Βασανιστήρια στη Συρία: Η πρώτη καταδίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Βασανιστήρια στη Συρία: Η πρώτη καταδίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Βασανιστήρια στη Συρία AFP

Ιστορική απόφαση στη Γερμανία όπου εκδικάζεται η υπόθεση Σύρου πρώην συνταγματάρχη που κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Καταδικάστηκε σε ισόβια.

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε πρώην συνταγματάρχης των υπηρεσιών Πληροφοριών της Συρίας για τα αδιανόητα βασανιστήρια που αναγκάστηκαν να υποστούν γυναίκες και άντρες που ήταν έγκλειστοι στην περίφημη φυλακή Al-Khatib της Συρίας.

Γερμανικό δικαστήριο τον καταδίκασε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στην πρώτη δίκη παγκοσμίως για τις ωμότητες που έχει διαπράξει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ισόβια καταδίκη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Το ανώτερο περιφερειακό δικαστήριο του Κόμπλεντς έκρινε τον 58χρονο πρώην συνταγματάρχη, Ανουάρ Ρασλάν ένοχο για τον φόνο και τον βασανισμό κρατούμενων σε μυστικό κέντρο κράτησης αλ Χάτιμπ, γνωστό και ως παράρτημα 251, στη Δαμασκό από τις 29 Απριλίου 2011 ως τις 7 Σεπτεμβρίου 2012.

Στο πρώτο σκέλος αυτής της δίκης, που παρακολουθεί η μεγάλη κοινότητα των προσφύγων της Συρίας, το ανώτατο δικαστήριο του Κόμπλεντς καταδίκασε τον Φεβρουάριο του 2021 τον Εγιάντ αλ Γάριμπ, πρώην μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών, σε τέσσερα χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση.

Σήμερα οι δικαστές έκριναν ένοχο τον Ρασλάν για τον φόνο 27 ανθρώπων και τον βασανισμό τουλάχιστον 4.000 κρατουμένων.

O Anwar Raslan AFP

Σύμφωνα με την ετυμηγορία απαριθμούνται περαιτέρω τα εγκλήματα του Ρασλάν κατά της ανθρωπότητας, συμπεριλαμβανομένων 25 περιπτώσεων επικίνδυνης σωματικής βλάβης, δύο περιπτώσεων βιασμού και σεξουαλικού εξαναγκασμού, δύο περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης, 14 περιπτώσεων στέρησης της ελευθερίας που διήρκεσαν περισσότερο από μία εβδομάδα και δύο περιπτώσεων απαγωγής.

Ο Ανουάρ Ρασλάν, επικεφαλής της υπηρεσίας ερευνών του παραρτήματος 251, παρέμεινε σιωπηλός σε όλη τη διάρκεια της δίκης, που ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2020.

Πρόκειται για απόφαση – ορόσημο καθώς είναι η πρώτη φορά που ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Άσαντ καταδικάζεται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Συρία και αποτελεί ένα βήμα προς τη δικαιοσύνη για τους επιζώντες βασανιστηρίων.

“Σήμερα, αυτή η ετυμηγορία είναι σημαντική για όλους τους Σύρους που έχουν υποφέρει και εξακολουθούν να υποφέρουν από τα εγκλήματα του καθεστώτος Άσαντ”, ανέφερε ο Ρουχάμ Χάουας, πρώην κρατούμενος στο κέντρο κράτησης Al-Khatib, όπου ο Ρασλάν υπήρξε διοικητής εκεί μεταξύ 29 Απριλίου 2011 και 7 Σεπτεμβρίου 2012, και συνενάγων στην υπόθεση. “Μας δείχνει: η δικαιοσύνη δεν πρέπει να αποτελεί όνειρο για εμάς”.

Τον Μάιο του 2020 οι δικηγόροι του παρέδωσαν μια γραπτή δήλωση του πελάτη τους, στην οποία ο πρώην συνταγματάρχης αρνούνταν την εμπλοκή του στον φόνο και τον βασανισμό κρατουμένων. Οι δικηγόροι του δεν έπαψαν να ισχυρίζονται ότι λιποτάκτησε ήδη από το 2012 και ότι προσπάθησε να βοηθήσει τους κρατούμενους.

Το πρωί ο Σύρος πρώην συνταγματάρχης άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου, που ανακοινώθηκε ταυτόχρονα και στα αραβικά, ατάραχος.

Ο Ρασλάν, που βρίσκεται υπό κράτηση εδώ και τρία χρόνια, δεν έκρυψε το παρελθόν του όταν αναζήτησε καταφύγιο στο Βερολίνο μαζί με την οικογένειά του το 2014. Ο ίδιος, ζητώντας αστυνομική προστασία, διηγήθηκε την ιστορία του στους αστυνομικούς τον Φεβρουάριο του 2015.

Ωστόσο, η εισαγγελία επισήμανε ότι στη διάρκεια της δίκης μπόρεσε να παρουσιάσει στοιχεία για τον φόνο μόνο 30 ανθρώπων.

Η Γερμανία εφάρμοσε τη νομική αρχή της οικουμενικής δικαιοδοσίας, που επιτρέπει σε μια χώρα να προσάγει τους δράστες σοβαρών εγκλημάτων ανεξαρτήτως εθνικότητας και του τόπου όπου αυτά διαπράχθηκαν.

Συστηματική επίθεση

Σχεδόν έντεκα χρόνια μετά την εξέγερση στη Συρία, αυτή είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που δικαστήριο εξετάζει τα εγκλήματα που αποδίδονται στο συριακό καθεστώς και έχουν καταγραφεί από Σύρους ακτιβιστές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Στο πρώτο σκέλος αυτής της δίκης, που παρακολουθεί η μεγάλη κοινότητα των προσφύγων της Συρίας, το ανώτατο δικαστήριο του Κόμπλεντς καταδίκασε τον Φεβρουάριο του 2021 τον Εγιάντ αλ Γάριμπ, πρώην μέλος των υπηρεσιών Πληροφοριών, σε τέσσερα χρόνια και έξι μήνες φυλάκιση.

Στη διάρκεια της δίκης κατέθεσαν περισσότεροι από 80 μάρτυρες, ανάμεσά τους 12 λιποτάκτες και πολλά θύματα που αναφέρθηκαν στα βασανιστήρια που υπέστησαν σε αυτό το μυστικό κέντρο κράτησης.

Κάποιοι μάρτυρες αρνήθηκαν να εμφανιστούν, ενώ άλλοι κατέθεσαν με κρυμμένο το πρόσωπο ή φορώντας περούκα φοβούμενοι για τυχόν αντίποινα εναντίον συγγενών τους που παραμένουν στη Συρία.

Για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν σε δικαστήριο φωτογραφίες που τράβηξε ο “Καίσαρας”. Αυτός ο πρώην στρατιωτικός φωτογράφος έβγαλε από τη Συρία, διακινδυνεύοντας τη ζωή του, περισσότερες από 50.000 φωτογραφίες από χιλιάδες κρατούμενους που φονεύθηκαν.

Άλλος Σύρος κατέθεσε για την ύπαρξη ομαδικών τάφων στους οποίους ρίχνονταν τα πτώματα των κρατούμενων που πέθαιναν.

Με δεδομένη τη σημασία της απόφαση για τους Σύρους πρόσφυγες, το δικαστήριο, αν και αρνήθηκε να βιντεοσκοπηθεί η διαδικασία, αποφάσισε να ανακοινώσει την απόφασή του ταυτόχρονα και στα αραβικά.

Στο επίκεντρο βρίσκεται ένας άνδρας που φέρεται να ήταν υψηλόβαθμος αξιωματικός της υπηρεσίας ασφαλείας υπό τον Πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθώς οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συντρίφθηκαν βίαια το 2011.

Πολλοί διαδηλωτές και άλλοι ύποπτοι για αντίθεση στο καθεστώς συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Al-Khatib στη Δαμασκό όπου, λένε οι εισαγγελείς, ο Ρασλάν διηύθυνε τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα