Βαλκάνια: Μια χερσόνησος σε δημογραφική κρίση

Βαλκάνια: Μια χερσόνησος σε δημογραφική κρίση
123rf

Οι χώρες των Βαλκανίων βλέπουν τον πληθυσμό τους κάθε χρόνο να μειώνεται αισθητά, με τις κυβερνήσεις να ψάχνουν αντίδοτο και τους πρόσφυγες που έρχονται να μην θέλουν να μείνουν σε αυτές.

Οι νέοι φεύγουν. Τα ποσοστά γεννήσεων καταρρέουν. Οι κοινωνίες γερνούν. Και παρόλο που εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν περάσει σε μεγάλο μέρος της περιοχής, λίγοι θέλουν να μείνουν. Τα σύνορα, τα εθνικά σκάνδαλα, η ένταξη στην ΕΕ, η ένταξη στο ΝΑΤΟ και η ημιτελής επιχείρηση από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990 – είναι οι ιστορίες που συνθέτουν τα Βαλκάνια.

Βέβαια, είναι δύσκολο να βρεθεί σοβαρή ανάλυση της δημογραφικής παρακμής της περιοχής, και της διαρροής του εργατικού δυναμικού. Ενδεχομένως αυτό συμβαίνει επειδή οι κυβερνήσεις δεν έχουν ούτε αξιόπιστες απαντήσεις ούτε τους πόρους που είναι διαθέσιμοι για να αλλάξουν τα πράγματα.

Το βαλκανικό μέλλον είναι ζοφερό. Από την Ελλάδα στην Πολωνία, σχεδόν όλες οι χώρες της Ανατολικής, Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης παλεύουν με τα ίδια προβλήματα.

Έφηβη κρατά το χέρι της γιαγιάς της 123RF

 

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Στις τρέχουσες προβολές, μέχρι το 2050, η Βουλγαρία θα έχει λιγότερο πληθυσμό κατά 38,6% από ό, τι το 1990. Η Σερβία αντιστοίχως 23,8%, η Κροατία 22,4% και η Ρουμανία 30,1%.

Η Μολδαβία έχει ήδη χάσει το 33,9% του πληθυσμού της. Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη έχει ποσοστό γονιμότητας 1,26, ένα από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Το Κοσσυφοπέδιο, με μέση ηλικία 29 ετών, είναι η νεώτερη χώρα στην περιοχή, αλλά δεν ξεφεύγει από τη δημογραφική κάμψη.

Τα αριθμητικά στοιχεία και τα ποσοστά ενδέχεται να διαφέρουν, αλλά οι τάσεις είναι οι ίδιες σχεδόν παντού, αν και ορισμένες χώρες προχωρούν περισσότερο από άλλες. Η μέση ηλικία της Σερβίας είναι 43 ετών, μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ των 42,6.

Το δημογραφικό μέλλον των Βαλκανίων που πλήττεται από τη μετανάστευση και τα χρόνια χαμηλά ποσοστά γεννήσεων, είναι δραματικό.

balkaninsight

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα