Τζο Μπάιντεν: “Η ένωση δεν είναι ηλίθια ευχή. Θα είμαι πρόεδρος της αλήθειας”
Ορκίστηκε ο Τζο Μπάιντεν και είναι επίσημα ο 46ος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ - Ενωτική η πρώτη ομιλία του, έκανε λόγο για αποκατάσταση των λαθών του παρελθόντος.
- 20 Ιανουαρίου 2021 19:26
Απόλυτα ενωτικός ήταν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, 46ος κατά σειρά, Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του επίσημη ομιλία από τον νέο του θώκο. Ο Μπάιντεν ορκίστηκε μαζί με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, σε μια Ουάσινγκτον – φρούριο, με 25.000 άντρες της εθνοφρουράς να έχουν αναπτυχθεί πέριξ και εντός του Καπιτωλίου.
Στον πρώτο του λόγο, ο Μπάιντεν δεν κατονόμασε τον Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος αποφάσισε να μην δώσει το “παρών” στην τελετή, αλλά έκανε σαφείς αναφορές για τα λάθη του προκατόχου του. Στις αναφορές του, “έδειξε” πως οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη συμφωνία του Παρισίου για το κλίμα, “φωτογράφισε” αποκατάσταση του συστήματος Υγείας Obamacare, ενώ καταδίκασε τον “πολιτικό εξτρεμισμό” και τα fake news.
Η ομιλία του Μπάιντεν ξεκίνησε με την “αποκατάσταση της Δημοκρατίας”. “Σήμερα γιορτάζουμε τη Δημοκρατία. Η βούληση του λαού εισακούστηκε. Μάθαμε ότι η δημοκρατία είναι εύθραυστη και πολύτιμη, πλέον είναι εδώ και έχει επικρατήσει. Σε αυτό το ιερό έδαφος είδαμε βία που ταρακούνησε τα θεμέλια του Καπιτωλίου. Ερχόμαστε εδώ σαν αδιαίρετο έθνος για να συνεχίσουμε ενωμένοι, αισιόδοξοι, αφήνοντας στην άκρη τις διαφορές. Ξέρουμε πως μπορούμε να είμαστε ένα ενιαίο έθνος” είπε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει στο κλίμα ομόνοιας που θέλει να προωθήσει:
“Θέλω να ευχαριστήσω τους προκατόχους μου και από τα δύο κόμματα. Γνωρίζω την ισχύ του έθνους μας. Χαιρετίζουμε τον πρόεδρο Κάρτερ που δεν μπόρεσε απόψε να είναι εδώ. Μόλις έλαβα τον ιερό όρκο που πρώτος έλαβε ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον. Η αμερικανική ιστορία εξαρτάται από όλους μας. Αναζητούμε μια τέλεια ένωση, στο διάβα των αιώνων καταφέραμε να φτάσουμε τόσο μακριά και μπορούμε να πάμε ακόμα πιο μακριά”.
Αναζητούμε μια τέλεια ένωση
Στη συνέχεια οι αναφορές του στην πανδημία ήταν εκτενείς: “Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε σε αυτό τον νέο κόσμο. Πολλά πρέπει να επουλωθούν, να αποκατασταθούν και να κερδηθούν. Λίγοι στην ιστορία του έθνους μας βρέθηκαν σε πιο χαλεπούς καιρούς. Η πανδημία χτύπησε το έθνος μας. Χάσαμε όσους χάσαμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάθηκαν δουλειές, υπάρχει κραυγή αγωνίας για τις φυλετικές διαφορές. Βλέπουμε την άνοδο του πολιτικού εξτρεμισμού. Όλα αυτά θα τα κατατροπώσουμε. Για να τα καταφέρουμε όλα αυτά απαιτούνται πολλά περισσότερα από απλά λόγια. Απαιτείται ενότητα για να προχωρήσουμε”.
Οι αναφορές άλλωστε του Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρες και ως προς τις φυλετικές διακρίσεις.
“Το 1863 ο Αβραάμ Λίνκολν υπέγραψε την πράξη χειραφέτησης. Η ψυχή μου βρίσκεται σε αυτά τα λόγια. Σήμερα, αυτό τον Γενάρη, η ελπίδα μου βρίσκεται σε αυτό: Να ενώσουμε την Αμερική, ζητώ σε όλους να συνασπιστούν μαζί μου σε κάθε σκοπό. Να αντιμετωπίσουμε το μίσος, την ανομία, τις ασθένειες, τις απώλειες στις θέσεις εργασίας. Όλοι μαζί θα διορθώσουμε τα λάθη, θα διδάξουμε τα παιδιά μας, θα ανοικοδομήσουμε τη μεσαία τάξη, θα έχουμε φυλετική ισορροπία και θα ανταμείψουμε το υγειονομικό προσωπικό”.
“Για κάποιους η ένωση μπορεί να φαντάζει μια ηλίθια ευχή. Όμως η ιστορία μας ήταν μια διαρκής μάχη ανάμεσα στον ρατσισμό, τον φόβο και την ένωση. Η μάχη είναι μακραίωνη και η νίκη ποτέ δεν είναι σίγουρη. Βρήκαμε τρόπο να συνασπιστούμε και μπορούμε να το κάνουμε και τώρα. Μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, με σεβασμό, μπορούμε να ρίξουμε τους τόνους. Διαφορετικά μόνο το χάος ωφελείται. Η ενότητα είναι το μονοπάτι προς το μέλλον. Ποτέ δεν έχουμε αποτύχει όταν δράσαμε από κοινού. Σήμερα, σε αυτό το μέρος, ας ξεκινήσουμε από την αρχή. Οποιαδήποτε διαφωνία δεν πρέπει να είναι αιτία πολέμου, και φυσικά πρέπει να απορρίπτουμε οποιαδήποτε κουλτούρα χειραγώγησης ή κατασκευής ειδήσεων. Η Αμερική είναι καλύτερη από όλα αυτά”.
Εν συνεχεία, έκανε αναφορά στον Λούθερ Κίνγκ αλλά και στα πρόσφατα επεισόδια στο Καπιτώλιο.
“Είμαστε εδώ, σε αυτά τα σκαλιά, εδώ που ο Λούθερ Κίνγκ μίλησε για το όνειρό του, εδώ που πριν κάποια χρόνια οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου και σήμερα έχουμε την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρο. Τα πράγματα αλλάζουν. Είμαστε λίγα μέτρα από το νεκροταφείο των Ηρώων μας, λίγες μέρες μετά τον όχλο που προσπάθησε να σωπάσει τη Δημοκρατία, να μας εξωθήσει από αυτό τον ιερό χώρο. Αυτό δεν θα συμβεί ποτέ. Σε όλους όσους δεν μας υποστηρίξατε, σας λέω να δείτε την καρδιά μου. Αλλά δε χρειάζεται να συμφωνούμε, τα θεμέλια αυτού του έθνους είναι η διαφωνία, η οποία δεν εμποδίζει την ενότητα. Θα είμαι Πρόεδρος για όλους τους Αμερικανούς, είτε με στήριξαν είτε όχι. Τι είναι αυτό που μας ορίζει σαν Αμερικανούς; Είναι η ελευθερία, η ασφάλεια και η αλήθεια. Για πολλούς μήνες μάθαμε πως υπάρχει μία αλήθεια και πολλά ψέματα. Εδώ έχουμε την ευθύνη και το καθήκον, να υπερασπιστούμε αυτή την αλήθεια”.
Προσπαθώντας να απευθυνθεί περισσότερο στους αντιπάλους του, συνέχισε λέγοντας:
“Κατανοώ πως πολλοί από τους συμπατριώτες μου αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το μέλλον, φοβούνται για τις θέσεις εργασίας, κατανοώ πως θέλουν να κρατήσουν τη δική τους περίθαλψη. Δεν πρέπει όμως να δρούμε σε φατρίες, να μην εμπιστευόμαστε όσους δεν είναι όμοιοί μας. Πρέπει να σταματήσουμε τον εσωτερικό μας πόλεμο, που μας χωρίζει σε μπλε και κόκκινους. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να γίνει με πίστη και αλληλεγγύη. Αν δράσουμε έτσι η χώρα μας θα είναι πιο ευημερούσα”.
Θέτοντας τους άμεσους στόχους του, σημείωσε χαρακτηριστικά:
“Έχουμε δουλειά μπροστά μας και θα χρειαστούμε αλλήλους. Ίσως να μιλήσουμε για τη χειρότερη περίοδο του ιού, αλλά ακόμα και αυτή την πανδημία θα την αντιμετωπίσουμε ως ένα έθνος. Όπως λέει η Βίβλος, η μεγαλύτερη χαρά έρχεται μετά το μεγαλύτερο σκοτάδι. Όλοι κατανοούμε πως ο κόσμος έχει τα μάτια του στραμμένα σε εμάς. Το μήνυμά μου είναι πως η Αμερική δοκιμάστηκε και θα αποκαταστήσουμε τις συμμαχίες, για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο. Θα ηγηθούμε δείχνοντας την ισχύ του παραδείγματός μας. Θα είμαστε εταίρος ευημερίας, ασφάλειας και ειρήνης”.
Ζητώντας ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πανδημίας, κατέληξε:
“Το πρώτο μου διάταγμα θα είναι για όλους εκείνους που χάθηκαν την περίοδο της πανδημίας. Θα τους τιμήσουμε όλους. Αντιμετωπίσαμε έναν συστημικό ρατσισμό, λάθη για το κλίμα. Όλα όμως θα τα αντιμετωπίσουμε. Αν τα καταφέρουμε, τα παιδιά μας θα πουν ότι ενώσαμε μια διαιρεμένη χώρα”.
Νωρίτερα, η Κάμαλα Χάρις ορκίστηκε στη θέση της αντιπροέδρου των ΗΠΑ και έγινε η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη Αμερικανίδα ασιατικής καταγωγής που ανέλαβε καθήκοντα αντιπροέδρου.
Οι προτεραιότητες Μπάιντεν
Σημειώνεται πως η πρώτη προτεραιότητα του Μπάιντεν θα είναι το “100 Days Masking Challenge” με το οποίο θα ζητήσει από τους Αμερικανούς να φορούν μάσκα για 100 μέρες, ενώ θα υπογράψει το σχετικό διάταγμα που θα καθιστά υποχρεωτική την χρήση της σε ομοσπονδιακά κτίρια και εδάφη.
Αναμένεται επίσης να επαναφέρει τις ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ενώ θα δημιουργήσει την θέση του Συντονιστή της Δράσης κατά της Covid-19, που θα αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο.
Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επαναφέρει άμεσα τις ΗΠΑ στην συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα με επιστολή του προς τον ΟΗΕ. Για την πλήρη επαναφορά της χώρας στην συνθήκη θα χρειαστούν 30 ημέρες.
Με διάταγμα επίσης ο 46ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα ζητήσει να επανεξετάσουν τα όρια των εκπομπών ρύπων και να λάβουν μέτρα κατά των ρυθμίσεων του Ντόναλντ Τραμπ που θεωρούνται επιβλαβείς, ενώ αναμένεται να ανακαλέσει σχετικές άδειες που έδωσε ο Ντόναλντ Τραμπ και θεωρεί ότι “δεν εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα”, όπως για τον αγωγό Keystone XL.
Ακολούθως, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ζητήσει την άμεση διακοπή της κατασκευής του τείχους και την χρήση των πόρων που είχαν προϋπολογιστεί για άλλους σκοπούς, ενώ θα υπογραμμίσει και την απαγόρευση των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου στους χώρους εργασίας.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.