Τσαν Τζου-χαν: Πέθανε ο δικτάτορας της Νότιας Κορέας, γνωστός ως “χασάπης της Γκουάνγκτζου”
Ο Τσαν Τζου-χαν κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1979, όταν ο πρόεδρος Παρκ Τσανγκ-χι δολοφονήθηκε. Κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή ως το 1988, πατάσσοντας βάρβαρα κάθε αντιπολίτευση.
- 23 Νοεμβρίου 2021 07:49
Ο πρώην δικτάτορας Τσαν Τζου-χαν, ο οποίος άσκησε την εξουσία στη Νότια Κορέα με σιδηρά πυγμή, φιμώνοντας κάθε αντιπολίτευση, πέθανε σήμερα Τρίτη σε ηλικία 90 ετών.
Ο στρατηγός εν αποστρατεία απεβίωσε στο σπίτι του στη Σεούλ, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων, το Yonhap.
Το στρατιωτικό καθεστώς του Τσαν Τζου-χαν επέβλεψε μια περίοδο σθεναρής οικονομικής ανάπτυξης στη Νότια Κορέα. Είχε εξάλλου καταφέρει να εξασφαλίσει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 1988 στη Σεούλ.
Ήταν ο πρώτος ηγέτης της Νότιας Κορέας που μεταβίβασε την εξουσία με ειρηνικό τρόπο.
Ο Τσαν κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1979, όταν ο πρόεδρος Παρκ Τσανγκ-χι δολοφονήθηκε.
Κυβέρνησε με σιδηρά πυγμή από το 1980 ως το 1988, πατάσσοντας βάρβαρα κάθε αντιπολίτευση. Ως ακόμη και σήμερα, παραμένει μια από τις πιο μισητές μορφές της περιόδου της στρατιωτικής δικτατορίας στη Νότια Κορέα.
Ο πρώην δικτάτορας ήταν επίσης γνωστός με το προσωνύμιο «ο χασάπης της Γκουάνγκτζου», διότι διέταξε τον στρατό να πνίξει στο αίμα την εξέγερση εναντίον της χούντας σε αυτή την πόλη στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Ο επίσημος απολογισμός των θυμάτων –νεκρών και «εξαφανισθέντων»– έκανε λόγο για περίπου 200, όμως αγωνιστές κατά της δικτατορίας θεωρούν πως ήταν πολλαπλάσιος. Πιστεύεται πως έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως φοιτητές.
Το 1996, καταδικάστηκε για προδοσία και καταδικάστηκε σε θάνατο, εν μέρει για τα γεγονότα στην Γκουάνγκτζου. Όμως η θανατική ποινή μετατράπηκε στην έφεση και αφέθηκε ελεύθερος κατόπιν προεδρικής χάριτος.
Ο Τσουν παρέμεινε αμετανόητος για τη σφαγή. «Είμαι βέβαιος ότι θα έκανα τις ίδιες ενέργειες εάν προέκυπτε η ίδια κατάσταση», είχε καταθέσει στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της «δίκης του αιώνα», όπως έχει μείνει γνωστή.
Το 2020, ο Τσουν καταδικάστηκε και του επιβλήθηκε ποινή οκτάμηνης φυλάκισης με αναστολή για συκοφαντική δυσφήμιση εκλιπόντα αγωνιστή για τη δημοκρατία, καθολικού ιερέα, με τα απομνημονεύματά του, βιβλίο το οποίο είχε κυκλοφορήσει το 2017. Οι εισαγγελείς άσκησαν έφεση, η οποία επρόκειτο να εκδικαστεί την επόμενη εβδομάδα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις