Βαλτιμόρη: Αγωγή 100 εκατ. από το υπ. Δικαιοσύνης για την κατάρρευση της γέφυρας

Διαβάζεται σε 3'
Κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη
Κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη 2024 Mark Schiefelbein, File/AP Photo

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης καταθέτει αγωγή ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη θανατηφόρα κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης.

Αγωγή σε βάρος του ιδιοκτήτη και του διαχειριστή του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για την κατάρρευση της γέφυρας Φράνσις Σκοτ Κι (Francis Scott Key) τον περασμένο Μάρτιο στη σκοτώνοντας έξι εργαζόμενους και παραλύοντας το λιμάνι της Βαλτιμόρης για εβδομάδες, κατέθεσε σήμερα, Τετάρτη (18/09) το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Στην αγωγή υποστηρίζεται ότι οι ενέργειες των εταιρειών που οδήγησαν στην καταστροφή ήταν “εξωφρενικές, βαριά αμελείς, σκόπιμες, εσκεμμένες και απερίσκεπτες”.

Η κυβέρνηση ζητά αποζημίωση άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει το κόστος της εκτεταμένης αντιμετώπισης της καταστροφής αλλά και να συνδράμει τους υπαλλήλους του λιμανιού που έμειναν άνεργοι.

“Το κόστος αυτό θα πρέπει να επιβαρύνει τον πλοιοκτήτη και τον χειριστή του πλοίου, όχι τον Αμερικανό φορολογούμενο”, δήλωσε ο Benjamin Mizer, αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας που είναι υπεύθυνος για το πολιτικό τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο θα επιδιώξει επίσης την καταβολή τιμωρητικής αποζημίωσης, “για να προσπαθήσει να αποτρέψει να ξανασυμβεί αυτού του είδους η συμπεριφορά”.

Η αγωγή που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μέριλαντ, εκθέτει λεπτομερώς όσα έμαθαν οι ερευνητές για το σύντομο και καταστροφικό ταξίδι του πλοίου εκείνη τη νύχτα, περιγράφοντας έναν “καταρράκτη αστοχιών” στο πλοίο και πολλαπλά σημεία όπου η σύγκρουση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Λόγω της κακής συντήρησης ή των “πρόχειρων” επιδιορθώσεων σοβαρών προβλημάτων στο πλοίο, γνωστό ως Dali, “κανένα από τα τέσσερα μέσα που ήταν διαθέσιμα για να βοηθήσουν στον έλεγχο του Dali – η προπέλα, το πηδάλιο, η άγκυρα ή ο προωθητήρας πλώρης – δεν λειτούργησε όταν χρειάστηκε για να αποφευχθεί ή έστω να μετριαστεί αυτή η καταστροφή”, υποστηρίζει η αγωγή.

Το Dali, με μήκος όσο το ύψος του Πύργου του Άιφελ, έχασε την ισχύ του και προσέκρουσε στη γέφυρα στις 26 Μαρτίου, προκαλώντας την κατάρρευση της γέφυρας και σκοτώνοντας έξι άνδρες που επισκεύαζαν το οδόστρωμα στη γέφυρα. Την Τρίτη, οι οικογένειες τριών από τους άνδρες που σκοτώθηκαν ανακοίνωσαν ότι και οι ίδιες μηνύουν τον ιδιοκτήτη του Dali.

Το πλοίο εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια, καθώς η γέφυρα έπεσε στον ποταμό Πατάπσκο, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο λιμάνι της Βαλτιμόρης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στην Ανατολική Ακτή.

Οι κρατικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια για την ανακατασκευή της γέφυρας και το κόστος μπορεί να φτάσει έως και τα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Αξιωματούχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωσε την Τετάρτη ότι η πολιτεία του Μέριλαντ θα προσπαθήσει να ανακτήσει το κόστος της ανοικοδόμησης της γέφυρας μέσω νομικών ενεργειών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα