Τρόμος στο Βερολίνο: Ένας ‘επικίνδυνος εγκληματίας’ παραμένει ασύλληπτος

default image

Οι Αρχές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες, περί σύλληψης λάθος ανθρώπου ως δράστη για την φονική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες, ανησυχία στην Αστυνομία για το ενδεχόμενο νέας επίθεσης (Vids)

Ένας “επικίνδυνος εγκληματίας” πιθανόν παραμένει ασύλληπτος μετά την επίθεση που διέπραξε με φορτηγό στο Βερολίνο το βράδυ της Δευτέρας, καθώς οι υποψίες που υπήρχαν σε βάρος ενός Πακιστανού υπόπτου δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, όπως επισήμανε ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου.

“Έχουμε πιθανόν έναν επικίνδυνο εγκληματία (που παραμένει) ασύλληπτος και σίγουρα αυτό προκαλεί ανησυχία στον πληθυσμό”, δήλωσε ο Κλάους Καντ, υποστηρίζοντας, πως ο 23χρονος Πακιστανός συνελήφθη, “διότι έμοιαζε να ανταποκρίνεται στην περιγραφή”.

Νωρίτερα σήμερα, ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε στην DIE WELT, πως οι Αρχές συνέλαβαν τον λάθος άνθρωπο.

“Συλλάβαμε τον λάθος άνθρωπο. Κι ως εκ τούτου, (έχουμε) μία νέα κατάσταση. Ο πραγματικός δράστης είναι ακόμη ένοπλος, ασύλληπτος και ικανός να προκαλέσει νέα επίθεση”, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη την ίδια πηγή.

Ο αρχικά συλληφθείς, Πακιστανικής καταγωγής, αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία εις βάρος του.

Σε ανάλυση γενετικού υλικού προχωρούν οι Αρχές

Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε ανάλυση γενετικού υλικού του υπόπτου για να καθορίσει εάν το DNA του ταυτίζεται με τα «ίχνη» που περισυλλέχτηκαν από τα εσωτερικό της καμπίνας του φορτηγού.

Εντούτοις ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής εισαγγελίας για θέματα αντιτρομοκρατίας, που έχει αναλάβει την επίβλεψη των ερευνών, Πέτερ Φρανκ, άφησε ελάχιστα περιθώρια αμφιβολίας σχετικά με την έκβαση των ερευνών.

“Πρέπει να προετοιμαστούμε για την ιδέα ότι ο συλληφθείς δεν είναι ο δράστης” της επίθεσης, είπε.

Εξαιρετικά ανήσυχη η Αστυνομία

Η αστυνομία του Βερολίνου δήλωσε μέσω Twitter εξαιρετικά ανήσυχη, επειδή ο συλληφθείς για την επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου αρνείται κάθε ανάμειξη.

Η αστυνομία συνιστά στους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση, με τον Γενικό Εισαγγελέα να αφήνει να εννοηθεί, ότι μπορεί να είναι περισσότεροι οι δράστες που διαφεύγουν.

Ο ύποπτος ως δράστης της τρομοκρατικής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου που είχε συλληφθεί από την αστυνομία είναι ένας 23χρονος Πακιστανός πρόσφυγας.

Ο 23χρονος είχε καταθέσει αίτηση για παροχή ασύλου και αρνείται ότι διέπραξε την επίθεση, ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Λόταρ ντε Μεζιέρ, διευκρινίζοντας παράλληλα πως ο άνδρας δεν βρίσκεται σε καμία λίστα υπόπτων για τρομοκρατία.

 

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας

Η αστυνομία στο Βερολίνο θα αυξήσει σημαντικά τα μέτρα ασφαλείας μέσα στις επόμενες μέρες και ανάμεσα στα μέτρα που θα λάβει είναι και η ανέγερση φραγμάτων έπειτα από τη χθεσινή επίθεση.

Ο γερουσιαστής Εσωτερικών Υποθέσεων του Βερολίνου δήλωσε εξάλλου ότι τα σχέδια για τις εορταστικές εκδηλώσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα υλοποιηθούν αλλά θα επανεξεταστούν τα μέτρα ασφαλείας.

Οι πολιτικές προεκτάσεις

Όπως σημειώνει σε σημερινά δημοσιεύματά του ο γερμανικός Τύπος, η επίθεση αναμένεται να έχει πολιτικές πολιτικές προεκτάσεις. Το 2017 είναι χρονιά εκλογών  στη Γερμανία και το ζήτημα της εσωτερικής ασφάλειας θα παίξει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο μετά την επίθεση στο Βερολίνο. Το λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία επιτίθεται ήδη στην καγκελάριο Μέρκελ για την προσφυγική της πολιτική και την απόφασή της να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα