Τζασίντα Αρντέρν: “Η συνεχής διαπόμπευση και οι απειλές θανάτου οδήγησαν στο burnout της”
Νεοζηλανδοί πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα της χώρας κατήγγειλαν πως η "πολιτική κακοποίηση" της Αρντέρν, μέσω χυδαίων επιθέσεων και απειλών, οδήγησαν στην απομάκρυνσή της από την ηγεσία της χώρας. Τι απάντησε η ίδια.
- 20 Ιανουαρίου 2023 12:16
Μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση παραίτησης της Νεοζηλανδής πρωθυπουργού, Τζασίντα Αρντέρν, επιφανείς πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα της χώρας κατήγγειλαν, ότι η “συνεχής διαπόμπευση” και οι προσωπικές επιθέσεις εις βάρος της 42χρονης πολιτικού, ήταν αυτές που οδήγησαν στην οικειοθελή απομάκρυνσή της από τον πρωθυπουργικό θώκο.
Ορισμένοι, μάλιστα, ανέφεραν ότι “εκδιώχθηκε από το αξίωμα”, με την ίδια να ξεκαθαρίζει, ήδη από τη χτεσινή συνέντευξη τύπου, ότι οι συνεχείς απειλές που δεχόταν τόσο η ίδια όσο και η οικογένειά της, δεν ήταν αυτές που καθόρισαν την απόφασή της να αποχωρήσει από την ηγεσία της χώρας. Αντιθέτως, όπως εξήγησε “είναι καιρός να φύγω. Πολύ απλά, δεν έχω την ενέργεια για άλλα τέσσερα χρόνια”.
Η “κακοποίηση” της Αρντέρν
Μία από τις ηγέτιδες του κόμματος των Μαορί, η Debbie Ngarewa-Packer, μετά την παραίτηση της Αρντέρν, δήλωσε πως “πρόκειται για μια θλιβερή ημέρα για την πολιτική, καθώς μία εξαιρετική ηγέτης οδηγήθηκε στην παραίτηση λόγω της συνεχούς προσωπικής στοχοποίησης και συκοφάντησης“.
“Η whānau (οικογένεια) της είχε υπομείνει τις πιο άγριες επιθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια σε αυτό που θεωρούμε πως είναι η πιο εξευτελιστική μορφή πολιτικής που έχουμε δει ποτέ” πρόσθεσε.
Η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας και η πρώτη γυναίκα εκλεγμένη ηγέτης της χώρας, Helen Clark, δήλωσε ότι η Τζασίντα Αρντέρν αντιμετώπισε πρωτοφανείς επιθέσεις κατά τη διάρκεια της θητείας της.
“Η πίεση που δέχονται οι πρωθυπουργοί είναι πάντα μεγάλη. Αλλά σήμερα, στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, των clickbait και της 24ωρης ενημέρωσης από τα μέσα, η Αρντέρν καλέστηκε να αντιμετωπίσει ένα κύμα μίσους και βιτριολικών σχολίων, που κατά την εμπειρία μου είναι πρωτοφανές στη χώρα”, ανέφερε συγκεκριμένα.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η Guardian, από τα στοιχεία της Αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας για το 2022 προέκυψε ότι οι απειλές κατά της 42χρονης πρωθυπουργού είχαν σχεδόν τριπλασιαστεί μέσα σε 3 χρόνια.
Παρότι η αστυνομία δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τα κίνητρα για κάθε μεμονωμένη απειλή, τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα έδειξαν ότι το “αντιεμβολιαστικό κίνημα” ήταν η κινητήρια δύναμη πολλών απειλών καθώς επίσης και η νομοθεσία για τον περιορισμό της χρήσης πυροβόλων όπλων, μετά το περιστατικό μαζικών πυροβολισμών την 15η Μαρτίου στο Κράισττσερτς.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2022 πραγματοποιήθηκε κατάληψη μπροστά στο κοινοβούλιο από αντιεμβολιαστές που ζητούσαν την εκτέλεση της πρωθυπουργού.
Το 2022 αρκετοί ύποπτοι συνελήφθησαν ή αντιμετώπισαν ποινικές κατηγορίες για απόπειρα δολοφονίας της Άρντερν, ενώ ένας από αυτούς κρίθηκε ένοχος για δολιοφθορά, καθώς επιχείρησε να καταστρέψει τις συνδέσεις του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας.
Η διευθύντρια του προγράμματος Disinformation Project που παρακολουθεί τον διαδικτυακό εξτρεμισμό στο ερευνητικό κέντρο Te Pūnaha Matatini, δήλωσε ότι το πρόγραμμα “είδε” σημαντική αύξηση του υβριστικού και απειλητικού υλικού που απευθυνόταν στην Άρντερν, τονίζοντας ότι αυτό πιθανότατα συνέβαλε στην αποχώρησή της από την ηγεσία της χώρας.
“Αυτό που βλέπουμε είναι εξαιρετικά χυδαίες και βίαιες προσβολές, απίστευτα βίαιη χρήση εικόνων και απειλές θανάτου“, ανέφερε συγκεκριμένα.
Σημειώνεται ότι η 42χρονη Νεοζηλανδή πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου ρωτήθηκε αν οι απειλές οδήγησαν στην αποχώρησή της, με την ίδια να ξεκαθαρίζει πως “είχε αντίκτυπο” μεν, “αλλά δεν ήταν αυτή η βάση της απόφασής μου”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις