Τραμπ: Σχεδιάζει εξόρυξη μετάλλων από τον Ειρηνικό για να αντιμετωπίσει την Κίνα

Διαβάζεται σε 4'
Τραμπ: Σχεδιάζει εξόρυξη μετάλλων από τον Ειρηνικό για να αντιμετωπίσει την Κίνα
ISTOCK

Ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί σχέδιο για τη συλλογή πολύτιμων μετάλλων από τον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού, με στόχο τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα.

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει εκτελεστικό διάταγμα για να αποσπάσει μέταλλά από τον πυθμένα του Ειρηνικού Ωκεανού και να δημιουργήσει απόθεμα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η κυριαρχία της Κίνας στις εφοδιαστικές αλυσίδες μπαταριών και σπάνιων γαιών, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Financial Times.

Οι σχηματισμοί σε μέγεθος πατάτας που δημιουργούνται στον βυθό λόγω της υψηλής πίεσης για εκατομμύρια χρόνια περιέχουν νικέλιο, κοβάλτιο, χαλκό και μαγγάνιο — μέταλλα που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες, ηλεκτρικά κυκλώματα ή πολεμικά υλικά — καθώς και ίχνη σπάνιων γαιών. Αυτά τα μεταλλεύματα ενδέχεται να προστεθούν στα υπάρχοντα ομοσπονδιακά αποθέματα πετρελαίου και μετάλλων.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποκτήσουν αυτάρκεια σε κρίσιμα μέταλλα. Η διοίκηση Τραμπ πίεσε την Ουκρανία να δεχτεί συμφωνία για ορυκτά, απείλησε να καταλάβει τη Γροιλανδία και να προσαρτήσει τον Καναδά, ενώ ανακοίνωσε μέτρα για την αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Ο Αλεξάντερ Γκρέι, ειδικός σε θέματα Ασίας και πρώην επικεφαλής του προσωπικού του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στην πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, δήλωσε ότι έχει νόημα ο Λευκός Οίκος να επικεντρωθεί στην εξόρυξη από τα βάθη της θάλασσας, καθώς η Κίνα βλέπει τον πυθμένα ως «γραμμή μάχης στον οικονομικό και στρατιωτικό ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ».

«Όπως έκανε η κυβέρνηση Τραμπ με τη ναυπήγηση και τα κρίσιμα μέταλλα γενικότερα, η κινητοποίηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε τομείς μεγάλης ευπάθειας απέναντι στις φιλοδοξίες της Κίνας είναι ουσιώδης», πρόσθεσε ο Γκρέι.

Η δημιουργία στρατηγικού κρατικού αποθέματος από πολυμεταλλικούς κονδύλους του βυθού θα βοηθούσε τις ΗΠΑ να καλύψουν το χαμένο έδαφος απέναντι στην Κίνα στην παγκόσμια κούρσα για την εξερεύνηση του πλούσιου πυθμένα του Ειρηνικού. Η Κίνα την προηγούμενη εβδομάδα επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές ορισμένων σπάνιων γαιών, ως εργαλείο οικονομικού εκβιασμού.

Το απόθεμα εξετάζεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας για την επιτάχυνση εγκρίσεων εξόρυξης στον βυθό βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας και τη δημιουργία εγχώριας δυναμικότητας επεξεργασίας των κονδύλων.

Επιφανείς Ρεπουμπλικανοί, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Γουόλτζ, ήταν ένθερμοι υποστηρικτές του θέματος όσο ήταν στο Κογκρέσο. Ο περσινός αμυντικός προϋπολογισμός όριζε τη διεξαγωγή μελέτης σκοπιμότητας για το πώς οι κόνδυλοι μπορούν να αξιοποιηθούν σε αμυντικές εφαρμογές.

«Πλέον δεν είναι εμπορικό ζήτημα» είπε βοηθός της Βουλής. «Αυτό είναι μια κινεζική στρατηγική ικανότητα που έχει χτιστεί εδώ και δεκαετίες, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο».

Τραμπ: Πού στοχεύει με την δημιουργία αποθέματος μετάλλων

Σύμφωνα με τα σχέδια, το απόθεμα θα «δημιουργούσε μεγάλες ποσότητες διαθέσιμες σε αμερικανικό έδαφος για μελλοντική χρήση» σε περίπτωση σύγκρουσης με την Κίνα που θα περιόριζε τις εισαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών, σύμφωνα με άλλη πηγή.

Παρά τον ενθουσιασμό των Ρεπουμπλικανών, οι ΗΠΑ παραμένουν απόντες από τις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την εξόρυξη στον βυθό. Δεν έχουν επικυρώσει τη Συνθήκη του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, που έθεσε το νομικό πλαίσιο για αυτές τις δραστηριότητες.

Οι συζητήσεις στον Διεθνή Οργανισμό Βυθού (ISA) στην Τζαμάικα τον περασμένο μήνα έληξαν χωρίς έγκριση για εξόρυξη σε διεθνή ύδατα, καθώς δεκάδες χώρες ζητούν μορατόριουμ.

Οι αντίπαλοι υποστηρίζουν ότι η εξόρυξη θα μπορούσε να βλάψει οργανισμούς που ζουν χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια, όπως κοράλλια και λευκά χταπόδια. Αμφισβητούν επίσης αν η βιομηχανία μπορεί να αναπαράγει την κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού και να ανταγωνιστεί τις χαμηλές τιμές του ινδονησιακού νικελίου.

Η Metals Company, με έδρα το Βανκούβερ, δήλωσε ότι η αμερικανική θυγατρική της ξεκίνησε διαδικασία μέσω του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για άδεια εξερεύνησης και εξόρυξης σε διεθνή ύδατα βάσει νόμου του 1980. Ο CEO της, Ζεράρ Μπάρον, δήλωσε στους Financial Times ότι ο ISA δεν έχει «αποκλειστική εντολή» για τη ρύθμιση της εξόρυξης στα διεθνή ύδατα.

«Δεν μπορείς να δίνεις δικαιώματα για κάτι στο οποίο δεν έχεις δικαιοδοσία, βάσει μιας συνθήκης στην οποία δεν συμμετέχεις», αντέτεινε ο Χοσέ Φερνάντες, πρώην απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν για την ασφάλεια των ορυκτών. «Ο δικηγόρος μέσα μου λέει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές να προχωρήσουν χωρίς άδεια από τον ISA».

Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα