Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε σε νέες του δηλώσεις πως δεν αλλάζει η πολιτική της γειτονικής μας χώρας απέναντι στο ζήτημα των Ιμίων και επικαλείται Συνθήκες για αποστρατικοποίηση νησιών στο Αιγαίο. Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών περί κυριαρχίας των νησιών
- 01 Δεκεμβρίου 2016 12:55
“Δεν δεχόμαστε την de facto κατάσταση” είναι ο τίτλος της έγγραφης απάντησης του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς βουλευτές της τουρκικής, κεμαλικής αντιπολίτευσης και του τουρκικού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, οι οποίοι… κατηγορούν την κυβέρνηση Ερντογάν πως δεν διεκδικεί αρκετά αποτελεσματικά “τουρκικές βραχονησίδες”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
Σε άρθρο-απάντηση του που δημοσιεύεται στην τουρκική Milliyet, ο Τούρκος ΥΠΕΞ γράφει πως δεν έχει αλλάξει η πολιτική της Τουρκίας απέναντι στα Ίμια, και πως η βραχονησίδα είναι “έδαφος τουρκικό”. Μεταξύ άλλων γράφει πως οι συνθήκες της Λωζάνης (1923) και Παρισιού (1947) προβλέπουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και σχετικά με την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς.
Γράφει αναλυτικά: “Τα βασικά διεθνή έγγραφα για την κυριότητα των νησιών στο Αιγαίο είναι η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και εκείνη του Παρισίου, του 1947. Οι συνθήκες προβλέπουν τα περί κυριαρχίας στην περιοχή και την αποστρατικοποίηση των νησιών. Οι θέσεις μας για την κυριαρχία στα ζητήματα του Αιγαίου έχουν δημοσιευθεί και δημοσιεύονται προς την κοινή γνώμη από το υπουργείο Εξωτερικών, από το 1996 μέχρι σήμερα.
Δεν αποδεχόμαστε τη δημιουργία de facto καταστάσεων από την Ελλάδα σχετικά με γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς και σε περίπτωση απόπειρας για να γίνει κάτι τέτοιο, δεν θα υπάρχει νομικό αποτέλεσμα. Οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν από το 2002 επί πρωθυπουργίας Ετσεβίτ.
Η πρώτη συνάντηση έγινε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου 2002 και, μέχρι να έρθει στην εξουσία η κυβέρνηση AKP στα τέλη του 2002, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 7 κύκλοι διερευνητικών συνομιλιών. Οι διερευνητικές συνομιλίες συνεχίσθηκαν, χωρίς διακοπή, και κατά τη θητεία του AKP.
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο”.
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του άρθρου – επιστολή Τσαβούσογλου, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ανέφεραν πως “η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά της είναι αδιαμφισβήτητη”.
Θυμίζουμε πως χθες, Τετάρτη, ο αρχηγός του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επέκρινε ανοιχτά την κυβέρνηση της χώρας του για τον τρόπο που χειρίζεται το κυπριακό.
Ανέφερε πως η κυβέρνηση Ερντογάν “ξεπουλά την Κύπρο” και ερωτούσε αν θα “πάρει πίσω 18 νησιά από την Ελλάδα”.
“Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή η “ΤΔΒΚ” έχει 37% των εδαφών. Θέλουν να τα μειώσουν στο 29,2%. Θέλουν να πουλήσουν την Κύπρο. Εμείς τους ρωτάμε: Εκείνο το νησί είναι δικό μας; Ναι, λένε. Σε εκείνα τα νησιά πρέπει να κυματίζει η σημαία μας; Ναι, λένε. Αλλά εκεί υπάρχει η σημαία της Ελλάδας. Γιατί δεν επεμβαίνετε τότε; τους ρωτάμε. Και τι μας απαντούν; Έχουμε πιο σημαντική δουλειά, έχουμε έναν αρχηγό και προσπαθούμε να του βρούμε κάθισμα.
Σε 18 νησιά κυματίζει η ελληνική σημαία. Αυτά τα νησιά ανήκουν σε εμάς. Είναι σε κατάσταση κατοχή. Κάτω από τη μύτη μας χάσαμε 18 νησιά. Και τώρα ρωτάω τον κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ. Θα πάρεις πίσω τα 18 νησιά ή δεν θα τα πάρεις; Είσαι εθνικιστής ή δεν είσαι;”.