Βέλγιο: Διεθνής πρωτοπορία για τα εργασιακά δικαιώματα των σεξεργατριών

Διαβάζεται σε 3'
Βέλγιο: Διεθνής πρωτοπορία για τα εργασιακά δικαιώματα των σεξεργατριών
Σεξεργάτρια (Φωτογραφία αρχείου) iStock

Ένα πρωτοποριακό δικαίωμα κατέκτησαν οι σεξεργάτριες στο Βέλγιο, καθώς θα μπορούν να λαμβάνουν άδειες ασθενείας, επίδομα μητρότητας και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Οι σεξεργάτριες στο Βέλγιο απέκτησαν, για πρώτη φορά παγκοσμίως, δικαιώματα όπως άδειες ασθενείας, επίδομα μητρότητας και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, βάσει νέου νόμου που τέθηκε σε ισχύ από σήμερα.

Το κοινοβούλιο ψήφισε τον Μάιο έναν πρωτοποριακό νόμο που προσφέρει στις εργαζόμενες του σεξ τις ίδιες εργασιακές προστασίες με οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο, σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει την κακοποίηση και την εκμετάλλευση.

Ο νόμος διασφαλίζει ότι οι σεξεργάτριες θα έχουν συμβόλαια εργασίας και νομική προστασία. Στόχος είναι να μπει τέλος στη «γκρίζα ζώνη» που δημιουργήθηκε το 2022, όταν η εργασία του σεξ αποποινικοποιήθηκε στο Βέλγιο, χωρίς όμως να παρέχονται δικαιώματα εργασίας, όπως επίδομα ανεργίας ή ασφάλιση υγείας.

Τι προβλέπει ο νόμος

Με βάση τη νέα νομοθεσία, οι εργαζόμενες του σεξ έχουν δικαίωμα να αρνηθούν πελάτες, να επιλέξουν ποιες πράξεις θα εκτελέσουν και να διακόψουν μια πράξη οποιαδήποτε στιγμή. Επιπλέον, δεν μπορούν να απολυθούν λόγω τέτοιων αρνήσεων.

Όπως γράφει ο Guardian, οι εργοδότες πρέπει να είναι «καλής φήμης», να έχουν επαγγελματική έδρα στο Βέλγιο και να διασφαλίζουν ότι οι χώροι εργασίας τους διαθέτουν κουμπιά πανικού, καθαρά σεντόνια, ντους και προφυλακτικά.

Ωστόσο, οι προστασίες αυτές δεν καλύπτουν την εργασία από το σπίτι, ούτε δραστηριότητες όπως το στριπτίζ και την πορνογραφία.

Αντιδράσεις

Η Βελγική Ένωση Εργαζόμενων του Σεξ χαρακτήρισε τον νόμο «τεράστιο βήμα προόδου» που βάζει τέλος στη νομική διάκριση κατά των εργαζόμενων του σεξ. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχίες ότι οι κανόνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν ή να εξαλείψουν την εργασία του σεξ.

«Ήδη βλέπουμε ορισμένους δήμους να κρύβονται πίσω από τις λέξεις “ασφάλεια” και “υγιεινή” για να επιβάλλουν αυστηρούς τοπικούς κανονισμούς, που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την εργασία του σεξ στην επικράτειά τους», ανέφερε η Ένωση.

Κριτική από φεμινιστικές οργανώσεις

Ορισμένες φεμινιστικές οργανώσεις άσκησαν κριτική στον νόμο. Όταν το νομοσχέδιο δημοσιεύθηκε το 2023, το Συμβούλιο Γαλλόφωνων Γυναικών του Βελγίου τον χαρακτήρισε «καταστροφικό» για τα νεαρά κορίτσια και τα θύματα εμπορίας ανθρώπων.

«Το να αποδεχθούμε ότι η πορνεία υπάρχει και ότι πρέπει να προστατεύσουμε τις εργαζόμενες, σημαίνει ότι αποδεχόμαστε αυτή τη σεξιστική βία και δεν την πολεμάμε», δήλωσε η επικεφαλής της οργάνωσης στην εφημερίδα Le Soir.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα