“Τρέχοντας με τους ταύρους”: Ένα βάρβαρο ισπανικό φεστιβάλ

Διαβάζεται σε 3'
“Τρέχοντας με τους ταύρους”: Ένα βάρβαρο ισπανικό φεστιβάλ
Οι συμμετέχοντες τρέχουν μαζί με τους ταύρους στο φεστιβάλ της Παμπλόνα, Ισπανία 2024 AP Photo

“Τρέχοντας με τους ταύρους” ονομάζεται το ετήσιο φεστιβάλ που διεξάγεται κάθε Ιούλιο στην Παμπλόνα της Ισπανίας το οποίο προκαλεί κύμα αντιδράσεων για την κακοποίηση που υπόκεινται οι ταύροι.

Το δημοφιλές φεστιβάλ της Ισπανίας “Τρέχοντας με τους ταύρους” είναι ιδιαίτερα βάρβαρο και πολλοί είναι εκείνοι που ζητάνε να σταματήσει λόγω της κακοποίησης που δέχονται οι ταύροι στη συγκεκριμένη τελετουργία.

Τι είναι το “Τρέχοντας με τους ταύρους”

Στην ουσία πρόκειται για έναν αγώνα με ταύρους, όπου οι συμμετέχοντες τρέχουν μπροστά τους προσπαθώντας να μην “συγκρουστούν”, σε μία διαδρομή 875 μέτρων που διαρκεί μόνο 2 με 3 λεπτά. Σε αυτού του είδους την ταυροδρομία, έξι εξημερωμένα βόδια οδηγούν τους ταύρους στα στενά δρομάκια της Παμπλόνα και μέχρι την αρένα ταυρομαχίας. Το φεστιβάλ είναι ετήσιο και λαμβάνει χώρα στα πλαίσια των γιορτών του Sanfermin, από τις 7 μέχρι τις 14 Ιουλίου και ξεκινά στις 8 το πρωί. Το φεστιβάλ έχει λάβει τεράστιές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Παμπλόνα για να παρακολουθήσουν ή να λάβουν μέρος στο φεστιβάλ. Υπάρχει ένας μέσος αριθμός περίπου 2.000 ατόμων που συμμετέχουν κάθε χρόνο στην ισπανική φιέστα. Οι τολμηροί που συμμετέχουν, είναι ντυμένοι με την την παραδοσιακοί ερυθρόλευκη φορεσιά και ετοιμάζονται να ζήσουν 3 λεπτά γεμάτα από αδρεναλίνη.

Πλήθος κόσμου παρακολουθεί από τα μπαλκόνια ή από τους δρόμους την ταυροδρομία AP Photo

Πώς ξεκίνησε η παράδοση

Το τρέξιμο με τους ταύρους κρατάει από τον 19ο αιώνα όταν οι βοσκοί που ήθελαν να μεταφέρουν τα ζώα τους (συγκεκριμένα τους ταύρους) από την ύπαιθρο στα κέντρα της πόλης προκειμένου να τα πουλήσουν. Με τα χρόνια, καθιερώθηκε το άνοιγμα μίας στενής διαδρομής όπου περνούσαν τα ζώα αυτά και έτρεχαν μαζί προς την πόλη ή την αρένα ταυρομαχίας. Ο οδηγός τους βρισκόταν μπροστά και συνήθως ήταν κάποιος θαρραλέος βοσκός.

AP Photo

Η άλλη όψη του φεστιβάλ – Η κακοποίηση των ταύρων 

Η γιορτή θεωρείται ιδιαίτερα βάρβαρη και για τους ίδιους τους συμμετέχοντες αλλά κυρίως για τους ταύρους. Πολλοί ακτιβιστές κατά της κακοποίησης των ζώων αντιδρούν και ζητούν την παύση του φεστιβάλ και τέτοιων μεσαιωνικών τρόπων ψυχαγωγίας που λειτουργούν σε βάρος των ζώων. Έχουν δημοσιευτεί αρκετά βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το θέαμα είναι θλιβερό. Σε κάποιες περιπτώσεις ξεφεύγει η κατάσταση και θα ήταν απαραίτητη η λήψη  μέτρων για να μην επαναλαμβάνονται τέτοια περιστατικά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα