Βατικανό: Στις 7 Μαΐου η εκλογή του νέου Πάπα

Διαβάζεται σε 5'
Βατικανό: Στις 7 Μαΐου η εκλογή του νέου Πάπα
Φωτογραφία αρχείου - Καρδινάλιοι σε πομπή προς την Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό, στην έναρξη του Κονκλαβίου, 18 Απριλίου 2005 Osservatore Romano via AP, File

Η ημερομηνία και η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα της Καθολικής Εκκλησίας.

Στις 7 Μαΐου θα ξεκινήσει το Κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα, όπου οι καρδινάλιοι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας θα συνεδριάσουν σε μυστική σύνοδο, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερη πηγή του Βατικανού.

Η ημερομηνία καθορίστηκε κατά τη διάρκεια μιας κλειστής συνάντησης των καρδιναλίων στο Βατικανό, η οποία ήταν η πρώτη μετά την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου το Σάββατο, ανέφερε η πηγή, σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας στο τέλος της συνάντησης.

Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται να εκδοθεί σύντομα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος πέθανε τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών, οδηγήθηκε στην τελευταία του κατοικία έπειτα από μια τελετή στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου παρευρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί. Ήταν ο πρώτος Λατινοαμερικανός Πάπας στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.

Με το πέρας της κηδείας, η προσοχή στρέφεται πλέον στο Κονκλάβιο — τη μυστική διαδικασία μέσω της οποίας θα εκλεγεί ο νέος Ποντίφικας.

Ιστορικά, τα Κονκλάβια έχουν αποτελέσει στιγμές μεγάλων αλλαγών για την Καθολική Εκκλησία, καθώς κάθε νέος Πάπας αφήνει το δικό του αποτύπωμα.

Σημειώνεται ότι πρώτη ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσε να ξεκινήσει η σύνοδος ήταν η 6η Μαΐου. Η έναρξή της μια ημέρα αργότερα σημαίνει ότι οι καρδινάλιοι θα έχουν λίγο παραπάνω χρόνο για τις γενικές συζητήσεις τους πριν από την ιστορική ψηφοφορία.

Οι δύο προηγούμενες σύνοδοι, που πραγματοποιήθηκαν το 2005 και το 2013, διήρκεσαν μόλις δύο ημέρες. Ωστόσο, ο Σουηδός Καρδινάλιος Άντερς Αρμπορέλιους δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει αυτή η σύνοδος να διαρκέσει περισσότερο, καθώς πολλοί από τους καρδιναλίους που διορίστηκαν από τον Πάπα Φραγκίσκο δεν έχουν ξανασυναντηθεί ποτέ μεταξύ τους.

Ο Φραγκίσκος έθεσε ως προτεραιότητα τον διορισμό καρδιναλίων από περιοχές που δεν είχαν ποτέ καρδινάλιους, όπως η Μιανμάρ, η Αϊτή και η Ρουάντα.

«Δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας», δήλωσε ο Αρμπορέλιους, ένας από τους περίπου 135 καρδιναλίους κάτω των 80 ετών που θα συμμετάσχουν στην σύνοδο.

Ο Γερμανός Καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ότι η παρουσία και ο θρήνος των πιστών για τον Φραγκίσκο δείχνει ότι οι Καθολικοί επιθυμούν ο επόμενος πάπας να συνεχίσει με το μεταρρυθμιστικό στυλ του ποντίφικα.

Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, προσπάθησε σε μεγάλο βαθμό να ανοίξει την συχνά αυστηρή Εκκλησία σε νέες συζητήσεις. Επέτρεψε τη συζήτηση θεμάτων όπως η ιεροσύνη των γυναικών και η προσέγγιση των LGBTQ Καθολικών.

«Ο λαός του Θεού ψήφισε με τα πόδια του», είπε ο Κάσπερ, ο οποίος είναι 92 ετών και δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο. «Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να προχωρήσουμε στα βήματα του Φραγκίσκου».

Η διαδικασία

Μόνο οι ανώτεροι ιεράρχες της Καθολικής Εκκλησίας, γνωστοί ως Καρδινάλιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στο Κονκλάβιο. Η επιλογή του νέου Ποντίφικα θεωρείται τόσο καθήκον όσο και πνευματική ευθύνη. Συνολικά 135 Καρδινάλιοι είναι κάτω των 80 ετών, γεγονός που τους καθιστά επιλέξιμους να συμμετάσχουν στην εκλογή του διαδόχου του Πάπα Φραγκίσκου.

Τα Κονκλάβια διεξάγονται εδώ και αιώνες, ακολουθώντας αυστηρούς κανόνες που διασφαλίζουν την απόλυτη μυστικότητα και αποτρέπουν κάθε εξωτερική παρέμβαση. Ο όρος «Κονκλάβιο» προέρχεται από τα λατινικά cum clave — που σημαίνει «με κλειδί» — και αντικατοπτρίζει την παράδοση του εγκλεισμού των Καρδιναλίων κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Από τον 15ο αιώνα και μετά, οι εκλογές πραγματοποιούνται στην Καπέλα Σιστίνα, η οποία ήταν κλειστή για τους τουρίστες την Δευτέρα για να επιτραπούν οι προετοιμασίες για την ψηφοφορία, κάτω από τις διάσημες αναγεννησιακές τοιχογραφίες της.

Αυτή τη φορά, οι Καρδινάλιοι θα συγκεντρωθούν και πάλι στο Βατικανό, το ανεξάρτητο κράτος στην καρδιά της Ρώμης, για να εκλέξουν τον 267ο Πάπα. Σύμφωνα με την παράδοση, πρώτος Πάπας θεωρείται ο Άγιος Πέτρος, που εκλέχθηκε περίπου το 30 μ.Χ.

Κατά τη διάρκεια του Κονκλαβίου, οι Καρδινάλιοι διαμένουν στην Casa Santa Marta, έναν ξενώνα πέντε ορόφων με 106 σουίτες, 22 μονόκλινα δωμάτια και ένα διαμέρισμα υψηλών επισήμων. Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει να ζει στη σουίτα 201 κατά τη διάρκεια της παποσύνης του.

Καθημερινά, οι Καρδινάλιοι θα διασχίζουν την οδό Via delle Fondamenta για να φτάσουν στην Καπέλα Σιστίνα, όπου διεξάγεται το Κονκλάβιο. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, κάθε επικοινωνία με άτομα εκτός της διαδικασίας απαγορεύεται αυστηρά.

Το πρώτο απόγευμα του Κονκλαβίου πραγματοποιείται μόνο ένας γύρος ψηφοφορίας, ωστόσο τις επόμενες ημέρες οι Καρδινάλιοι ψηφίζουν έως και τέσσερις φορές την ημέρα. Για την εκλογή νέου Ποντίφικα απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων — γεγονός που συχνά καθυστερεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Μόλις εκλεγεί ο νέος Ποντίφικας, θα ερωτηθεί αν αποδέχεται το αξίωμα και ποιο όνομα επιθυμεί να λάβει. Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί με την εμφάνιση λευκού καπνού πάνω από την Καπέλα Σιστίνα, σηματοδοτώντας ότι εξελέγη νέος Πάπας.

Μέχρι τότε, η Καθολική Εκκλησία παραμένει σε περίοδο Sede vacante, αναμένοντας τον επόμενο ηγέτη της.

Ποιος είναι ο ρόλος του Πάπα;

Ο Πάπας ηγείται της Καθολικής Εκκλησίας και τιμάται ως διάδοχος του Αγίου Πέτρου, γεγονός που του προσδίδει εξουσία επί των 1,4 δισεκατομμυρίων πιστών σε όλο τον κόσμο. Οι Καθολικοί πιστεύουν ότι αυτή η διαδοχή τον συνδέει άμεσα με τον Ιησού Χριστό, καθιστώντας τον βασική πηγή πνευματικής καθοδήγησης.

Μαζί με τη Βίβλο, οι διδασκαλίες του συμβάλλουν στον καθορισμό των δογμάτων και των πρακτικών της Εκκλησίας. Άλλα χριστιανικά δόγματα, όπως οι Προτεστάντες και οι Ορθόδοξοι, δεν αναγνωρίζουν την εξουσία του Πάπα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα