Βαντίμ Κρασίκοφ: O Ρώσος δολοφόνος που επέστρεψε στον Πούτιν

Διαβάζεται σε 6'
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχεται τον Βαντίμ Κρασικόφ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχεται τον Βαντίμ Κρασικόφ Associated Press

Ο Βαντίμ Κρασίκοφ ήταν το νούμερο ένα πρόσωπο που η ρωσική πλευρά διαπραγματεύτηκε να γυρίσει πίσω. Η δολοφονία του πρώην τσετσένου αυτονομιστή και η υποδοχή του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, είχε ως αποτέλεσμα τη συμφωνία για απελευθέρωση οκτώ Ρώσων κρατουμένων από φυλακές στις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τη Σλοβενία.

Ανάμεσά τους ο Βαντίμ Κρασικόφ, ο Ρώσος δολοφόνος που απελευθερώθηκε ως μέρος της συμφωνίας, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε ισόβια στη Γερμανία για τη δολοφονία Τσετσένου μαχητή στο Βερολίνο το 2019.

Η δολοφονία έγινε μέρα μεσημέρι σε πάρκο στο κέντρο του Βερολίνου. Ο Ρώσος ένοπλος ανέβηκε με ποδήλατο πριν πυροβολήσει στο κεφάλι έναν πρώην Τσετσένο αυτονομιστή μαχητή, ενώ τα παιδιά και οι γονείς τους παρακολουθούσαν. Πρόκειται για ένα πρόσωπο για το οποίο έχει εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον του ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος τον έχει χαρακτηρίσει “πατριώτη” και τον υποδέχτηκε θερμά στο αεροδρόμιο, κατά την επιστροφή του στη Ρωσία.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως ο Κρασίκοφ φαίνεται πως είναι το πρόσωπο – κλειδί για τη συμφωνία όπως σημειώνουν οι New York Times, καθώς ο ίδιος ο Πούτιν ανέφερε ότι αυτόν ήθελε.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που πραγματοποίησε τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας βρίσκονταν σε επαφή σχετικά με τον κ. Γκέρσκοβιτς και ότι μια συμφωνία ήταν δυνατή “εάν οι εταίροι μας κάνουν αμοιβαία βήματα”.

Ο κ. Πούτιν δεν ανέφερε ονομαστικά τον κ. Κρασίκοφ, αλλά ήταν σαφές για ποιον μιλούσε όταν είπε ότι “ένα άτομο, λόγω πατριωτικών αισθημάτων, εξόντωσε έναν ληστή σε μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”, προσθέτοντας ότι τα γεγονότα συνδέονταν με θέματα στον Καύκασο.

Η υπόθεση της δολοφονίας του πρώην Τσετσένου αυτονομιστή από τον Κρασικόφ

Ο άνδρας που πυροβολήθηκε, ο Ζελιμχάν Χανγκοσβίλι, 40 ετών, ήταν Τσετσένος από τη Γεωργία, ο οποίος είχε διοικήσει μια πολιτοφυλακή κατά τη διάρκεια των αυτονομιστικών πολέμων στην Τσετσενία. Ο Χανγκοσβίλι είχε μετακομίσει στη Γερμανία με την οικογένειά του μετά από αρκετές αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του στη Γεωργία.

Ο Γερμανός δικαστής της υπόθεσης πρότεινε ότι η εντολή δολοφονίας που είχε εκτελέσει ο Κρασίκοφ θα μπορούσε να προέρχεται από τον ίδιο τον κ. Πούτιν, έναν ισχυρισμό που η Ρωσία απέρριψε. Η Ρωσία ψήφισε νόμο το 2006 που επιτρέπει την εξωδικαστική θανάτωση στο εξωτερικό όσων θεωρεί εξτρεμιστές ή τρομοκράτες.

Αφού καταδίωξε και πυροβόλησε το θύμα του στο πάρκο Tiergarten, ο Κρασίκοφ πέταξε το ποδήλατό του, το γκλοκ πιστόλι του και μια τσάντα που περιείχε τη μεταμφίεσή του στον ποταμό Spree, όπως διαπίστωσε το δικαστήριο. Μάρτυρες κάλεσαν την αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε σε κοντινή απόσταση και οι ερευνητές βρήκαν τα δακτυλικά του αποτυπώματα σε ορισμένα από τα αντικείμενα που ανέσυραν οι δύτες της αστυνομίας.

Ο Κρασίκοφ αρνήθηκε τη δολοφονία, χωρίς ποτέ να παρεκκλίνει από την ιστορία του ότι ήταν ένας απλός τουρίστας με το όνομα Βαντίμ Σοκόλοφ, το όνομα που αναγραφόταν στο ρωσικό του διαβατήριο. Η αφοσίωσή του φαίνεται να εκτιμάται πολύ από τον Πούτιν κι έτσι δεν θα μπορούσε να λείπει από την ανταλλαγή.

Η πραγματική ταυτότητα του Κρασίκοφ διαπιστώθηκε τελικά με τη χρήση φωτογραφιών που έδειχναν τα χαρακτηριστικά τατουάζ του. Κατά τη λεπτομερή περιγραφή της υπόθεσης, οι Γερμανοί εισαγγελείς ανέφεραν ότι εργαζόταν για την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας – την εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, παλαιότερα γνωστή ως K.G.B. – σε ένα μυστικό τμήμα που αναλαμβάνει δολοφονίες και άλλες μυστικές επιχειρήσεις εκτός Ρωσίας.

Μετά την καταδίκη του Κρασίκοφ, η Γερμανία, ενοχλημένη από την απουσία ρωσικής συνεργασίας στην υπόθεση και τις επανειλημμένες αρνήσεις της επίσημης εμπλοκής, απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες.

Τι αναφέρει ο αδερφός του δολοφονηθέντος

Ο Ζουράμπ Χανγκοσβίλι, αδελφός του δολοφονηθέντος, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι παρακολουθούσε επί μακρόν τις προσπάθειες της Ρωσίας να απελευθερώσει τον Κρασίκοφ. Ο Χανγκοσβίλι, ο οποίος ζει στη Γερμανία, αλλά δήλωσε ότι η οικογένειά του δεν έχει λάβει άσυλο εκεί, χαρακτήρισε την υπόθεση “συνηθισμένη υπόθεση” για τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

“Στέλνουν ανθρώπους οπουδήποτε για να σκοτώσουν, μετά πιάνουν αθώους ανθρώπους για να τους ανταλλάξουν και αυτό τους βγαίνει σε καλό”, είπε. Η παραμονή του Κρασίκοφ στη φυλακή θα έσπαγε το μοτίβο, είπε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα είχε αντίρρηση για την ανταλλαγή: “Αν ανταλλαγεί και προκαλέσει την απελευθέρωση αθώων ανθρώπων, θα είμαι ευτυχής”.

Μια πιθανή ανταλλαγή του Κρασίκοφ είχε πέσει στο τραπέζι και με την υπόθεση του Αλεξέι Ναβάλνι, του κύριου στελέχους της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος πέθανε ξαφνικά σε ρωσική σωφρονιστική αποικία τον Φεβρουάριο. Μετά τον θάνατό του, οι συνεργάτες του δήλωσαν ότι είχαν ξεκινήσει συνομιλίες για την ανταλλαγή του Ναβάλνι και ενός ζευγαριού Αμερικανών κρατουμένων στη Ρωσία με τον Κρασίκοφ.

Το παρασκήνιο της συμφωνίας ανταλλαγής

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι η συνεργασία του Όλαφ Σολτς, του καγκελάριου της Γερμανίας, για τη συμφωνία απελευθέρωσης του Κρασίκοφ, ήταν ένα κρίσιμο στοιχείο στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

Η Ρωσία είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν ήταν δυνατή καμία συμφωνία για την απελευθέρωση του 32χρονου Γκέρσκοβιτς μέχρι την καταδίκη του. Οι δίκες για κατασκοπεία στη Ρωσία διαρκούν συνήθως μήνες, αλλά η δική του δίκη ήταν αστραπιαία, καθώς ολοκληρώθηκε μέσα σε ένα μήνα. Η δίκη της Αλσού Κουρμάσεβα, της Ρωσοαμερικανίδας συντάκτριας του Radio Free Europe/Radio Liberty, έληξε με παρόμοιο γρήγορο τρόπο.

Ο Ιβάν Παβλόφ, ένας Ρώσος δικηγόρος που ειδικεύτηκε στην κατασκοπεία και σε άλλες ευαίσθητες υποθέσεις πριν εγκαταλείψει τη χώρα, δήλωσε ότι η ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε η υπόθεση του Γκέρσκοβιτς – με μόνο δύο ακροάσεις στο δικαστήριο και χωρίς προφανή υπεράσπιση – υποδηλώνει ότι κάποιο είδος διορθωτικού συμβιβασμού ήταν ήδη στα σκαριά.

“Το γεγονός ότι όλοι τους ήθελαν μια γρήγορη διαδικασία σημαίνει ότι όλοι τους γνώριζαν κάτι, ακόμη και αν δεν μπορούσαν να το πουν δημοσίως”, δήλωσε. Οι υποθέσεις κατασκοπείας εκδικάζονται μυστικά, πράγμα που σήμαινε ότι δεν δόθηκαν λεπτομέρειες στη δημοσιότητα και οι δικηγόροι δεν μπορούσαν να σχολιάσουν.

Ο Γκέρσκοβιτς καταδικάστηκε στις 19 Ιουλίου σε 16 χρόνια φυλάκισης για κατηγορίες που θεωρήθηκαν ευρέως κατασκευασμένες για κατασκοπεία. Την ίδια ημέρα, η Κουρμάσεβα καταδικάστηκε σε εξίμισι χρόνια αφού κρίθηκε ένοχη για διάδοση “ψευδών πληροφοριών” και μη εγγραφή ως ξένος πράκτορας.

Η συνολική συμφωνία για όσους απελευθερώθηκαν την Πέμπτη ήταν μέρος αυτού που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι μια πιο έντονη προσπάθεια του Κρεμλίνου να εμπλακεί σε αυτό που ορισμένοι αποκαλούν “διπλωματία των ομήρων”.

“Πρόκειται ουσιαστικά για μια ομηρία υπό το χρώμα και το πρόσχημα του νόμου”, δήλωσε η Ντανιέλ Γκίλμπερτ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northwestern που μελετά τη μέθοδο. “Είναι μια πρακτική που φαίνεται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και, ειδικότερα, μια νέα αγαπημένη τακτική της Ρωσίας του Πούτιν”.

Η πρακτική αυτή πιθανότατα θα αυξηθεί, προειδοποίησε η ίδια, καθώς οι κυβερνήσεις και όχι οι τρομοκρατικές ομάδες στρέφονται στην ομηρία.

“Είναι ένα ασύμμετρο εργαλείο των αντιπάλων σε όλο τον κόσμο που θέλουν να πάρουν πράγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θέλουν να αποφύγουν να καταφύγουν σε πλήρη, ανοιχτή σύγκρουση μαζί τους”, είπε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα