Τραμπ: Τα ερωτηματικά για τα κενά ασφαλείας μετά την απόπειρα δολοφονίας

Διαβάζεται σε 4'
Απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ
Απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ AP

Τα ερωτηματικά για τα κενά ασφαλείας και τα κίνητρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ σε συγκέντρωσή που πραγματοποιούσε στην Πενσυλβάνια.

Δεκάδες είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν τόσο για τα κίνητρα του 20χρονου δράστη όσο και για τα κενά ασφαλείας στη φύλαξή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και υποψήφιου Ρεπουμπλικανού  Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόπειρα δολοφονίας που σημειώθηκε εναντίον του κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στην Πενσυλβάνια.

Ο ένοπλος που εξουδετερώθηκε από τις Αρχές και κατάφερε προηγουμένως να πυροβολήσει κατά ριπάς εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, έχει αναγνωριστεί ως ο Τόμας Μάθιου Κρουκς.

Ο 20χρονος από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια πυροβόλησε τον πρώην πρόεδρο από μια στέγη μόλις 130 μέτρα μακριά από τη σκηνή της ομιλίας του, σύμφωνα με το χάρτη που παρουσιάζει το CNBC.

Η Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ βρίσκεται αντιμέτωπη με ερωτήματα μετά τον πυροβολισμό του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Η διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, Kimberly Cheatle, έχει κληθεί να καταθέσει ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στις 22 Ιουλίου από την Επιτροπή Εποπτείας – το κύριο ερευνητικό συμβούλιο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, ο ειδικός πράκτορας του FBI Κέβιν Ρότζεκ δήλωσε ότι ήταν “αναπάντεχο” το γεγονός ότι ο δράστης μπόρεσε να ανοίξει πυρ πριν τον σκοτώσουν οι Μυστικές Υπηρεσίες.

Στην έρευνα για την απόπειρα δολοφονίας, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, συμμετέχουν το FBI, η Μυστική Υπηρεσία και το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Οι Αμερικανοί απαιτούν απαντήσεις για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ“, ανέφερε η Επιτροπή Εποπτείας σε ανακοίνωσή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγές της αστυνομίας δήλωσαν στο CBS News ότι ο Crooks ήταν οπλισμένος με “ένα τουφέκι τύπου AR” και πυροβόλησε από ένα κτίριο μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από τον χώρο.

Ο ειδικός πράκτορας Kevin Rojek δήλωσε ότι ο Crooks δεν έφερε ταυτότητα και ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν DNA για να τον ταυτοποιήσουν. Δεν έχουν ακόμη εντοπίσει το κίνητρο για την απόπειρα δολοφονίας, πρόσθεσε.

Hank Jenkins/Anadolu via AFP

Ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο προετοιμασμένη ήταν η Μυστική Υπηρεσία.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Υπηρεσία του BBC, ο Stephen Moore έκανε λόγο για μια “τρομακτική μέρα”.

Σίγουρα ο Τραμπ χρειάζεται περισσότερη προστασία – υπάρχουν πολλές έρευνες τώρα για το αν η Μυστική Υπηρεσία ήταν απόλυτα προετοιμασμένη”, δήλωσε ο κ. Moore.

Ωστόσο, ο κ. Guglielmi λέει ότι κυκλοφορεί ένας “αναληθής ισχυρισμός” ότι κάποιος από την ομάδα ασφαλείας του Τραμπ είχε ζητήσει επιπλέον “πόρους” ασφαλείας και το αίτημα αυτό “απορρίφθηκε”.

Αυτό είναι απολύτως ψευδές. Στην πραγματικότητα, προσθέσαμε προστατευτικούς πόρους και τεχνολογία και δυνατότητες ως μέρος του αυξημένου ρυθμού των ταξιδιών της εκστρατείας“, δήλωσε ο κ. Guglielmi.

«Θεμελιώδης αποτυχία ασφαλείας»

Την ίδια ώρα, εμπειρογνώμονες σε θέματα ασφαλείας που είναι εξοικειωμένοι με τις απαιτήσεις της ασφάλειας των πολιτικών ανέφεραν στο Sky News ότι σημειώθηκε μια “θεμελιώδης αποτυχία ασφαλείας”, καθώς ένας ένοπλος κατάφερε να πλησιάσει αρκετά τον Ντόναλντ Τραμπ για να τον πυροβολήσει σε προεκλογική συγκέντρωση για την προεδρική εκστρατεία.

Στο μεταξύ, ένας μάρτυρας “μέτρα μακριά” από τον σκοτωμένο άνδρα ισχυρίζεται ότι πέθανε “ακαριαία”

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο συνεργαζόμενο με το Sky αμερικανικό δίκτυο NBC News, ο Τζόζεφ, γιατρός που δήλωσε ότι βρισκόταν στην συγκέντρωση του Τραμπ, είπε ότι φαινόταν ότι ο άνδρας “χτυπήθηκε στο κεφάλι”.

Οι μισοί άνθρωποι κοιτούσαν γιατί νόμιζαν ότι επρόκειτο για πυροτεχνήματα, ενώ ήταν πυροβολισμοί”, είπε.

Κοιτούσα τριγύρω, προσπαθώντας να δω από πού έρχονταν οι πυροβολισμοί. Μου φάνηκε ότι οι πυροβολισμοί έρχονταν πίσω από τις κερκίδες. Μου φάνηκε ότι ο άνδρας χτυπήθηκε στο κεφάλι από πίσω”, πρόσθεσε.

Ο ίδιος εκτιμά ότι “σκοτώθηκε ακαριαία” και επισήμανε ότι η αστυνομία εκκένωσε την περιοχή.

Υπήρχαν πέντε άνθρωποι κοντά στον άνδρα”, πρόσθεσε, με δύο από αυτούς να βρίσκονται σε εμφανές σοκ.

Η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος συνεργάζεται με τις αρχές για την αναβάθμιση των μέτρων ασφάλειας στο συνέδριο του κόμματος

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Μάικλ Γουάτλεϊ δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές συνεργάζονται με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα για να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας στο συνέδριο του κόμματος στο Μιλγουόκι από αύριο, μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Αισθανόμαστε πολύ άνετα που συνεργαζόμαστε με τη Μυστική Αστυνομία, συνεργαζόμαστε με 40 διαφορετικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας”, δήλωσε ο Γουάτλεϊ σε μία συνέντευξη στο τηλεοπτικό πρόγραμμα “Fox News Sunday”.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα