Βενετία: Έρχεται εισιτήριο έως 10 ευρώ για την είσοδο στην πόλη και σύστημα κρατήσεων

Βενετία: Έρχεται εισιτήριο έως 10 ευρώ για την είσοδο στην πόλη και σύστημα κρατήσεων
Γονδολιέρης στη Βενετία AP

Οι αρχές στη Βενετία ελπίζουν ότι το εισιτήριο που επιβάλει στους ημερήσιους ταξιδιώτες θα βοηθήσει στον έλεγχο του αριθμού των επισκεπτών της.

Σε ένα σχέδιο με το οποίο χρεώνουν τους ημερήσιους ταξιδιώτες έως και 10 ευρώ για να εισέλθουν στη λιμνοθάλασσά της προχώρησε η Βενετία, σε μια προσπάθεια των αρχών να αποκτήσουν τον έλεγχο του τουρισμού, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών έφτασε ξανά στα επίπεδα προ πανδημίας το Σαββατοκύριακο του Πάσχα.

Το σύστημα κρατήσεων αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιούνιο με ένα εξάμηνο πιλοτικό προτού τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του επόμενου έτους.

Ο Λουίτζι Μπρουνιάρο, δήμαρχος της Βενετίας, είπε ότι η πόλη ήταν «η πρώτη στον κόσμο» που διεξήγαγε «αυτό το δύσκολο πείραμα».

Σχέδια για εισιτήριο εισόδου στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό βρίσκονται στα σκαριά από τότε που το μέτρο εγκρίθηκε από την ιταλική κυβέρνηση στα τέλη του 2018 ως λύση για τον μαζικό τουρισμό σε μια πόλη που, πριν από την πανδημία του κορονοϊού, προσέλκυε περίπου 30 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως. Αυτός ο αριθμός, όπως αναφέρει ο Guardian έπεσε από την πανδημία και παρόλο που οι επισκέπτες επέστρεψαν, το Σαββατοκύριακο του Πάσχα ήταν το πρώτο πραγματικό σημάδι της ανάκαμψης του τουρισμού καθώς περισσότεροι από 125.000 άνθρωποι γέμισαν τις πλατείες και τα σοκάκια της Βενετίας.

«Ο τουρισμός στη Βενετία ξεκινά ξανά και είναι μια ανάσα φρέσκου αέρα για τους φορείς», έγραψε ο Μπρουνιάρο στο Twitter. «Σήμερα, πολλοί έχουν καταλάβει ότι το σύστημα κρατήσεων είναι ο σωστός δρόμος για μια πιο ισορροπημένη διαχείριση του τουρισμού» ισχυρίστηκε.

Ποιους θα αφορά το εισιτήριο

Το μέτρο θα ισχύει για ημερήσιους ταξιδιώτες, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν κράτηση εκ των προτέρων και να πληρώσουν μεταξύ 3 και 10 ευρώ, ανάλογα με το πόση τουριστική κίνηση θα έχει η πόλη την ημέρα που θέλουν να την επισκεφθούν.

«Η πειραματική φάση ξεκινά τον Ιούνιο, όταν οι ημερήσιοι τουρίστες θα προσκληθούν να κάνουν κράτηση μέσω ενός ιστότοπου που ολοκληρώνεται από το συμβούλιο», είπε στη La Repubblica η Σιμόν Βεντουρίνι, σύμβουλος τουρισμού της Βενετίας. «Όσοι κάνουν κράτηση θα λάβουν κίνητρα, όπως εκπτώσεις για την είσοδο σε μουσεία. Για να καθορίσουμε το τέλος πρόσβασης, θα ορίσουμε ένα μέγιστο όριο 40.000 ή 50.000 επισκεπτών την ημέρα.»

Τα άτομα που ζουν στην περιοχή του Βένετο θα πρέπει επίσης να κάνουν κράτηση, παρόλο που απαλλάσσονται από την καταβολή του τέλους, ενώ μια λίστα με άλλες απαλλαγές, για παράδειγμα εάν πρέπει να έρθουν στην πόλη για κηδεία ή να επισκεφτούν έναν συγγενή, θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Όσοι διανυκτερεύσουν θα απαλλάσσονται καθώς πληρώνουν ήδη τουριστικό φόρο.

Το σχέδιο θα μπορούσε τελικά να περιλαμβάνει την εγκατάσταση πυλών σε βασικά σημεία άφιξης στην πόλη.

Η Βενετία προετοιμάζεται για μια ακόμη πολυάσχολη περίοδο αυτό το Σαββατοκύριακο, με τα εγκαίνια της Μπιενάλε, του παλαιότερου και μεγαλύτερου φεστιβάλ τεχνών στον κόσμο, και την εθνική της γιορτή τη Δευτέρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα