Τριγμοί στο στρατόπεδο Τραμπ – Μασκ και Ραμασουάμι υπέρ της βίζας για ξένους εργαζόμενους
Διαβάζεται σε 7'Έλον Μασκ και Βιβέκ Ραμασουάμι υποστηρίζουν τη επέκταση του προγράμματος βίζας για εξειδικευμένους ξένους εργαζόμενους. Αντιδρούν οι θερμοί υποστηρικτές του Τραμπ και του “ΜΑGA”.
- 27 Δεκεμβρίου 2024 19:14
Τις αντιδράσεις των υποστηρικτών του Ντόναλντ Τραμπ έχουν προκαλέσει αναρτήσεις των Έλον Μασκ και Βιβέκ Ραμασουάμι, οι οποίοι υποστηρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την επέκταση του προγράμματος βίζας για εξειδικευμένους ξένους εργαζόμενους. Η θέση των Μασκ και Ραμασουάμι πυροδότησαν έντονες συζητήσεις στο στρατόπεδο των θερμών υποστηρικυών του Τραμπ οι οποίοι αναρωτιούνται πώς αυτό το πρόγραμμα θα ενταχθεί στην επιθετική ατζέντα της επερχόμενης κυβέρνησης σχετικά με τη μετανάστευση.
Ο Μασκ και ο Ραμασουάμι, οι οποίοι έχουν επιλεγεί από τον Τραμπ για να βρεθούν στο “τιμόνι” του Υπουργείου Κυβερνητικής Αποδοτικότητας, υπερασπίστηκαν τις εταιρείες που απασχολούν εργαζόμενους με βίζα H-1B, υποστηρίζοντας ότι οι τεχνολογικές εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανήκουν στον Μασκ – βασίζονται σε ξένους εργαζόμενους για να λειτουργήσουν. Όπως αναφέρει το CNN, τα σχόλιά τους ενόχλησαν ορισμένους από τους πιο πιστούς υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι περιμένουν από τη νέα του κυβέρνηση να περιορίσει τη μετανάστευση και να προωθήσει την αμερικανική εργασία.
Κατά την πρώτη του θητεία ο Τραμπ είχε περιορίσει την πρόσβαση σε βίζα για ξένους εργαζόμενους και με παλαιότερες δηλώσεις του είχε ασκήσει έντονη κριτική στο πρόγραμμα H-1B. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2024, ο Τραμπ φάνηκε να είναι θετικός στο να δώσει νομικό καθεστώς σε ορισμένους ξένους εργαζόμενους που αποφοίτησαν από αμερικανικά πανεπιστήμια.
Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τετάρτη, ο Μασκ ανέφερε ότι οι αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες χρειάζονται τον «διπλάσιο» αριθμό μηχανικών από εκείνους που εργάζονται στις ΗΠΑ σήμερα και συνέκρινε τα οφέλη του προγράμματος με μια επαγγελματική αθλητική ομάδα που προσλαμβάνει το καλύτερο ταλέντο από όλο τον κόσμο.
«Αν θέλεις η ΟΜΑΔΑ σου να κερδίσει το πρωτάθλημα, πρέπει να στρατολογήσεις κορυφαία ταλέντα όπου κι αν βρίσκονται. Αυτό επιτρέπει σε όλη την ΟΜΑΔΑ να κερδίσει», έγραψε ο Mασκ στο X. Σε άλλη ανάρτηση την Πέμπτη, ο Mασκ συμπλήρωσε: «Αναφέρομαι στην εισαγωγή κορυφαίου ~0,1% ταλέντου μηχανικών μέσω νόμιμης μετανάστευσης, καθώς αυτό είναι απαραίτητο για να συνεχίσει η Αμερική να κερδίζει. Η σκέψη της Αμερικής σαν μια επαγγελματική αθλητική ομάδα που κερδίζει εδώ και πολύ καιρό και θέλει να συνεχίσει να κερδίζει είναι η σωστή νοοτροπία».
Ο Ραμασουάμι, Αμερικανός πολίτης πρώτης γενιάς, με γονείς που μετανάστευσαν από την Ινδία, συμφώνησε με τον Mασκ, υπερασπιζόμενος τις εταιρείες που αναζητούν εργατικό δυναμικό εκτός των ΗΠΑ. Υποστήριξε ότι οι τεχνολογικές εταιρείες προσλαμβάνουν μηχανικούς που γεννήθηκαν εκτός ΗΠΑ ή από Αμερικανούς μετανάστες, επειδή «η αμερικανική κουλτούρα έχει τιμήσει τη μετριότητα αντί της αριστείας», επικαλούμενος παραδείγματα από τηλεοπτικές σειρές όπως το Boy Meets World, το Saved By The Bell και το Family Matters.
Η υποστήριξή τους προς τους ξένους εργαζόμενους προκάλεσε επιθέσεις από ένθερμους υποστηρικτές του “MAGA” (Make America Great Again), οι οποίοι ανησυχούν ότι η επέκταση του προγράμματος H-1B μπορεί να υπονομεύσει την επιθυμία τους για περιορισμό της μετανάστευσης υπό τη διοίκηση Τραμπ. Πιστοί υποστηρικτές του Trump, όπως η ακροδεξιά ακτιβίστρια Laura Loomer, η συντηρητική αναλύτρια Ann Coulter και ο πρώην βουλευτής Matt Gaetz, κατέκριναν τους δύο επιχειρηματίες για τη θέση τους.
«Υποδεχτήκαμε τους “τεχνολογικούς γκουρού” όταν ήρθαν προς το μέρος μας για να αποφύγουν τη δασκάλα της τρίτης τάξης που επιλέγει το φύλο του παιδιού τους – και την εμφανή οικονομική πτώση με Biden/Harris», έγραψε ο Gaetz στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Πέμπτη. «Δεν τους ζητήσαμε να διαμορφώσουν μεταναστευτική πολιτική».
Οι δηλώσεις των Μασκ και Ραμασουάμι προκάλεσαν επίσης την καταδίκη από την πρώην Πρέσβειρα του ΟΗΕ Nikki Haley, η οποία απάντησε στην ανάρτηση του Ramaswamy καλώντας τη νέα κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στους Αμερικανούς εργαζόμενους.
«Δεν υπάρχει τίποτα λάθος με τους Αμερικανούς εργαζόμενους ή την αμερικανική κουλτούρα. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κοιτάξετε στα σύνορα για να δείτε πόσοι θέλουν αυτό που έχουμε. Πρέπει να επενδύσουμε και να δώσουμε προτεραιότητα στους Αμερικανούς, όχι στους ξένους εργαζόμενους», έγραψε η Haley την Πέμπτη.
Η θέση των Μάσκ και Ραμασουάμι βρήκε ανταπόκριση στους κύκλους των Δημοκρατικών. «Σε κάποια σημεία έχουν απόλυτο δίκιο», δήλωσε ο Κυβερνήτης του Κολοράντο Jared Polis στο CNN την Πέμπτη το βράδυ. Εξήρε την αναγνώριση της αξίας των μεταναστών επιχειρηματιών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι αναγνωρίζουν επίσης τον ρόλο που έχουν οι λιγότερο εξειδικευμένοι μετανάστες σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας, όπως η γεωργία και οι κατασκευές.
«Υπάρχουν εκατομμύρια Αμερικανοί που εργάζονται σε εταιρείες που ιδρύθηκαν από μετανάστες. Αυτές οι θέσεις εργασίας δεν θα υπήρχαν σήμερα αν δεν είχαμε δεχτεί αυτούς τους μετανάστες», δήλωσε ο Polis.
Οι αντιρρήσεις του Τραμπ στις βίζες H-1B
Το πρόγραμμα βίζας H-1B επιτρέπει σε 65.000 εξειδικευμένους εργαζόμενους να μεταναστεύουν στις ΗΠΑ κάθε χρόνο για να καλύψουν συγκεκριμένες θέσεις εργασίας, ενώ παρέχει άλλες 20.000 βίζες σε εργαζόμενους που έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο στις ΗΠΑ. Οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα βοηθά τις αμερικανικές εταιρείες να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, δημιουργώντας περισσότερες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Το πρόγραμμα συνδέεται συχνά με τον τεχνολογικό τομέα, όπου οι εταιρείες έχουν υψηλή ζήτηση για εξειδικευμένους εργαζόμενους. Ο Μασκ ήρθε στις ΗΠΑ ως φοιτητής από το εξωτερικό και αργότερα εργάστηκε με βίζα H-1B.
Ο Τραμπ έχει αντιταχθεί στο παρελθόν στις βίζες H-1B, ασκώντας έντονη κριτική κατά την πρώτη του προεδρική εκστρατεία, χαρακτηρίζοντάς τις ως «μέσο κατάχρησης». Σε δήλωσή του το 2016, ο Τραμπ υποστήριξε πως το πρόγραμμα Η-1Β είναι μία μέθοδος την οποία χρησιμοποιούν οι αμερικανικές εταιρείες να φέρνουν ξένους εργαζόμενους στη χώρα «με σκοπό να αντικαταστήσουν τους Αμερικανούς εργαζόμενους με χαμηλότερες αμοιβές».
Το 2020, ο Trump περιόρισε την πρόσβαση στις βίζες H-1B σε αρκετές περιπτώσεις, ως μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησής του να μειώσει τη νόμιμη μετανάστευση, ενώ παράλληλα αντιμετώπιζε τις μεταβαλλόμενες οικονομικές συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.
Ωστόσο, κατά την πιο πρόσφατη προεδρική του εκστρατεία, ο Τραμπ φάνηκε πιο ανεκτικός απέναντι στους εξειδικευμένους εργαζόμενους μετανάστες οι έρχονται να εργαστούν στις ΗΠΑ. Σε συνέντευξή του σε podcast τον Ιούνιο, ο Τραμπ δήλωσε ότι θέλει να χορηγήσει καθεστώς μόνιμης κατοικίας σε οποιονδήποτε αλλοδαπό αποφοιτά από κολέγιο στις ΗΠΑ.
«Αυτό που θέλω να κάνω, και θα το κάνω, είναι – αν αποφοιτήσεις από ένα κολέγιο, πιστεύω ότι θα πρέπει να λαμβάνεις αυτόματα, ως μέρος του πτυχίου σου, μια πράσινη κάρτα για να παραμείνεις σε αυτή τη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Tραμπ στο podcast “All In”.
Η σύγκρουση του Μασκ με μέλη της βάσης του Τραμπ σχετικά με τις βίζες αποτελεί άλλο ένα κεφάλαιο στην αυξανόμενη επιρροή του δισεκατομμυριούχου στον στρατόπεδο του εκλεγμένου προέδρου. Μετά το γεγονός ότι ο Μασκ πρωτοστάτησε στο σαμποτάζ του προσωρινού νομοσχεδίου χρηματοδότησης της κυβέρνησης, το οποίο τελικά ακυρώθηκε όταν ο Τραμπ τάχθηκε εναντίον του, οι Δημοκρατικοί άρχισαν σαρκαστικά να αποκαλούν τον τεχνολογικό μεγιστάνα «Πρόεδρο Μασκ», υπονοώντας ότι ο Μασκ υπαγορεύει στον Τραμπ τους πολιτικούς στόχους του.
Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του σε συνάντηση συντηρητικών ακτιβιστών στην Αριζόνα την Κυριακή, ο Τραμπ απάντησε στα σχόλια των Δημοκρατικών. «Όχι, (ο Μασκ) δεν παίρνει την προεδρία. Μου αρέσει να έχω έξυπνους ανθρώπους στο πλευρό μου», είπε. «Έχουν πιάσει νέο τροπάρι. “Ρωσία, Ρωσία, Ρωσία”, “Ουκρανία, Ουκρανία, Ουκρανία”, όλα τα διαφορετικά σενάρια εξαπάτησης. Το καινούργιο είναι “Ο Πρόεδρος Trump έχει παραχωρήσει την προεδρία στον Μασκ”. Όχι, όχι, αυτό δεν είναι αλήθεια».