Unit 8200: Τα 20χρονα που αποφασίζουν για τις επιθέσεις του Ισραήλ

Διαβάζεται σε 7'
Unit 8200: Τα 20χρονα που αποφασίζουν για τις επιθέσεις του Ισραήλ
Associated Press

H Unit 8200 των 5.000 μελών ηλικίας από 18 έως 21 ετών είναι πίσω από ό,τι κάνει το Ισραήλ σε άμυνα και επίθεση.

Υπάρχει ο πόλεμος που βλέπεις να εξελίσσεται στο πεδίο μάχης. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ουκ ολίγες άλλες μορφές για τις οποίες δεν έχουμε ιδέα πως είναι σε εξέλιξη και ενημερωνόμαστε μόνο για την κορύφωση.

Για παράδειγμα, βλέπουμε ηλεκτρονικές συσκευές παντός τύπου να ανατινάζονται στον Λίβανο.

Να σου συστήσω τη Unit 8200 του Ισραήλ, μια από τις πολλές μονάδες που υπάρχουν στον κόσμο (πχ σε ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία και Βόρεια Κορέα) και εξειδικεύονται στο cyberwarfare των ατελείωτων επιλογών (όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές hackαρονται) και τρόπων, με νέο trend το signal intelligence. Δηλαδή, την υποκλοπή σημάτων πάσης φύσεως.

Θα θυμάσαι πως μέσω των ηλεκτρονικών συσκευών διακινούνται παγκοσμίως όλα τα δεδομένα, έτσι;

H ισραηλινή μονάδα των 5.000 μελών ανέβηκε level, επικεντρώνοντας στο πώς μπορεί να «πειράξει» μια συσκευή που δεν είναι smart (αυτό το κάνουν όλοι). Κατέληξε στο ότι ο τρόπος ήταν να ‘φυτευτεί’ εκρηκτικό υλικό κατά τη διαδικασία της παραγωγής τους και κινήθηκε μεθοδικά προς αυτήν την επί ένα χρόνο.

Ό,τι ζει η Χεζμπολάχ είναι η συγγνώμη της ισραηλινής μονάδας που δεν ‘είδε’ την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Την Πέμπτη 12/9 του 2024 παραιτήθηκε ο διοικητής της Unit 8200. Την Τρίτη 17/9 άρχισαν οι εκρήξεις στο Λίβανο και τη Συρία.

Βομβητές επικοινωνίας που εξερράγησαν στον Λίβανο
Ό,τι απέμεινε από την έκρηξη walkie talkie AP Photo

ΤΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ Η ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Στις 25 Αυγούστου η Χεζμπολάχ εκτέλεσε την Operation Arbaeen, ως απάντηση στη δολοφονία του ανώτερου αξιωματούχου της Φουάντ Σοκόρ, στη Βηρυτό στις 30 Ιουλίου.

Η τεράστια επίθεση αφορούσε ‘βροχή’ από πυραύλους και drones εναντίον διαφόρων στόχων στο Ισραήλ. Ένας στόχος ήταν η βάση Gillot που βρίσκεται 110 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Λιβάνου και 1.500 μέτρα από το Τελ Αβίβ.

Είναι η έδρα της στρατιωτικής μονάδας πληροφοριών της χώρας και της Unit 8200 που κυκλοφορεί στον πλανήτη ως εκ των πιο τεχνολογικά αναπτυγμένων του πλανήτη.

Είναι ο ‘βασικός παίκτης’ του παιχνιδιού του Ισραήλ σε άμυνα και επίθεση. Δίνει το 90% των υλικού πληροφοριών που μετά εκμεταλλεύεται η Μοσάντ και οι άλλες υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πηγές ασφαλείας του Al-Mayadeen 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 74 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση της Χεζμπολάχ που ξεκάθαρα δεν γνώριζε ότι η Unit 8200 ήταν έτοιμη να παρουσιάσει ό,τι ετοίμαζε για ένα χρόνο.

Είναι αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει τώρα στο Λίβανο και είναι η ‘συγγνώμη’ της μονάδας στην αδυναμία της να σταματήσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Τι είναι η Unit 8200

H μονάδα που δεν ανήκει στις μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά στις αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ‘50. Η ύπαρξη της αναγνωρίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Έως τότε δρούσε εν αγνοία του πλανήτη, με διάφορα νούμερα δίπλα από τη λέξη Unit.

Αρχικά τη συγκρότησαν λίγοι τεχνικοί που είχαν την ικανότητα να παρεμποδίζουν τις επικοινωνίες των Αράβων.

Μετά το 1973 και τον Πόλεμο του Γιομ Κιπούρ (τη μεγαλύτερη -έως τότε- αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, με αξιωματικό της μονάδας να συλλαμβάνεται και να δίνει σημαντικές πληροφορίες) έγινε restart.

Έκτοτε υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες μέσα στη μονάδα, ώστε να μην ξέρει η μία τι κάνει η άλλη (και άρα να μην μπορεί να αποκαλυφθεί η όποια αποστολή). Κάθε ομάδα λειτουργεί σαν starup: μόνη. Είτε πρόκειται για πρόβλημα σε αδυναμία λογισμικού, είτε για μαθηματικά, κρυπτογράφηση ή πρόβλημα κατά τη διάρκεια hacking.

«Δεν υπάρχει κάποιος ανώτερος να σου πει πώς θα κάνεις ό,τι πρέπει να γίνει. Σου δίνουν ένα πρόβλημα και σου λένε ‘βρες τη λύση. Ή θα τη βρεις εσύ ή κανείς’. Συνήθως έχουμε και τρελό deadline».

Όλα αυτά σου δίνουν μεγαλύτερη ελευθερία να σκεφτείς διαφορετικά. Κάποιες φορές φτάνεις σε ιδέες που φαίνονται τρελές. Πρέπει όμως, να κάνεις τα αδύνατα δυνατά κι αυτό γίνεται τεράστιο skill όταν γινόμαστε επιχειρηματίες» είπε στο Forbes άνθρωπος που υπήρξε μέλος της μονάδας που δεν έχει στρατιωτική ιεραρχία.

Μέσα στα χρόνια πολλοί έχουν προωθηθεί στη Silicon Valley μετά την ολοκλήρωση της ολιγοετούς υπηρεσίας τους και της στρατιωτικής τους θητείας. Είναι αυτοί που έχουν κάνει γνωστό το Ισραήλ ως «Έθνος των startup»: είναι η χώρα με τις περισσότερες εταιρείες στο Nasdaq μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Μεταξύ τους είναι και ένας παγκόσμιος κολοσσός cybersecurity.

Όλα άρχισαν από την αναγνώριση της ανάγκης πως δεν μπορούν να εξαρτώνται από τις ΗΠΑ για να αποκτούν πρόσβαση στα τελευταία ‘καλούδια’ της τεχνολογίας.

Η Unit 8200 έχει ανά πάσα στιγμή 5.000 μέλη ηλικίας από 18 έως 21 ετών

Η Unit 8200 είναι σήμερα ηγέτιδα του cyberwarfare και των ηλεκτρονικών πληροφοριών. Τα μέλη της μάστερ στο spycraft είναι νεαροί ηλικίας από 18 έως 21 ετών που στρατολογούνται από τα εξωσχολικά προγράμματα που έχει το Ισραήλ για παιδιά ηλικίας από 16 έως 18 ετών.

Σε αυτά διδάσκονται δεξιότητες κωδικοποίησης υπολογιστή και πειρατείας. Όσοι ξεχωρίζουν στον ετήσιο διαγωνισμό (μια από τις βασικές δοκιμές είναι το hacking σε υπολογιστές εχθρού του Ισραήλ και η ‘αρπαγή’ πληροφοριών) γίνονται μέλη της Unit 8200.

Ένας εκ των εκπαιδευτών της έχει αποκαλύψει ότι «το Harvard είναι γνωστό για την εξαιρετική διαδικασία ελέγχου που έχει. Ωστόσο τσεκάρει όσους υποβάλλουν αίτηση. Η Unit 8200 ελέγχει τους πάντες και μπορεί να πάρει το κορυφαίο 1% του 1% της χώρας».

Προτιμώνται όσοι έχουν έφεση στα μαθηματικά, τους υπολογιστές και τις ξένες γλώσσες.

Βασική προϋπόθεση είναι η άκρα μυστικότητα, με τους αξιωματούχους να τονίζουν στα νέα μέλη ότι δεν πρέπει να πουν ούτε στους γονείς τους πού δουλεύουν.

Πριν πιάσουν ωστόσο, δουλειά περνούν από εκπαίδευση που έχει μαθήματα επί των πάντων -από επικοινωνίες έως αραβικά. Χωρίζονται σε μικρές ομάδες όπου μελετούν, κάνουν brainstorming, αναλύουν, και λύνουν προβλήματα από το πρωί έως το βράδυ.

Έχει εκτιμηθεί πως ανά πάσα στιγμή η Unit 8200 έχει 5.000 μέλη. Όλα γνωρίζουν ενδελεχώς την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, την οποία επιστρατεύουν σε συνθήκες ζωής ή θανάτου, με την ελάχιστη δυνατή καθοδήγηση.

Η κουλτούρα της Unit 8200 που αποτυπώθηκε στον Λίβανο

Ένα από τα κλασικά tasks των μελών της Unit 8200, πάντα σύμφωνα με όσα έχουν πει βετεράνοι της είναι το εξής: «Χρειάζεσαι 300.000.000, αλλά έχεις μόλις 3.000.000. Χρειάζεσαι και 10 ανθρώπους, αλλά μπορείς να έχεις μόνο 3. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κοιτάξεις στο μέλλον και να καταλάβεις πώς θα εξελιχθεί, πριν ο εχθρός σου αρχίζει να αγοράζει και να χρησιμοποιεί ένα πράγμα».

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια εφαρμογή που θα ‘βγάλει’ εκατομμύρια. Στην περίπτωση της Χεζμπολάχ, οδήγησε σε επιθέσεις που ο κόσμος δεν ήξερε πως μπορούν να γίνουν.

H μονάδα 81 μέσα στην μονάδα 8200

Κομμάτι της Unit 8200 είναι η Unit 81 (απασχολεί το 1/5 των 5.000 μελών) που ασχολείται με την ανακάλυψη νέων τεχνολογιών. Συνήθως είναι ενσωματωμένα προϊόντα υλικού-λογισμικού που παρέχονται σε στρατιώτες πρώτης γραμμής. Άνθρωποι που έχουν περάσει από εκεί, λένε πως είναι σαν εργαστήριο παιχνιδιών και πληροφοριών που παράγει μηχανές.

Ό,τι χρειάζεται ο στρατός, το περιγράφει και η Unit 81 το φτιάχνει. Τα μέλη της δεν έχουν άλλη επιλογή από το να λύσουν το πρόβλημα που τους ανατίθεται, με τρόπο που είτε θα δώσει ζωή, είτε θα πάρει ζωές.

Μετά βλέπουν σε βίντεο της μάχης, αν αυτό που έφτιαξαν ήταν αποτελεσματικό ή χρειάζεται επιδιορθώσεις.

Προφανώς από ένα σημείο και μετά νιώθουν το βάρος των αποφάσεων τους. Και τότε συνήθως φεύγουν για να κάνουν δικά τους πράγματα, όπως κάνουν το Ισραήλ γνωστό ως «Έθνος των startup».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα