Τσαβούσογλου: Οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα άνοιξαν, να τα συζητήσουμε όλα

Τσαβούσογλου: Οι δίαυλοι διαλόγου με την Ελλάδα άνοιξαν, να τα συζητήσουμε όλα
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μίλησε διεξοδικά για την προοπτική διαλόγου με την Ελλάδα την οποία κάλεσε να δείξει "πολιτική βούληση".

Για ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα έκανε λόγο την Κυριακή ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Πολιτικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών στην Τουρκία.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε χαρακτηριστικά ότι “περιμένουμε από την Ελλάδα να δείξει την ίδια ειλικρίνεια και την ίδια πολιτική βούληση σε αυτή τη διαδικασία (του διαλόγου)” ρίχνοντας το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επίσης δήλωσε ότι “η θετική ατζέντα θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε ειλικρινά τα διμερή ζητήματα με την Ελλάδα”.

Ωστόσο πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι το μοναδικό ζήτημα που είναι ανοιχτό είναι ο ορισμός των θαλάσσιων ζωνών απορρίπτοντας έτσι άλλα θέματα που βάζει η Τουρκία στην ατζέντα όπως πχ η αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών η Ελλάδα έχει προκρίνει και τη λύση της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ενώ η Τουρκία κάνει λόγο για “διμερή διαπραγμάτευση χωρίς μεσάζοντες”.

Ο Τσαβούσογλου, τέλος, έκανε μνεία και στο διμερές των δύο χωρών το οποίο, σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία, έχει αυξηθεί κατά 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα