Β. Μακεδονία: Πρώτη μεταστροφή από την υποψήφια πρόεδρο του VMRO

Διαβάζεται σε 3'
Β. Μακεδονία: Πρώτη μεταστροφή από την υποψήφια πρόεδρο του VMRO
AP

H Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα μετά τη νίκη της στον πρώτο γύρο δηλώνει ότι θα σεβαστεί τον όρο “Βόρεια” στο όνομα της χώρας.

Η υποψήφια του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία που θα διεξαχθούν στις 8 Μαΐου, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ανέφερε πως θα σεβαστεί τον προσδιορισμό “Βόρεια” στο όνομα της χώρας, αλλά η ίδια δεν θα τον χρησιμοποιήσει.

«Όταν λέω πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω τον όρο “Βόρεια”, δεν εννοώ ότι θα τον αφαιρέσω από τις πινακίδες μπροστά από τα κτήρια στα οποία στεγάζονται θεσμικά όργανα ή από πινακίδες σε διεθνή συνέδρια ή σε διμερείς συναντήσεις κ.λπ. Μακριά από τέτοια πράγματα. Εγώ μιλάω προσωπικά για τον εαυτό μου.

Το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό αποτελεί επίσης προσωπικό δικαίωμα και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σε διατάξει να χρησιμοποιήσεις κάτι που δεν το αποδέχεται το μυαλό και η καρδιά σου. Εγώ θα τον σεβαστώ, αλλά δεν θα χρησιμοποιώ τον όρο “Βόρεια”. Θα χρησιμοποιώ τον όρο Μακεδονία και δεν θα δημιουργήσω ποτέ σύγχυση διότι δεν θα πρέπει να κάνω διάκριση μεταξύ της Δημοκρατίας της Νότιας Μακεδονίας. Tέτοια δεν υπάρχει.

Επομένως, όταν μιλάω, εγώ θα χρησιμοποιώ τους όρους Μακεδονία, μακεδονική, μακεδονικός – και ας αναφέρεται (σ.σ. η χώρα) ως Βόρεια Μακεδονία μπροστά μου… Ωστόσο, σε ό,τι με αφορά, αυτό το ζήτημα δεν θα κλείσει ποτέ», ανέφερε η Γκορντάνα Σιλάνοφσκα, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής τηλεμαχίας (debate) με τον αντίπαλό της στις προεδρικές εκλογές Στέβο Πεντάροφσκι.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας και υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SDSM), Στέβο Πεντάροφσκι, απάντησε στην Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα ότι είναι αδύνατο να μην χρησιμοποιείται το συνταγματικό όνομα της χώρας στον ΟΗΕ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς, καθώς όπως είπε κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στη διεθνή απομόνωση της χώρας.

«Ως πρόεδρος, έχεις το δικαίωμα να έχεις μια προσωπική άποψη και να λες “αιώνια Μακεδονία”, “Μακεδονία για πάντα” στις ιδιωτικές στιγμές και στην οικογένεια σου. Όμως είναι αδύνατον να το κάνεις αυτό στον ΟΗΕ ή στο ΝΑΤΟ, επειδή είμαστε μέλη τους ή στην ΕΕ, επειδή είμαστε υποψήφια προς ένταξη χώρα, ή στο Συμβούλιο της Ευρώπης ή οπουδήποτε. Δεν θα σου επιτρέψουν να το κάνεις αυτό.

Η Ελλάδα θα προβεί σε διάβημα ή κάποιος άλλος θα το πράξει και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό και την αποπομπή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ, όπου με πολύ κόπο γίναμε μέλος και είναι πολύ σημαντικό για εμάς, κάτι το οποίο έχει αναφέρει η αντίπαλός μου στο πρόγραμμά της», σημείωσε ο Στέβο Πεντάροφσκι.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα