Τσαβούσογλου σε Στόλτενμπεργκ: “Η Ελλάδα έστειλε πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας”
Επίσκεψη Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία και συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας. Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν για την κατάσταση στην Αν.Μεσόγειο, αλλά και τις σκέψεις της Άγκυρας να αγοράσει και πυραύλους Patriot.
- 05 Οκτωβρίου 2020 17:34
«Κάποιοι σύμμαχοί μας συνέχεια φέρνουν τις διαφορές μας στην ατζέντα του ΝΑΤΟ», τόνισε o τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο τούρκος αξιωματούχος εννοούσε τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος με την εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας, η οποία δήλωσε ότι «θα υπερασπιστούμε την Γαλάζια Πατρίδα μας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», ο Τσαβούσογλου σημείωσε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ότι «η Ελλάδα έστειλε πολεμικά σκάφη στις έρευνες που κάναμε στην υφαλοκρηπίδα μας», προσθέτοντας ότι παρενέβη το ΝΑΤΟ, καθώς είδε μια πιθανότητα σύγκρουσης.
Ταυτόχρονα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την επιθυμία της Άγκυρας να αγοράσει πυραύλους PATRIOT, εξηγώντας ότι οι S400 ήταν λύση ανάγκης.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ τουτ ΝΑΤΟ δήλωσε την ικανοποίησή του για τη γραμμή επικοινωνίας 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ώστε να αποφεύγεται οποιαδήποτε κρίση.
Σε ό,τι αφορά στους S400, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επισήμανε ότι αποτελούν απειλή για τα συμμαχικά αεροσκάφη και έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ απειλούν με εμπάργκο λόγω των S400 και η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.
Οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης για την κατάσταση στη Λιβύη και τη Συρία.
Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ
Αναλυτικά, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στην Άγκυρα ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας υπογράμμισε την ισχυρή δέσμευση του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια της Τουρκίας, αυξάνοντας την αεράμυνά της έναντι πυραυλικών επιθέσεων από τη Συρία και αυξάνοντας την αεροπορική και ναυτική παρουσία της Συμμαχίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ χαιρέτισε την εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, περιλαμβανομένης της δέσμευσης για τη χρήση μιας ασφαλούς τηλεφωνικής γραμμής (hotline) που έχει εγκαθιδρυθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως «η δημιουργία του μηχανισμού επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Τουρκίας και της Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ», και προσέθεσε ότι «είμαστοι έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω». Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ υποστήριξε πως «ο μηχανισμός απεμπλοκής μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί ο χώρος για διπλωματικές προσπάθειες. Πιστεύω ακράδαντα πως οι υποκείμενες διαφορές μπορούν τώρα να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαπραγματεύσεων στο πνεύμα της αλληλεγγύης των Συμμάχων και του διεθνούς δικαίου».
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.