Τσερνόμπιλ: Πόσο επηρεάστηκε η Ελλάδα από το ραδιενεργό νέφος
Το ραδιενεργό νέφος που ελευθερώθηκε από την έκρηξη στον πυρηνικό αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ "έπνιξε" μέσα σε λίγες μέρες τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, φτάνοντας και στη χώρα μας.
- 05 Ιουλίου 2019 07:24
Η δραματική σειρά του HBO “Chernobyl”, που αναφέρεται στο πυρηνικό δυστύχημα του 1986 μπορεί να είναι ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό προϊόν, που έχει τραβήξει την προσοχή του κοινού, ωστόσο η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, καθώς το ραδιενεργό νέφος από την έκρηξη στον αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ στις 26 Απριλίου του 1986, κατέκλυσε όλη την Ευρώπη, αφήνοντας αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο, τα “σημάδια” του.
Το δυστύχημα, που προκλήθηκε από αποτυχημένη δοκιμή ασφαλείας, σκότωσε τουλάχιστον 30 ανθρώπους μέσα σε τρεις μήνες από τη στιγμή της έκρηξης και χιλιάδες άλλοι εκτιμάται ότι υπέστησαν τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας. Η φωτιά που προκλήθηκε ελευθέρωνε επί 10 μέρες ραδιενεργά υλικά στην ατμόσφαιρα.
Από τις 26 Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου του 1986, το ραδιενεργό νέφος “σκέπασε” τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με την Ουκρανία, την Λευκορωσία και την δυτική Ρωσία να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα. Η παρουσία ισχυρών ανέμων εκείνες τις μέρες έσπρωξε το νέφος αρχικά στη δυτική Ευρώπη και στη Σκανδιναβία και στη συνέχεια στην κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το γαλλικό IRSN (Ινστιτούτο Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας), η ραδιενέργεια έφτασε στις 2 Μαΐου.