Τσίπρας: Το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να είναι μέλλον φραχτών και βίας
Σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε στην κοινή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή, σημειώνοντας ότι η δράση και η ευθύνη θα παραμείνει εθνική (Vid)
- 18 Δεκεμβρίου 2015 00:46
Για ουσιαστική συζήτηση κι ένα “βήμα προς τα εμπρός” όσον αφορά στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής, στις Βρυξέλλες.
“Καλωσορίζουμε την πρόταση για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή”, είπε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Τουρκίας, ρόλο που αποκάλεσε “κλειδί” για τη μείωση των προσφυγικών ροών. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην “ουσιαστική” σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και στην ανάγκη υλοποίησης της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας, ώστε όσοι δεν θεωρούνται πρόσφυγες, να επιστρέφουν στη γείτονα χώρα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη, πως είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού μετεγκατάστασης των προσφύγων, από την Τουρκία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μία συγκροτημένη παράλληλα πολιτική επιστροφών, σε όσους δεν επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτές τις χώρες.
Ακόμη, υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση των κέντρων υποδοχής στα νησιά και των κέντρων επανεγκατάστασης, σημειώνοντας πως “θα συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον” και πως “το μέλλον της Ε.Ε. δεν μπορεί να περιλαμβάνει φράχτες αλλά αλληλεγγύη και ανθρωπιά και να στηρίζεται στην αρχή του διαμερισμού της ευθύνης”.
Νωρίτερα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη, για περισσότερη συνεργασία, προκειμένου να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές.
“Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση σήμερα, και με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, και πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, έχουμε πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στα hotspots – στα κέντα υποδοχής, δε μου αρέσει η λέξη hotspots – και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε πιο στενά με την Τουρκία ώστε να μειωθούν οι ροές. Αλλά η πρώτη μας υποχρέωση είναι η ανθρώπινη υποχρέωση, να δείξουμε προς τους ανθρώπους αυτούς αλληλεγγύη. Συνεπώς, σήμερα έχουμε πολλά να συζητήσουμε, όχι μόνο για το προσφυγικό ζήτημα, αλλά και για το ενδεχόμενο εξόδου του Ην. Βασιλείου από την Ε.Ε. («Brexit») – αν και νομίζω ότι δεν είναι καιρός για εξόδους από την Ευρώπη, είναι καιρός για περισσότερη συνεργασία”, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Εντός 6 μηνών η απόφαση για Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή – Ακτοφυλακή
Κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας, δηλαδή μέσα στους επόμενους έξι μήνες, πρέπει να έχουν αποφασίσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει γρήγορα τις προτάσεις της Επιτροπής της 15ης Δεκεμβρίου για την Ευρωπαϊκη Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την αναθεώρηση του Κώδικα Σένγκεν, το εθελοντικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία” και “πρέπει να υιοθετήσει τη θέση του ως προς την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή κατά τη διάρκεια της Ολλανδικής Προεδρίας”. Επιπλέον, καλείται η Επιτροπή να παρουσιάσει γρήγορα την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, σημειώνοντας ότι “στο μεταξύ οι υπάρχοντες κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται”.
Εξάλλου, στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ότι η εφαρμογή της γενικότερης στρατηγικής για το περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη είναι μέχρι στιγμής “μη ικανοποιητική” και “πρέπει να επιταχυνθεί”.
Τα προβλήματα στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, οι αδυναμίες στη λειτουργία των hot spots, η μη εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης και των συμφωνιών επανεισδοχής αποτελούν, μεταξύ άλλων, τα σημεία στα οποία επισημαίνεται πως τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά όργανα πρέπει να λάβουν δράση “επειγόντως”
Τέλος, σύμφωνα με τα συμπεράσματα, πρίν από τη Σύνοδο Κορυφής του Φεβρουαρίου η Προεδρία, η Επιτροπή και η Υπάτη Εκπρόσωπος πρέπει να καταθέσουν έκθεση που θα παρουσιάζει τη γενικότερη πρόοδο σε όλα τα επιμέρους ζητήματα.