Τζούλιαν Ασάνζ: Η έκκληση της συζύγου του και η επιθυμία του πατέρα του

Διαβάζεται σε 4'
Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντικρίζει μετά από χρόνια τη σύζυγό του
Ο Τζούλιαν Ασάνζ αντικρίζει μετά από χρόνια τη σύζυγό του AP Photo Rick Rycroft

Στην πατρίδα του, μαζί με την οικογένειά του βρίσκεται πλέον ο Τζούλιαν Ασάνζ. Οι πρώτες δηλώσεις της συζύγου, αλλά και του πατέρα του.

Ύστερα από 14 χρόνια που υπέμεινε δικαστικές διαμάχες, φυλάκιση και παραμονή του στην Αγγλία, ο Τζούλιαν Ασάνζ είναι πλέον ελεύθερος στην πατρίδα του.

Η ημέρα της αποφυλάκισής του χαρακτηρίστηκε ως μια “ιστορική ημέρα”. “Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα”, τόνισε η συνήγορος υπεράσπισης Τζένιφερ Ρόμπινσον. “Είναι μια μεγάλη ανακούφιση για τον Τζούλιαν Ασάνζ… για τους φίλους του, την οικογένεια, τους υποστηρικτές του, για εμάς, για όποιον πιστεύει στην ελευθερία του λόγου σε όλον τον κόσμο… ότι μπορεί πλέον να επιστρέψει στην Αυστραλία και να ξανασμίξει με την οικογένειά του”, συμπλήρωσε.

Μετά από τόσα χρόνια, ο ιδρυτής του Wikileaks προσγειώθηκε στην Αυστραλία και συναντήθηκε με τη σύζυγό του, Στέλλα, η οποία δήλωσε ότι “χρειάζεται χρόνο για να συνέλθει μετά από 14 χρόνια”.

Οι υποστηρικτές του που αψήφησαν το κρύο ακούστηκαν να τον χειροκροτούν κατά την άφιξή του, ενώ ορισμένοι φώναζαν “σε αγαπάμε Τζούλιαν” και “καλώς ήρθες σπίτι”.

Η σύζυγος του Ασάνζ, Στέλλα, μαζί με τους δικηγόρους του, Τζένιφερ Ρόμπινσον και Μπάρι Πόλακ, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου το βράδυ της Τετάρτης, όπου ευχαρίστησαν τους υποστηρικτές, αλλά ζήτησαν ιδιωτικότητα, καθώς ο σύζυγός της αναρρώνει.

“Ο Τζούλιαν χρειάζεται χρόνο για να αναρρώσει. Για να συνηθίσει τις ελευθερίες. Κάποιος μου είπε χθες που είχε περάσει κάτι παρόμοιο, ότι η ελευθερία έρχεται αργά”, είπε μπροστά σε μια κατάμεστη αίθουσα από δημοσιογράφους.

Ο Τζουλιάν Ασάνζ αγκαλιάζει τη σύντροφό του
Ο Τζουλιάν Ασάνζ αγκαλιάζει τη σύντροφό του AP Photo/Rick Rycroft

“Και θέλω ο Τζούλιαν να έχει αυτόν τον χώρο για να ανακαλύψει ξανά την ελευθερία, σιγά σιγά. Και γρήγορα.”

Πριν από την άφιξή του, ο πατέρας του Ασάνζ, Τζον Σίπτον, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης στο Κοινοβούλιο ότι ελπίζει ο Ασάνζ να κάνει “φυσιολογικά πράγματα” μετά την επιστροφή του. Θα είναι η πρώτη φορά που ο Ασάνζ θα συναντήσει τους δύο γιους που έχει με τη σύζυγό του εκτός φυλακής.

Κάνοντας ανάρτηση στο Χ, η Στέλλα Ασάνζ ζήτησε από τους υποστηρικτές της βοήθεια για την κάλυψη του “τεράστιου χρέους των 520.000 δολαρίων” προς την αυστραλιανή κυβέρνηση για τη ναυλωμένη πτήση – δεν του επιτρεπόταν να πετάξει με εμπορικές αεροπορικές εταιρείες για το Σαϊπάν και στη συνέχεια για την Αυστραλία.

Το χρονικό της υπόθεσης Ασάνζ

Η υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ ξεκινά περίπου την ίδια εποχή που έγιναν οι διαβόητες αποκαλύψεις των Wikileaks.

Αύγουστος 2010 – Η σουηδική εισαγγελία εκδίδει ένταλμα σύλληψης για τον Ασάνζ με κατηγορίες για βιασμό και μία για παρενόχληση – ισχυρισμοί που ο ίδιος απορρίπτει ως “αβάσιμους”

Δεκέμβριος 2010 – Ο Ασάνζ συλλαμβάνεται στο Λονδίνο και αποφυλακίζεται με εγγύηση στη δεύτερη προσπάθειά του

Μάιος 2012 – Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζει ότι πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία για να υποβληθεί σε ανάκριση

Ιούνιος 2012 – Ο Ασάνζ βρίσκει καταφύγιο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Αργότερα ο Ισημερινός του παρέχει άσυλο.

Απρίλιος 2017 – Ο γενικός εισαγγελέας της Αμερικής δηλώνει ότι η σύλληψη του Ασάνζ αποτελεί “προτεραιότητα” για τις ΗΠΑ

Μάιος 2017– Η Σουηδία ανακοινώνει ότι η έρευνα για βιασμό του Ασάνζ σταματά, αφού προηγουμένως είχε σταματήσει άλλες έρευνές της

Νοέμβριος 2018 – Αποκαλύπτεται ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε κρυφά κατηγορίες εναντίον του

Απρίλιος 2019 – Ο Ασάνζ συλλαμβάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ανάκληση της απόφασης για χορήγηση ασύλου από την κυβέρνηση του Εκουαδόρ. Κρίνεται ένοχος για παραβίαση του νόμου σχετικά με την εγγύηση και οδηγείται στη φυλακή Belmarsh

Μάιος 2019 – Ο Ασάνζ καταδικάζεται σε φυλάκιση 50 εβδομάδων. Συνεχίζει να κρατείται και μετά την έκτιση της ποινής

Ιανουάριος 2021 – Δικαστής αποφασίζει ότι ο Ασάνζ δεν μπορεί να εκδοθεί στις ΗΠΑ

Δεκέμβριος 2021 – Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κερδίζει την προσφυγή για την ανατροπή της απόφασης για τη μη έκδοση του Ασάνζ

Απρίλιος 2022 – Ο υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου υπογράφει το ένταλμα έκδοσης του Ασάνζ, αφού δεν του δίνεται άδεια να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Δεκεμβρίου 2021. Τον Ιούλιο, ασκεί έφεση κατά της τελευταίας διαταγής έκδοσης

Ιούνιος 2023 – Ο Ασάνζ χάνει την τελευταία έφεση για την έκδοσή του

Μάιος 2024 – Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφασίζει ότι μπορεί να ασκήσει νέα έφεση έκδοσης

Ιούνιος 2024 – Ο Ασάνζ αποφυλακίζεται με εγγύηση και απελευθερώνεται από τη φυλακή μετά από διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές για συμφωνία

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα