Τράπεζες: Ολοκληρώνεται το Φθινόπωρο ο “Ηρακλής”
Στην τελική ευθεία με νέες τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων ύψους 4,5 δισ. ευρώ έως τον Οκτώβριο μπαίνει ο «Ηρακλής». Συνολικά οι τιτλοποιήσεις για τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο παρείχε κρατική εγγύηση αναμένεται να φτάσουν τα 55 δισ. ευρώ.
- 12 Ιουλίου 2022 06:51
Ένα βήμα πριν ολοκληρώσει την αποστολή του το ερχόμενο Φθινόπωρο βρίσκεται το πρόγραμμα «Ηρακλής» που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2019, παρέχοντας έως σήμερα εγγυήσεις για δάνεια συνολικού ύψους 49,5 δισ. ευρώ που τιτλοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Την αυλαία του «Ηρακλή» ρίχνουν η ένταξη του χαρτοφυλακίου Frontier II, ύψους 1 δισ. ευρώ, πριν λίγες ημέρες από την Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς που υπέβαλε χθες αίτημα ένταξης του χαρτοφυλακίου Sunrise III, ύψους 606 εκατ. ευρώ, και η Attica Bank, που δρομολογεί για τις επόμενες εβδομάδες την τιτλοποίηση τεσσάρων χαρτοφυλακίων συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Χθες το απόγευμα κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών η τρίτη αίτηση από την Τράπεζα Πειραιώς για ένταξη στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων «Ηρακλής II». Η αίτηση αφορά την τιτλοποίηση με την κωδική ονομασία “Sunrise III”, συνολικής λογιστικής αξίας 506 εκατ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τον Ν.4649/2019, στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αξίας 200 εκατ. ευρώ. Μετά την υποβολή της χθεσινής αίτησης από την Τράπεζα Πειραιώς, ο συνολικός αριθμός των υποβληθεισών αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙ» φθάνει τις έξι.
Είχε προηγηθεί πριν λίγες ημέρες η αίτηση της Εθνικής Τράπεζας για ένταξη στο πρόγραμμα του project «Frontier II», συνολικής λογιστικής αξίας ενός δισ. ευρώ, προκειμένου να δοθεί η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου στις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αξίας 460 εκατ. ευρώ. Το επίμαχο χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει εξασφαλισμένα δάνεια μεγάλων, μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, ενώ αποτελεί τη συνέχεια της πρώτης τιτλοποίησης που πραγματοποίησε η τράπεζα, συνολικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ.
Η ΕΤΕ, αποτέλεσε το τέταρτο πιστωτικό ίδρυμα που προσδένεται στο «άρμα» του «Ηρακλή», μετά τις:
Eurobank, με την τιτλοποίηση «Mexico» (σ.σ. αφορούσε κυρίως σε δάνεια λιανικής, εκ των οποίων το 85% ήταν ιδιωτών και το υπόλοιπο μεγάλων επιχειρήσεων), συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ.
Alpha Bank, με το «Cosmos», ύψους 3,4 δισ. ευρώ, ένα χαρτοφυλάκιο που περιλάμβανε 60.000 δάνεια κάθε κατηγορίας (στεγαστικά, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καταναλωτικά, επιχειρηματικά) και τέλος,
Τράπεζα Πειραιώς, με την τιτλοποίηση «Sunrise II», ύψους 2,6 δισ. ευρώ και χθες με το project Sunrise III που μαζί με το Solar, αλλά και τις τιτλοποιήσεις της Attica Bank, αναμένεται να κλείσουν τον δεύτερο κύκλο.
Αύξηση του κόστους
Την ίδια οι γεωπολιτικές εξελίξεις έχουν συμπαρασύρει ανοδικά τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) που χρησιμεύουν για τον υπολογισμό του ποσού που οι τράπεζες καλούνται να πληρώσουν για να λάβουν την εγγύηση του Δημοσίου. Η τιμή των CDs, που αποτελούν τη βάση υπολογισμού για την εγγύηση που πληρώνουν οι τράπεζες στο Δημόσιο προκειμένου να λάβουν την κρατική εγγύηση, βρίσκεται σήμερα κοντά στις 170 μονάδες βάσης, όταν πριν από ένα χρόνο ήταν κοντά στις 70 μονάδες και παρά την άνοδο του κόστους, ο μηχανισμός του «Ηρακλή» αποτελεί παράθυρο ευκαιρίας για την πλήρη εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών και την επίτευξη του στόχου για μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων εντός του 2022.
55 δις τιτλοποιήσεις με κρατική εγγύηση
Συνολικά οι τιτλοποιήσεις για τις οποίες το ελληνικό Δημόσιο παρείχε την κρατική εγγύηση αναμένεται να φτάσουν τα 55 δισ. ευρώ και ο μηχανισμός του «Ηρακλή» αποτέλεσε καταλύτη, καθώς έδωσε τη δυνατότητα για την εξυγίανση των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια με χαμηλό κόστος που βασίστηκε στην τιμολόγηση των ελληνικών ασφαλίστρων κινδύνου (CDs – Credit Default Swaps), παρά την απουσία επενδυτικής βαθμίδας.
Το μέγεθος της εξυγίανσης που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα αποτυπώνεται στα νούμερα, με βάση τα οποία η προσαρμογή προβλέπει δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως τα τέλη του 2022:
- Στο 7% από 45% το 2019 για την Alpha Bank.
- Στο 6% από 31% το 2019 για την Εθνική Τράπεζα.
- Στο 5,8% από 33,5% το 2019 για την Eurobank και
- Στο 9% από 49% το 2019 για την Τράπεζα Πειραιώς.
- Σε όρους απόλυτων μεγεθών και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του α΄ τριμήνου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν περιοριστεί:
- Στα 4,9 δισ. ευρώ για την Alpha Bank με στόχο περαιτέρω μείωση έως τα τέλη του χρόνου στα 2,9 δισ. ευρώ.
- Στα 2,1 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, με στόχο το 1,8 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου.
- Στα 2,7 δισ. ευρώ για τη Eurobank, με στόχο τα 2,4 δισ. ευρώ έως τα τέλη του χρόνου και
- Στα 4,7 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς με στόχο περαιτέρω μείωση έως τα τέλη του χρόνου στα 4 δισ. ευρώ.
110 δις δάνεια μεταβιβάστηκαν σε ξένα funds
Στις τιτλοποιήσεις θα πρέπει να προστεθούν συναλλαγές ύψους 24 δισ. ευρώ που υλοποίησαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με απευθείας πωλήσεις κόκκινων δανείων σε funds, χωρίς δηλαδή τη στήριξη του «Ηρακλή», μεταβιβάζοντας μεγάλα ή μικρότερα πακέτα κόκκινων δανείων κυρίως επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό της εξυγίανσης στα 73,3 δισ. ευρώ, ενώ μαζί με τις συναλλαγές που αναμένεται να κλείσουν έως τα τέλη του χρόνου, το ύψος των δανείων που έχουν φύγει από τους ισολογισμούς των τραπεζών από το 2018 θα ανέλθει σε 79,7 δισ, ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά τη λογιστική αξία των δανείων που πουλήθηκαν και όχι την ονομαστική τους, η οποία είναι κατά πολύ υψηλότερη και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φτάνει τα 110 δισ. ευρώ, που είναι και το συνολικό ύψος δανείων που έχουν μεταβιβαστεί σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια μέχρι σήμερα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις