Τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα: Αντίποινα με βομβαρδισμούς 32 στόχων του PKK σε Ιράκ και Συρία

Διαβάζεται σε 4'
Τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα
Τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα AP Photo

Στη δημοσιότητα έδωσε η Τουρκία τις ταυτότητες των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στις κεντρικές εγκαταστάσεις της Τουρκικής Αεροπορικής και Διαστημικής Βιομηχανίας

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα ότι βομβαρδίστηκαν «τριάντα δύο στόχοι», θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας, μερικές ώρες μετά την επίθεση στην Άγκυρα η οποία στοίχισε τη ζωή σε πέντε ανθρώπους κι αποδόθηκε στο κουρδικό αυτονομιστικό ένοπλο κίνημα από τις τουρκικές αρχές.

«Όπως επιτρέπει το δικαίωμά μας στη νόμιμη άμυνα που προβλέπεται στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, διεξήχθη αεροπορική επιχείρηση εναντίον τρομοκρατικών στόχων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία (…) και συνολικά 32 στόχοι που ανήκαν στους τρομοκράτες καταστράφηκαν με επιτυχία», ανέφερε το υπουργείο στο δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, διευκρινίζοντας πως «οι αεροπορικές επιχειρήσεις συνεχίζονται».

Διάφορα βίντεο από την επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα την Τετάρτη κατέγραψαν τουλάχιστον δύο άτομα να πυροβολούν γύρω από την είσοδο της Turkish Aerospace Industries (TAI), η οποία βρίσκεται περίπου 40 χλμ. έξω από την πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, τα πέντε θύματα της επίθεσης ήταν τέσσερις εργαζόμενοι της τουρκικής βιομηχανίας του αμυντικού τομέα TUSAS και αυτοκινητιστής ταξί.

Οι δράστες -άνδρας και γυναίκα- «εξουδετερώθηκαν» (σ.σ. σκοτώθηκαν), κατά τον υπουργό Εσωτερικών Γερλίκαγια.

Ακόμη 22 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά μέλη των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον κ. Γερλίκαγια.

Στη δημοσιότητα οι ταυτότητες των θυμάτων

Οι αρχές στην Τουρκία ανακοίνωσαν την Πέμπτη τις ταυτότητες των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης.

Πρόκειται για τον Τζενγκίζ Τσοσκούν, υπεύθυνο ποιοτικού ελέγχου στην εταιρεία, την μηχανολόγο μηχανικό Ζαϊντέ Γκιουτσλού, τον υπάλληλο της TAI Χασάν Χουσεΐν Τζανμπάζ, τον φύλακς Ατακάν Σαχίν Ερντογάν και τον οδηγό ταξί Μουράτ Αρσλάν, σύμφωνα με το Anadolu.

Είκοσι δύο άνθρωποι που τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν σε κοντινά νοσοκομεία για περίθαλψη.

Η Γκιουτσλού βρισκόταν στην είσοδο των εγκαταστάσεων για να παραλάβει λουλούδια που της είχε στείλει ο σύζυγός της, όταν ξέσπασε η επίθεση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Οι δράστες σκότωσαν τον Αρσλάν και έκρυψαν το σώμα του στο πορτμπαγκάζ του ταξί του, αφού επιβιβάστηκαν στο όχημά του από σταθμό ταξί.

Δυνάμεις ασφαλείας, πυροσβέστες και ασθενοφόρα έσπευσαν στην περιοχή, ενώ το προσωπικό της TAI οδηγήθηκε σε καταφύγια για λόγους ασφαλείας.

Η Εισαγγελία της Άγκυρας έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό.

Η Τουρκία “δείχνει” το PKK

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση μέχρι στιγμής. Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια δήλωσε χθες πως οι δράστες της επίθεσης στην τουρκική πρωτεύουσα είναι «πολύ πιθανό» να ήταν μέλη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK).

Το PKK, σε ένοπλο αγώνα εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ο ρόλος της TAI στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας

Η TAI αποτελεί βασικό παράγοντα στην αεροδιαστημική βιομηχανία της Τουρκίας, σχεδιάζοντας, αναπτύσσοντας και κατασκευάζοντας διάφορα αεροσκάφη για εμπορική και στρατιωτική χρήση.

Όπως αναφέρει το BBC, η εταιρεία έχει οριστεί από το ΝΑΤΟ ως ο αδειοδοτημένος κατασκευαστής των μαχητικών αεροσκαφών F-16, τα οποία σχεδιάζονται στις ΗΠΑ. Παράλληλα, η TAI διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό παλαιότερων αεροσκαφών για την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Οι δύο κύριοι ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και ένας πολιτικός φορέας της τουρκικής κυβέρνησης, που έχει αναλάβει την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας και τη διαχείριση των στρατιωτικών προμηθειών.

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εμπορικής έκθεσης για την αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία, η οποία πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα