Τζόνσον: “Ο Σουλεϊμανί είχε αίμα Βρετανών στρατιωτών στα χέρια του”

Τζόνσον: “Ο Σουλεϊμανί είχε αίμα Βρετανών στρατιωτών στα χέρια του”
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον AP

Ο Μπόρις Τζόνσον καταδίκασε την ιρανική πυραυλική επίθεση σε βάσεις του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων στο Ιράκ, και υπερασπίστηκε τη δολοφονία Σουλεϊμανί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κάλεσε σήμερα την Τεχεράνη να επιδιώξει «επειγόντως αποκλιμάκωση» της έντασης καταδικάζοντας την ιρανική πυραυλική επίθεση σε βάσεις του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων στο Ιράκ, υπερασπιζόμενος τη δολοφονία από τις ΗΠΑ του Ιρανού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος είχε «αίμα Βρετανών στρατιωτών στα χέρια του».

«Φυσικά, καταδικάζουμε την επίθεση στις ιρακινές στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν τις συμμαχικές δυνάμεις», δήλωσε ο Τζόνσον μπροστά στο κοινοβούλιο για τις πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε τα ξημερώματα η Τεχεράνη σε αντίποινα για τη δολοφονία Σουλεϊμανί.

«Το Ιράν δεν πρέπει να επαναλάβει αυτές τις απερίσκεπτες και επικίνδυνες επιθέσεις, αλλά θα πρέπει να επιδιώξει επειγόντως μια αποκλιμάκωση», πρόσθεσε.

Στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, «υπογράμμισε τη σημασία της επείγουσας αποκλιμάκωσης για να αποφευχθεί μια νέα σύγκρουση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινίκ Ράαμπ προγραμματίζεται να συναντηθεί με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου στις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα καθώς και με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο αύριο Πέμπτη.

Ο Μπόρις Τζόνσον επιβεβαίωσε στους Βρετανούς βουλευτές σε συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων ότι δεν υπήρχαν «θύματα» στην αμερικανική πλευρά και ότι «κανένα μέλος του βρετανικού προσωπικού δεν τραυματίστηκε» στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης.

Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Σουλεϊμανί, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν «το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» και ότι ο Ιρανός στρατηγός «είχε στα χέρια του αίμα Βρετανών στρατιωτών».

Μετά τη δολοφονία του αρχιτέκτονα της ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή, το Ηνωμένο Βασίλειο μετέφερε από τη Βαγδάτη το μη απαραίτητο προσωπικό του.

Δύο πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού έχουν αναπτυχθεί για να συνοδεύουν εμπορικά πλοία με βρετανική σημαία στο Στενό του Χορμούζ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα