Τσαβούσογλου για Λωζάνη: Η Τουρκία σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει
Τι δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κληθείς να απαντήσει, εάν η Τουρκία κινείται πέρα από τη Λωζάνη. Τι είπε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ και για το Κυπριακό
- 10 Φεβρουαρίου 2017 23:19
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μαδρίτη, μετά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Real Elcano, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Τουρκία κινείται πέρα από τη Λοζάνη και ακολουθεί πλέον οθωμανική πολιτική, υποστήριξε: «Η Τουρκία πάντοτε ήταν μια χώρα που τηρούσε το λόγο της. Σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει. Βεβαίως, δύναται να ασκείται κριτική. Η Ισπανία δεν κάνει κριτική για συμφωνίες που έχει υπογράψει στο παρελθόν; Παραδείγματος χάριν πριν από 22 χρόνια στη Βοσνία υπεγράφη μια συμφωνία. Ήταν απαραίτητη για να λήξει ο πόλεμος, αλλά ποιος μπορεί σήμερα να πει ότι ″αυτή η συμφωνία ήταν τέλεια″;»
«Η Τουρκία σέβεται απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτονικών χωρών. Ναι, έχουμε κάποια προβλήματα με την Ελλάδα. Άποψή μας δεν είναι να κλιμακώσουμε την ένταση, αλλά να τη μειώσουμε. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι είναι ανοιχτοί. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι η κριτική σε συμφωνίες του παρελθόντος είναι ελευθερία της έκφρασης. Αυτό επ’ ουδενί δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει βλέψεις στα εδάφη γειτονικών χωρών».
Στην ομιλία που έκανε στο Ινστιτούτο Real Elcano, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας: «Το αίτημα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ δεν είναι προσωπικό, αλλά στρατηγική επιλογή. Εμείς επιθυμούμε την πλήρη ένταξη, αλλά αν η ΕΕ δεν μας θέλει να το πει ανοιχτά και ειλικρινά. Εμείς δεν αλλάξαμε γνώμη».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού, ισχυρίστηκε: «Υπάρχει μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Η “ΤΔΒΚ” έχει πάρει ανοικτά θέση υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης κι έγινε η θετική πλευρά. Δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε για αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Είναι σημαντικό να συνεχίζουν να εργάζονται αντικριστά οι εμπειρογνώμονες μας. Έχουμε ακόμη ελπίδες».