Τραμπ: Το συγκλονιστικό καρέ με τη σφαίρα να περνά δίπλα από το κεφάλι του

Διαβάζεται σε 3'
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ 2024 Evan Vucci/AP Photo

Φωτογράφος των New York Times απαθανάτισε τη διαδρομή μίας από τις τέσσερις σφαίρες που είχαν στόχο τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική ομιλία του στην Πενσυλβάνια.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από την απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που έλαβε χώρα σε προεκλογική ομιλία στην Πενσυλβάνια το απόγευμα του Σαββάτου (τοπική ώρα) με τα ερωτήματα που προέκυψαν τόσο για τα κίνητρα του 20χρονου δράστη όσο και για τα κενά ασφαλείας να είναι δεκάδες.

Ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος, Τζο Μπάιντεν, όπως και πολιτικοί ηγέτες από όλο τον κόσμο καταδίκασαν την επίθεση σε βάρος του, με τον ίδιο να δηλώνει σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, με κεφαλαία γράμματα ότι “ΔΕΝ ΘΑ ΦΟΒΗΘΟΥΜΕ“.

Αυτή τη στιγμή, είναι σημαντικότερο από ποτέ, να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε τον αληθινό χαρακτήρα μας ως Αμερικανοί, παραμένοντας δυνατοί και αποφασισμένοι“, ανέφερε ο Τραμπ στην ανάρτησή του.

Την ίδια στιγμή το διαδίκτυο έχουν κατακλύσει βίντεο από διαφορετικές οπτικές γωνίες τη στιγμή των πυροβλισμών, όπως το βίντεο ντοκουμέντο τη στιγμή που ο Τόμας Μάθιου Κρουκς, ο 20χρονος δράστης, ανοίγει πυρ κατά του Τραμπ, καθώς επίσης και συγκλονιστικά καρέ.

 

Ένα από αυτά τα καρέ είναι και αυτό που τράβηξε ο Νταγκ Μιλς, βετεράνος φωτογράφος των New York Times τη στιγμή που η σφαίρα φαίνεται να περνά δίπλα από τον πρώην πρόεδρο και υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Αυτή είναι η εκτίμηση του Μάικλ Χάριγκαν, συνταξιούχου ειδικού πράκτορα του FBI, ο οποίος πέρασε 22 χρόνια στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών.

“Θα μπορούσε οπωσδήποτε να δείχνει τη μετατόπιση του αέρα λόγω βλήματος”, δήλωσε ο Χάριγκαν σε συνέντευξή του το βράδυ του Σαββάτου, αφού εξέτασε τις εικόνες υψηλής ανάλυσης που κατέθεσε ο Μιλς από την προεκλογική συγκέντρωση. “Η γωνία φαίνεται λίγο χαμηλή για να έχει περάσει μέσα από το αυτί του, αλλά δεν είναι αδύνατο αν ο ένοπλος έριξε πολλές σφαίρες.

Απλά βαλλιστικά μαθηματικά έδειξαν ότι είναι δυνατή η αποτύπωση μιας σφαίρας, όπως πιθανότατα έκανε ο Μιλς στη συγκεκριμένη φωτογραφία”, πρόσθεσε ο Χάριγκαν.

Για τη λήψη ο Μιλς χρησιμοποίησε μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή Sony ικανή να καταγράφει εικόνες με ταχύτητα έως και 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες με ταχύτητα κλείστρου 1/8.000 του δευτερολέπτου.

Ο άλλος παράγοντας είναι η ταχύτητα της σφαίρας από το πυροβόλο όπλο. Το Σάββατο οι αρχές επιβολής του νόμου ανακάλυψαν στον τόπο του εγκλήματος ένα ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AR-15 από έναν νεκρό λευκό άνδρα που πιστεύουν ότι ήταν ο δράστης.

“Αν ο ένοπλος πυροβολούσε με τουφέκι τύπου AR-15, οι σφαίρες διαμετρήματος .223 ή 5,56 χιλιοστών που χρησιμοποιούν κινούνται με ταχύτητα περίπου 3.200 ποδιών ανά δευτερόλεπτο όταν φεύγουν από το στόμιο του όπλου“, δήλωσε ο κ. Χάριγκαν.

“Και με ταχύτητα κλείστρου 1/8.000 του δευτερολέπτου, αυτό θα επέτρεπε στη σφαίρα να διανύσει περίπου τέσσερα δέκατα του ποδιού ενώ το κλείστρο είναι ανοιχτό”.

“Οι περισσότερες κάμερες που χρησιμοποιούνται για την καταγραφή εικόνων από ‘ιπτάμενες σφαίρες’ χρησιμοποιούν ειδικές κάμερες, εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως για την κανονική φωτογράφηση, οπότε η σύλληψη μιας σφαίρας σε πλευρική τροχιά, όπως φαίνεται σε αυτή τη φωτογραφία, θα ήταν μια στο εκατομμύριο και σχεδόν αδύνατο να πιαστεί, ακόμη και αν κάποιος ήξερε ότι η σφαίρα ερχόταν”, είπε.

“Δεδομένων των περιστάσεων, αν αυτό δεν δείχνει την πορεία της σφαίρας στον αέρα, δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσε να είναι”, κατέληξε ο Χάριγκαν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα