Βανς κατά Ευρωπαίων ηγετών: “Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται από μέσα”
Διαβάζεται σε 4'![Βανς κατά Ευρωπαίων ηγετών: “Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έρχεται από μέσα”](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2025/02/vance2-640x426.jpg)
Σφοδρή κριτική κατά των Ευρωπαίων ηγετών εξαπέλυσε ο Τζέι Ντι Βανς, κατηγορώντας τους ότι εγκαταλείπουν τις δημοκρατικές αξίες, φοβούνται τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους και πνίγουν τις αντίθετες φωνές.
- 14 Φεβρουαρίου 2025 17:09
Την πεπατημένη του Τραμπ κατά της Ευρώπης φαίνεται πως ακολουθεί και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος εξαπέλυσε σφοδρότατη κριτική κατά των ευρωπαίων ηγετών, κατηγορώντας τους ότι απομακρύνονται από τις θεμελιώσεις αξίες του, ενώ άφησε και αιχμές ότι η μεγαλύτερη απειλή δεν προέρχεται από το εξωτερικό, αλλά από το εσωτερικό της ένωσης.
Μιλώντας σε έντονο τόνο κατά τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο Τζέι Ντι Βανς υποστήριξε για την Ευρώπη ότι απομακρύνεται από τον ρόλο της ως υπερασπιστής της δημοκρατίας και οδηγείται σε περιορισμούς της ελευθερίας του λόγου, λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολιτικούς «φραγμούς» απέναντι σε κόμματα που θεωρούνται ριζοσπαστικά.
«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μοιάζουν όλο και περισσότερο με παγιωμένα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από όρους της σοβιετικής εποχής, όπως η “παραπληροφόρηση”», δήλωσε, κατηγορώντας τις ότι καταπνίγουν διαφορετικές απόψεις και κλείνουν την πόρτα στη δημόσια συζήτηση.
“Φοβάστε τους ίδιους σας τους ψηφοφόρους”
Ο Βανς στηλίτευσε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που, όπως είπε, εμφανίζονται «ικανοποιημένοι» με την ακύρωση των προεδρικών εκλογών στη Ρουμανία ή με τη διεύρυνση των εξουσιών ελέγχου του διαδικτυακού περιεχομένου, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γερμανία και τη Σουηδία.
«Είναι σοκαριστικό για αμερικανικά αυτιά να ακούμε Ευρωπαίους ηγέτες να πανηγυρίζουν για περιορισμούς στην ελευθερία του λόγου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει ο Guardian, επέκρινε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη στάση τους στο μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι αποφεύγουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και «τρέμουν τους ίδιους τους ψηφοφόρους τους».
Όπως είπε, αυτή η στάση μπορεί να οδηγήσει στην αποδυνάμωση της ίδιας της δημοκρατίας, καθώς απογοητεύει τους πολίτες και τους αποθαρρύνει από τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες.
“Αν η Αμερική άντεξε την Γκρέτα Τούνμπεργκ, η Ευρώπη μπορεί να αντέξει τον Μασκ”
Απαντώντας στις επικρίσεις περί παρέμβασης του Ίλον Μασκ στις ευρωπαϊκές εκλογές, ο Βανς απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας ειρωνικά: «Αν η αμερικανική δημοκρατία άντεξε 10 χρόνια κριτικής από την Γκρέτα Τούνμπεργκ, τότε η Ευρώπη μπορεί να αντέξει μερικούς μήνες του Ίλον Μασκ».
Αναφέρθηκε επίσης στην τακτική του αποκλεισμού ακροδεξιών κομμάτων από την πολιτική σκηνή, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για πολιτικούς φραγμούς», μια σαφή αιχμή προς το γερμανικό μοντέλο που κρατά την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εκτός του κυβερνητικού παιχνιδιού.
Ο Βανς συνέδεσε το μεταναστευτικό με ζητήματα ασφαλείας, αναφερόμενος στην επίθεση στο Μόναχο, όπου ο βασικός ύποπτος ήταν 24χρονος Αφγανός αιτών άσυλο.
«Πόσες φορές θα υποφέρουμε από τέτοιες τραγωδίες, προτού αλλάξουμε πορεία;» διερωτήθηκε, ενώ υποστήριξε ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη οι ψηφοφόροι επιλέγουν ηγέτες που δεσμεύονται να ελέγξουν τη μετανάστευση.
Τόνισε ότι η περιθωριοποίηση συγκεκριμένων πολιτικών φωνών δεν προστατεύει τίποτα και, αντίθετα, αποτελεί «τον πιο σίγουρο τρόπο να καταστραφεί η δημοκρατία». Όπως είπε, κανένα δημοκρατικό σύστημα -ούτε αμερικανικό, ούτε γερμανικό, ούτε ευρωπαϊκό- δεν μπορεί να επιβιώσει αν αγνοεί τις ανησυχίες εκατομμυρίων ψηφοφόρων.
Σιωπή για την Ουκρανία, αιχμές για την Ευρώπη
Παρά τον σαρωτικό του λόγο, ο Βανς δεν έκανε ιδιαίτερες αναφορές στην Ουκρανία, περιοριζόμενος να πει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί εφικτή μια «λογική διευθέτηση» της σύγκρουσης.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου ενισχύουν την ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς έρχονται λίγες ημέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές, εν μέσω φόβων ότι οι ΗΠΑ προσανατολίζονται σε μια νέα πολιτική που θα δώσει προτεραιότητα στα εσωτερικά τους συμφέροντα, αφήνοντας την Ευρώπη να διαχειριστεί μόνη της τις προκλήσεις της.