UCLA: Η αστυνομία διέλυσε την κατάληψη – Πάνω από 100 συλλήψεις φοιτητών

Διαβάζεται σε 5'
Η κατάληψη στο campus της πανεπιστημιούποληςτου UCLA
Η κατάληψη στο campus της πανεπιστημιούποληςτου UCLA AP Photo/Jae C. Hong

Χάος επικράτησε τα ξημερώματα της Πέμπτης στην πανεπιστημιούπολη του UCLA, όπου η αστυνομία διέλυσε την κατάληψη των φοιτητών υπέρ της Παλαιστίνης. Το πρώτο μήνυμα του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τις κινητοποιήσεις κάνει λόγο για την ανάγκη επικράτηση της τάξης.

Η κατάληψη των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA) υπέρ των Παλαιστίνιων διαλύθηκε μετά την έφοδο της αστυνομίας και την σύλληψη πάνω από 100 φοιτητών.

Χάος επικράτησε στον καταυλισμό που είχαν στήσει στο UCLA οι φοιτητές υπέρ των Παλαιστινίων, που διαμαρτύρονταν για την ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπως  χθες (1/5) στο Κολούμπια και σε πολλές άλλες πανεπιστημιουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές.

Σύγκρουση αστυνομίας με φιλοπαλαιστίνιούς διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη UCLA την Πέμπτη 2 Μαΐου 2024
Σύγκρουση αστυνομίας με φιλοπαλαιστίνιούς διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη UCLA την Πέμπτη 2 Μαΐου 2024 AP Photo/Ethan Swope

Τα ξημερώματα, οι αστυνομικές δυνάμεις, που προηγουμένως είχαν οπισθοχωρήσει υπό την έντονη αντίδραση των διαδηλωτών, επανήλθαν πάνοπλοι και αριθμητικά ενισχυμένοι και εισχώρησαν στην κεντρική πλατεία του campus, σπάζοντας τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι φοιτητές ενώ εκτόξευσαν αρκετές κρότου λάμψης.

Σύγκρουση αστυνομίας με φιλοπαλαιστίνιούς διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη UCLA την Πέμπτη 2 Μαΐου 2024
AP Photo/Ethan Swope

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές προσήχθησαν ένας προς έναν και τους πέρασαν χειροπέδες. Την ίδια στιγμή, οι αστυνομικοί διέλυσαν μεθοδικά τις ξύλινες παλέτες και τις πλάκες κοντραπλακέ ενός οδοφράγματος γύρω από τον καταυλισμό και έλυσαν τα αντίσκηνα.

Συλληφθέντες στο πανεπιστήμιο UCLA
Συλληφθέντες στο πανεπιστήμιο UCLA (AP Photo/Ryan Sun)

Ο Sergio Almos, ερευνητικός δημοσιογράφος που σπουδάζει στο UCLA, δημοσίευσε πλάνα στο X (πρώην Twitter) που, όπως λέει, δείχνουν την αστυνομία να ανοίγει πυρ κατά των διαδηλωτών ενώ αρκετοί από τους φοιτητές κατήγγειλαν πως οι αστυνομικοί τους επιτέθηκαν με πλαστικές σφαίρες.

Φοιτητές σε άλλα πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες παρέμειναν σε καταυλισμούς το πρωί της Πέμπτης, με πολλούς από αυτούς να αντιστέκονται στις προσπάθειες των διοικητών των πανεπιστήμιών να εκκενώσουν τα campus.

Σύμφωνα με το CNN, πραγματοποιήθηκαν 132 συλλήψεις στην πανεπιστημιούπολη του UCLA κατά τη διάρκεια επιχείρησης. Συμμετείχαν περίπου 250 αστυνομικοί – περίπου ένας αστυνομικός για κάθε διαδηλωτή στον καταυλισμό, δήλωσε στο CNN ο εκπρόσωπος της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων της Καλιφόρνιας Alejandro Rubio.

Το αστυνομικό τμήμα του UCLA θα αποφασίσει αν θα απαγγελθούν κατηγορίες, δήλωσε ο Rubio.

Περισσότεροι από 1.300 διαδηλωτές έχουν τεθεί υπό κράτηση σε πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με έναν απολογισμό των New York Times.

Μπάιντεν για τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια: “Δεν φιμώνουμε τους ανθρώπους” αλλά πρέπει να επικρατήσει η τάξη

Η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου θα πρέπει να γίνονταν σεβαστά στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμια για τον πόλεμο στη Γάζα, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Δεν είμαστε ένα αυταρχικό κράτος που φιμώνει τους ανθρώπους και καταστέλλει τη διαφωνία. Αλλά δεν είμαστε ούτε μια άναρχη χώρα. Είμαστε μια κοινωνία των πολιτών. Και πρέπει να επικρατήσει η τάξη», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν AP Photo/Evan Vucci

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Μπάιντεν είπε ότι οι διαδηλώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις δεν τον ανάγκασαν να επανεξετάσει την πολιτική του στο Μεσανατολικό.

«Οι Αμερικανοί πολίτες έχουν το δικαίωμα να ακουστούν, αλλά πρέπει να τηρείται ο νόμος», επέμεινε. «Η καταστροφή περιουσιών, η απειλή σε βάρος άλλων ανθρώπων δεν είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία», συνέχισε, τονίζοντας ότι «υπάρχει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, όχι όμως και το δικαίωμα να προκαλεί κανείς χάος».

Ο Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης ότι ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση ούτε στα πανεπιστήμια, ούτε στην Αμερική. Όταν ρωτήθηκε αν θα πρέπει να παρέμβει η Εθνοφρουρά για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, απάντησε αρνητικά.

Οι φοιτητές καλούν τα πανεπιστήμια να διακόψουν τις σχέσεις με χορηγούς από το Ισραήλ

Εδώ και δύο εβδομάδες, οι ενέργειες υποστήριξης στους Παλαιστινίους της Γάζας πολλαπλασιάζονται σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια, από την Καλιφόρνια μέχρι τα μεγάλα πανεπιστήμια στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, φέρνοντας στον νου τις διαδηλώσεις κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.

Οι φοιτητές καλούν τα πανεπιστήμιά τους να διακόψουν τις γέφυρες με χορηγούς ή επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ και καταγγέλλουν την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Ισραήλ.

Διαδηλωτές παρατάσσονται πίσω από αυτοσχέδιες ασπίδες καθώς η αστυνομία ετοιμάζεται να τους επιτεθεί στην πανεπιστημιούπολη UCLA
Διαδηλωτές παρατάσσονται πίσω από αυτοσχέδιες ασπίδες καθώς η αστυνομία ετοιμάζεται να τους επιτεθεί στην πανεπιστημιούπολη UCLA AP Photo/Ethan Swope

Το Πανεπιστήμιο Μπράουν στην Πολιτεία Ρόουντ Άιλαντ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με τους διαδηλωτές. Αυτή προβλέπει τη διάλυση του καταυλισμού τους με αντάλλαγμα μια ψηφοφορία στο πανεπιστήμιο τον Οκτώβριο για μια ενδεχόμενη αποεπένδυση “‘εταιριών που καθιστούν πιθανή και επωφελούνται από τη γενοκτονία στη Γάζα'”.

Οι εικόνες αστυνομικών  κατά των διαδηλώσεων που επεμβαίνουν στις πανεπιστημιουπόλεις έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκαλούν έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, έξι μήνες πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

Έφοδος της Αστυνομίας στο Κολούμπια
Έφοδος της Αστυνομίας στο Κολούμπια AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα