγμής είχε περιοριστεί σε συζητήσεις μεταξύ των σκληροπυρηνικών συμβούλων του.

Η ανακοίνωση του Τραμπ ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχουν στην Ουάσιγκτον, με ηγέτες του ευαγγελικού κινήματος των ΗΠΑ, το οποίο συνδέεται στενά με την ακροδεξιά υπέρ-εποικιστική πολιτική του Ισραήλ.

Για τους ευαγγελικούς Χριστιανούς και τη σιωνιστική δεξιά στο Ισραήλ, η πλήρης προσάρτηση των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών θεωρείται αναπόφευκτη, για πολλούς ακόμη και “θέλημα Θεού”.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Τραμπ για τα σχέδιά του για τη Γάζα, πρώτος που πανηγύρισε ήταν ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ και ηγετική μορφή των υπέρ-εποικιστών.

“Ευχαριστούμε πρόεδρε Τραμπ. Μαζί θα κάνουμε τον κόσμο σπουδαίο ξανά (βγαλμένο από το MAGA)”, ήταν η πρώτη του δήλωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο… ενθουσιασμός του Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, υπερεθνικιστής πρώην υπουργός Ασφαλείας του Ισραήλ, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση Νετανιάχου αμέσως μετά τη συμφωνία με τη Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα.

“Όταν το έλεγα ξανά και ξανά στη διάρκεια του πολέμου ότι αυτή είναι η λύση για τη Γάζα, με κορόιδευαν”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η μετατόπιση του Τραμπ

Δημοσίευμα των New York Times ανέφερε για την εν λόγω πρόταση (ή μάλλον φαεινή ιδέα) ότι κυκλοφορούσε εδώ και εβδομάδες στο επιτελείο του Τραμπ. Ωστόσο, επιταχύνθηκε μετά από επίσκεψη του απεσταλμένου του Στιβ Γουίτκοφ στην περιοχή, όπου διαπίστωσε ότι “δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτα στη Γάζα”.

Αν και η πρόταση φαίνεται ανέφικτη, σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη μετατόπιση του Τραμπ προς τους υπέρ-εποικιστικούς κύκλους, που πλέον φαίνεται να κυριαρχούν στο επιτελείο του.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ο Μάικ Χάκαμπι, ο εκλεκτός του Τραμπ για τη θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Ισραήλ. Ο Χάκαμπι, φανατικός υποστηρικτής του Ισραήλ, έχει δηλώσει ανοιχτά: “Υπήρξε παλαιστινιακό κράτος. Λεγόταν Γάζα. Δείτε πώς κατέληξε”.

Έχει επίσης υποστηρίξει ότι το Ισραήλ έχει «θεϊκό δικαίωμα» σε όλη τη Δυτική Όχθη, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει τον όρο «εποικισμοί» και προτιμώντας τη λέξη «γειτονιές».

Σύσφιξη σχέσεων ευαγγελικών και ακροδεξιάς του Ισραήλ

Η σύνδεση της ακροδεξιάς σιωνιστικής πολιτικής με την ευαγγελική δεξιά των ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο εμφανής. Ο Χάκαμπι ήταν παρών στη συνάντηση του Νετανιάχου με τους Αμερικανούς ευαγγελικούς, μαζί με τον Τζον Χάγκι, ηγέτη της οργάνωσης Christians United for Israel.

Ο Χάγκι έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης του Ισραήλ ως μέσο για να επισπεύσει την έλευση της Αποκάλυψης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: “Μετά την τελική μάχη, θα υπάρξουν 1.000 χρόνια τέλειας ειρήνης, χωρίς εκλογές, χωρίς fake news, χωρίς αυτή την ανοησία”.

Οι Χριστιανοί Σιωνιστές βασίζουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ σε βιβλικά κείμενα, ερμηνεύοντας ότι ο Θεός ευλογεί όσους στηρίζουν το Ισραήλ και καταριέται όσους το εχθρεύονται.

Το κερδισμένο μπλοκ και η στρατηγική Τραμπ

Ο Τραμπ έχει ήδη στείλει μηνύματα στους υπέρ-εποικιστικούς κύκλους, ακυρώνοντας τις κυρώσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση Μπάιντεν κατά εποίκων και ακροδεξιών ομάδων που εμπλέκονται σε βίαιες επιθέσεις κατά Παλαιστινίων.

Η επιρροή των πιο σκληροπυρηνικών συμβούλων στο περιβάλλον του Τραμπ φαίνεται να ενισχύεται, με προσωπικότητες όπως:

  • Η Ελίζ Στεφανίκ, υποψήφια πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, που δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει «βιβλικό δικαίωμα» σε όλη τη Δυτική Όχθη.
  • Ο Στιβ Γουίτκοφ, που εκπροσωπεί ένα λιγότερο επιθετικό τμήμα της ομάδας Τραμπ, εστιάζοντας περισσότερο σε γεωπολιτικές «συναλλαγές».

Ο Τζέρεμι Μπεν-Αμί, επικεφαλής της φιλοϊσραηλινής προοδευτικής οργάνωσης J Street, δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει δύο επιλογές:

  1. Τον ρόλο του διαπραγματευτή, επιδιώκοντας τη διπλωματική αναγνώριση Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας με αντάλλαγμα το πάγωμα εποικισμών.
  2. Τη στρατηγική της απόλυτης κλιμάκωσης, επιτρέποντας στο Ισραήλ να προσαρτήσει ολόκληρη τη Δυτική Όχθη.

“Αν ο Τραμπ επιλέξει τον δρόμο της ανατροπής, λέγοντας ‘δεν με νοιάζει τι σκέφτεται κανείς’, τότε μπαίνουμε σε μια νέα πραγματικότητα”, τόνισε ο Μπεν-Αμί.

Αν η δυναμική που διαμορφώνεται συνεχιστεί, η πολιτική του Τραμπ θα μπορούσε να ανατρέψει δεκαετίες αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, φέρνοντας την επίσημη προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών πιο κοντά από ποτέ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα