Βαριές κατηγορίες της Υεμένης στο Κατάρ

default image

Οι αρχές της Υεμένης εντόπισαν μεταβιβάσεις χρηματικών ποσών από το Κατάρ προς τους αντιφρονούντες της χώρας και κάλεσαν το εμιράτο να μην παρεμβαίνει στη συνεχιζόμενη κρίση

“Οι αρχές ανακάλυψαν δοσοληψίες που έγιναν μέσω του Κατάρ και ο μεσολαβητής σε αυτήν την ενέργεια είναι ο πρώην πρεσβευτής μας (στο Κάιρο), Αμπντελουάλι αλ-Σουμέιρι”, είπε στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Πληροφοριών Άμπντο αλ-Τζανάντι.

“Καλούμε το Κατάρ να σταματήσει να στηρίζει οικονομικά το διχασμό στους κόλπους του υεμενίτικου στρατού και να εργαστεί υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας”, πρόσθεσε.

Μετά τη λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε στα τέλη Ιανουαρίου με αίτημα την παραίτηση του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, που κατηγορείται για διαφθορά και νεποτισμό, πολλοί αξιωματικοί του στρατού λιποτάκτησαν από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων και συντάχθηκαν με τους διαδηλωτές, ιδίως στις πόλεις Σαναά και Τάιζ. Ο Σάλεχ είχε κατηγορήσει τον Απρίλιο το Κατάρ ότι “συνωμοτεί” εναντίον της χώρας του και ότι “χρηματοδοτεί το χάος” στην Υεμένη και σε άλλες αραβικές χώρες.

Τουλάχιστον 200 διαδηλωτές έχουν χάσει τη ζωή τους στην Υεμένη τους τελευταίους πέντε μήνες. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές στα νότια της χώρας, σε περιοχές όπου φαίνεται ότι έχει χάσει τον έλεγχο. Νωρίς το πρωί σήμερα ένοπλοι εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτίρια στην επαρχία Λατζ, σκοτώνοντας τρεις φύλακες και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, οι δράστες μπήκαν στα γραφεία της κεντρικής τράπεζας και στο δικαστικό μέγαρο της πόλης αλ-Χόουτα. Οι ένοπλοι αποχώρησαν αφού αντάλλαξαν πυρά, επί δύο ώρες, με τους φρουρούς των κτιρίων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα